Kod błędu 16705 (1,4 16V kod silnika, chyba AXP)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Opis błędu wg VAG - Czujnik obrotów silnika, zakres możliwości, brak osprzętu, błąd sporadyczny.
Panowie problem na szczęście nie dotyczy mojego obecnego auta, ale byłego ... od razu mam zasugerować kupno nowego czujnika i jego wymianę (po wykasowaniu błędu i przejechaniu jakiś 8 km z ciężką nogą problem powtórzył się) czy też mam coś wykonać wcześniej?
Proszę o porady.
Panowie problem na szczęście nie dotyczy mojego obecnego auta, ale byłego ... od razu mam zasugerować kupno nowego czujnika i jego wymianę (po wykasowaniu błędu i przejechaniu jakiś 8 km z ciężką nogą problem powtórzył się) czy też mam coś wykonać wcześniej?
Proszę o porady.
Nie spodziewałem się, że będzie taki problem z uzyskaniem pomocy... może robię coś źle, jeśli tak to również proszę o info.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
błąd sporadyczny, więc najpierw czyszczenie styków i skasowanie błędu. Jak błąd wróci to wtedy czujnik...Seba51a pisze:od razu mam zasugerować kupno nowego czujnika i jego wymianę (po wykasowaniu błędu i przejechaniu jakiś 8 km z ciężką nogą problem powtórzył się) czy też mam coś wykonać wcześniej?
Warto tez sprawdzic ciągłośc przewodów we wiązce od czujniki (g28) do sterownika.
Przyczyną usterki były nadgryzione, przewody z czujnika. Sprawka jakiegoś gryzonia . Kabelki zostały przecięte do końca i polutowane. Błąd się przestał pojawiać. Usterka usunięta
Re: Kod błędu 16705 (1,4 16V kod silnika, chyba AXP)
marcin7x5 pisze:Warto tez sprawdzic ciągłośc przewodów we wiązce od czujniki (g28) do sterownika.
Szkoda, że poradę dostałem po naprawie, ale + za wyczucie - dobry NOS
- Dareczek013
- Mały gagatek
Witam, posiadam taki sam problem,a mianowicie zapala mi sie EPC , a samochód na wolnych obrotach dostaje obroty ok. 1200 i gaśnie . Po podpięciu do kompa wywala mi błąd 16705. W czasie jazdy czasem szarpie samochodem i zapala się ten EPC i po chwili gaśnie. Czy to będzie czujnik położenia wału? a mógłby ktoś powiedzieć gdzie się znajduje w tym silniku?
A jeszcze zauważyłem że kiedyś jak przekręciłem kluczykiem by zapalić samochód to tylko raz pykało pod silnikiem a teraz to kilka razy pyka. To przepustnica ?
A jeszcze zauważyłem że kiedyś jak przekręciłem kluczykiem by zapalić samochód to tylko raz pykało pod silnikiem a teraz to kilka razy pyka. To przepustnica ?
Darooo