Ciężko pali gdy mało w baku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Witam Kolegów. Potrzebuję konsultacji, poniewaz moje auto z silnikiem 1,4 AKQ zaczęło ciężej odpalać, kiedy wskazówka paliwa spada poniżej 1/3. Co może być przyczyną? Myślałem o filtrze paliwa, ale raczej wtedy paliłby ciężko niezaleznie od ilości beny w zbiorniku? Czy pompa może się jakoś rozszczelnić i łapać powietrza, kiedy jest płycej zanurzona w paliwie?Pozdr.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Wyciąg pompę i zobacz wężyki teoria o powietrzu jest możliwa. Ewentualnie odpowietrzenie baku.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dlaczego w takim raie nie ma problemów z odpalanie, kiedy jest ponad 1/2 baku wachy?marcin7x5 pisze:Czesto powodem w takich przypadkach jest padająca pompa paliwa
Byc może ma to jakis powiązanie z tym na ile smok pompy zanurzony jest w paliwie. Pompa jak juz nie wydala to byc może ma kłopot z "pociągnięciem" paliwa. Może też tak byc, że zawór zwrotny w pompie nie działa właściwie i paliwo ścieka z pompy do baku. To tylko moje przypuszczenia więc mogą ale nie musza byc prawdziwe. Z opisów na wielu forach przy takich sytuacjach właśnie było, że po wymianie pompy ten problem ustepował.
A idzie ten zawór zwrotny jakoś sprawdzić ewentualnie wymienić? Bo u mnie też tak się dzieje że jak auto dłużej postoi to chwilę trzeba kręcić żeby zatrybiło.
VW GOLF II 1.6 GTD
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
OPEL VECTRA A 2.0 115KM
VW GOLF III 1.6 PB+LPG
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Chyba se kupie pumpę ze szrotu i popatrzę co i jak, może sie da rozebrać , to zrobię z 2 jedną. Dzięki
Aż tak bardzo to się nie zagłebialem w budowe pompy. Sprawdzić to można. Robi się to obserwując spadek cisnienia w listwie wtryskowej po unieruchomieniu silnika. Jak spadnie w ciągu 10 min od zgaszenia silnika do wartości mniejszej nin 2 bary to zawór w pomie nie trzyma.daworz pisze:A idzie ten zawór zwrotny jakoś sprawdzić ewentualnie wymienić? Bo u mnie też tak się dzieje że jak auto dłużej postoi to chwilę trzeba kręcić żeby zatrybiło.
Niestety nie. Poszukaj na aukcjach lub po sklepach z hydraulika ciśnieniową.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Są gotowe zestawy węzyków i końcówek z manometrem ale to drogie. Bawi mnie to, że wiele warsztatów parających się diagnostyką również nie posiada sprzętu do pomiaru ciśnienia paliwa.
Odezwij się na priv to ci dam serwisówkę tam jest opisane jak mierzyć, jak chcesz.
Odezwij się na priv to ci dam serwisówkę tam jest opisane jak mierzyć, jak chcesz.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
stonefree, uporałeś sie już z usterką ? Pytam bo jestem przekonany , że to była wina pompy
tej w zbiorniku paliwa. Dość powszechna przypadłość w leciwych trójkach z tym silniczkiem.
tej w zbiorniku paliwa. Dość powszechna przypadłość w leciwych trójkach z tym silniczkiem.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
No nie, na razie jakos przestało sie dawać we znaki, a nie miałem czasu grzebać
W tym roku koleżanka z pracy miała u siebie takie objawy i po podłączeniu na krótko pompy paliwa w baku
okazało się, że nie pompuje paliwa. Kupiliśmy jej nową pompę a cała robota to pół godziny roboty max.
okazało się, że nie pompuje paliwa. Kupiliśmy jej nową pompę a cała robota to pół godziny roboty max.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.