Jak sprawdzić Termostat zasysanego powietrza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Chciałbym siędowiedzieć w jaki sposób sprawdzić czy prawidłowo działa termostat zasysanego powietrza zamontowany w obudowie golfa 4 1,6 AZD?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Jak sprawdzić Termostat zasysanego powietrza
W temperaturze powyżej 23°C dopływ ciepłego powietrza powinien być zamknięty, a z kolei przy temperaturze mniejszej niż 10°C całkowicie otwarty. Spalanie i spadek mocy następuje zwłaszcza latem jak jest gorąca komora silnika i auto zasysa gorące powietrze jak klapa się zatnie. Wmyślono to, bo gdy auto się nie rozgrzeje poniżej 10°C w benzynie może nastąpić oblodzenie w wyniku dawkowania paliwa (jak w dezodorancie) i autko przy dodaniu gazu mogłoby szarpać przy pełnym gazie ot taki wymysł. Przy zaciętej, spalanie rośnie i to znacznie ponieważ jest ok 20% spadek mocy na gorącym silniku-wtedy lepiej wywalić tą klapkę i jej w ogóle nie mieć, bo wiele aut na wtrysku wielopunktowym tego nie ma, jest to wymysł aut gaźnikowych i jednopunktów które miały problem z kulturalną pracą silnika na zimno, czemu tu producent to wymyślił, nie wiem? może jakiś powód był."harvard pisze:Chciałbym siędowiedzieć w jaki sposób sprawdzić czy prawidłowo działa termostat zasysanego powietrza zamontowany w obudowie golfa 4 1,6 AZD?
Po wymontowaniu na goracym silniku zobacz czy zamkniety jest dopływ ciepłego powietrza klapką z rury od kolektora wydechowego.
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Kolejny gadżet utrudniający życie plus sprzedaż części plus pytania na forum czy działa czy nie i jak sprawdzić poprawność.PinkFloyd pisze:czemu tu producent to wymyślił, nie wiem? może jakiś powód był."
Osobiście gdybym miał taki silnik to bym tą klapę zblokował żeby szło tylko powietrze zimne do silnika.
Niestety te termostaty w silnikach 1,4 16V i 1,6 16V zazwyczaj nie działają prawidłowo. Ja osobiście zablokowałem ta klapkę w pozycji ok 95% otwarta. Wielkie było moje zdziwienie jak zobaczyłem na vagu temp powietrza 75st - oczywiście klapka była otwarta na dopływ gorącego. Obecnie max to ok 60 st.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Jak sprawdzić Termostat zasysanego powietrza
jak tak zrobiłem. zablokowałem ta klapkę w pozycji otwartej, a rurę z kolektora zaślepiłem folia aluminiowa, żeby mi nic ciepłego nie szlo w kolektor ssący.waski1 pisze:Kolejny gadżet utrudniający życie plus sprzedaż części plus pytania na forum czy działa czy nie i jak sprawdzić poprawność.PinkFloyd pisze:czemu tu producent to wymyślił, nie wiem? może jakiś powód był."
Osobiście gdybym miał taki silnik to bym tą klapę zblokował żeby szło tylko powietrze zimne do silnika.
Byłem u mechaniora. Okazuje się że termostat nie działa. Igiełka wychodzi nie wraca ma luzy itp. W jej miejsce wsadził mi szpikulec na długość identyczną jak do końca wystający oryginał z termostatu. Zobaczę czy rzeczywiście będzie lepiej.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja to niedawno kupiłem na szrocie, tą końcówkę plastykową z termostatem, bo też mi tamta stara nie chodziła (termostat nie otwierał), ta jak na razie chodzi, ale ile pochodzi, tego nikt nie wie, a i ja za bardzo nie będę wiedział, bo kto tam zagląda co trochę. Według mnie to też niepotrzebny gadżet w tym samochodzie, jak przestanie działać, nie kupuję następnej, tylko tom otworze na zimne i zablokuję ! Chyba tak będzie najlepiej co nie ?! Ja jak sprawdzałem, to wyciągnąłem z tą końcówką plastykową i do lodówki na pół godziny wsadziłem i się otworzył (czy tam zamknął jak kto woli), a zepsuty nie drgną !
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)