Hamowanie silnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hamowanie silnikiem
Witam forumowiczów i chciałem zapytać czy moment nagłego zdjęcia nogi z gazu (u mnie silnik 1.4 16V czyli tzw. hamowanie silnikiem) powinien być odczuwalny. Bo u mnie był nie odczuwalny, a teraz po wymianie katalizatora i uszczelnienia układu ssącego jest, może teraz jest dobrze, a wcześniej miałem katalizator przepalony i spaliny swobodniej wychodziły. Na kompie błędów brak i niby podciśnienie w kolektorze ssącym i nadciśnienie w wydechowym są dobre. Katalizator kupiłem uniwersalny znanej firmy MAGNAFLOW ten http://rpmotorsport.pl/auta/katalizator ... -8955.html myślę, że dobry do tej pojemności, wcześniej też miałem uniwersalny tylko jakiś płaski, a kupiłem okrągły, bo taki kształt miał w oryginale. Może byłem przyzwyczajony do przepalonego i nie czułem tego przejścia na hamowanie silnikiem, a teraz czuję i pytam czy moment nagłego zdjęcia nogi z gazu powinien być odczuwalny czyli tzw. hamowania silnikiem i jak to jest u was w gablotkach ? Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki ?
Ostatnio zmieniony sob maja 19, 2012 11:48 przez sopelo, łącznie zmieniany 1 raz.
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
- kamilsdz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Hamowanie silnikiem
wiadomo że siła hamowania zależy od obrotów silnika - czym wyższe tym hamowanie skuteczniejsze. Zalezy tez od biegu i predkosci bo jezeli np 5 bieg i odpuszcze przy 160km/h to nie czuc tego tak jak 2 bieg i 80km/h
Mój GTI TDI Jubi || FollowYourDreams@facebook || OEM+
Hamowanie silnikiem
u mnie też czuć a zrobiło sie tak po wymianie przepustnicy na nową stara była w rozsypce i gaz chodził bardzo płynnie.
Hamowanie silnikiem
Ogólnie powinno być delikatne odczucie. Jeżeli czujesz to mocno to moze to byc wina np, którejś z poduszek silnika. Najprawdopodobniej ta pod spodem silnika ma już luz.
Hamowanie silnikiem
Silnik zaczyna stawiać opór więc cieżko aby nie był odczuwalny. Zależy co znaczy u ciebie do "odczuwanie".
Ogólnie benzyny nie hamują silnikiem jakoś gwałtownie. Co innego diesel przez swoją kompresję, która stawia duży opór.
Ogólnie benzyny nie hamują silnikiem jakoś gwałtownie. Co innego diesel przez swoją kompresję, która stawia duży opór.