biala Mazia pod korkiem ;/
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
posiadma golf IV 99rok 2.0benzyna+lpg i dzis sprawdzajac olej zobaczylem pod korkiem oleju i wlewem oleju biala mazie jakby majonez;)Co to moze byc? Wydaje mi sie ze ucieklo mi troche Boryga ale nie jestem pewien ,dodam ze robie krotkie odcinki trasy raczej zadko czy mozliwe ze silnik sie nie dogrzewa i dlatego sa takie objawy? czy moze uszczelka pod glowica
prosze o pomoc
posiadma golf IV 99rok 2.0benzyna+lpg i dzis sprawdzajac olej zobaczylem pod korkiem oleju i wlewem oleju biala mazie jakby majonez;)Co to moze byc? Wydaje mi sie ze ucieklo mi troche Boryga ale nie jestem pewien ,dodam ze robie krotkie odcinki trasy raczej zadko czy mozliwe ze silnik sie nie dogrzewa i dlatego sa takie objawy? czy moze uszczelka pod glowica
prosze o pomoc
Tak jak napisałeś silnik nie dogrzany i zbiera się wilgoć i tak sie dzieje pod korkiem
BYŁ GOLF 2 JEST PASSAT B5 1,9 TDI 115KM
czyli nie ma co sie martwic? a dzieje sie pod korkiem i we wlewie .a da sie to jakos zniwelowac?
Re: biala Mazia pod korkiem ;/
To dość częste zjawisko, kiedy temperatura spada. Wilgoć miesza się z olejem i powstaje charakterystyczny majonez. Jedynym sposobem jest robienie dłuższych tras, tak żeby silnik się zagrzał, wówczas to ustroństwo powinno się samo usuwać. Zalecałbym sprawdzenie odmy czy jest drożna - sądząc po opisie będziesz miał w niej sporo majonezu. Niedrożność odmy ma swoje konsekwencje w postaci nieprawidłowej pracy silnika.
z ciekawosci wsiadlem w auto i pojezdzilem dluzej niz zwykle , i nawet nie zlapal temepratury po 30minut jazdy mial tylko ok 70-75stopni, czy to moze miec cos wspolnego z ta mazia pod korkiem?
temperatura troche niska po 3dziesto minutowej jezdzie rozbierz filtr powietrza tam jest odma zobacz co i jak
Lepiej sprawdź sobie termostat lub czujnik temp. Po takim czasie to musisz mieć 90 st. Przecież nie jeździsz na syberii.kolba12 pisze:z ciekawosci wsiadlem w auto i pojezdzilem dluzej niz zwykle , i nawet nie zlapal temepratury po 30minut jazdy mial tylko ok 70-75stopni, czy to moze miec cos wspolnego z ta mazia pod korkiem?
To, że nhie pokazało błedów nie oznacza, że czujnik jest dobry. Chodzi oto aby porównac wskazania czujnika podawane do komputera z tymi podawanymi do wskaźnika temp.
-
- Mały gagatek
podlącze sie pod temat mianowicie ja robie praktycznie same długie tracy po okolo 50km i tez mam takie masło tyle tylko ze regularnie to czyszcze i odme rownież. Czy moze być jakiś inny powód powstawania tego dziadostwa niż niedogrzany silnik?
PLYN MI NIE UBAWA JEST W NORMIE. a podpowiedz mi gdzie dokladnie mam szukac termostatu poniewaz wydaje mi sie ze jest tez do wymiany czy moglbys pokazac na jakims foto bylbym wdzieczny
masz tu link jak to nie pomoże to podaj jaki to silnik http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... f=9&t=1610" onclick="window.open(this.href);return false;kolba12 pisze:PLYN MI NIE UBAWA JEST W NORMIE. a podpowiedz mi gdzie dokladnie mam szukac termostatu poniewaz wydaje mi sie ze jest tez do wymiany czy moglbys pokazac na jakims foto bylbym wdzieczny