jak zrobić SWAP na 1.8t Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich:)
Wczoraj zakupiłem drugiego golfa IV 2000 za 3tys zł tylko z zajechanym silnikiem 1.6 moje pytanie jest takie jak w temacie mam na oku Golfa IV anglika na dawce ale własnie nie wiem czy wszystko bedzie pasować do mojej budy z 1.6 chodzi miedzy innymi o wiązki elektryczne jak to wszystko popodpinać. Nie chodzi mi o to by go sprzedać chcę go zrobić dla siebie a koszty wyjdą mnie mniejsze niż kupno gotowego takiego Golfa IV z 1.8t. a i jescze jedno bo zauważyłem że są dwie konstrukcje tych silników z przepustnicą na linkę i elektroniczną. który lepszy bo tego co oglądałem ma elektroniczną. za błędy w pisowni z góry przepraszam i pozdrawiam;)
Wczoraj zakupiłem drugiego golfa IV 2000 za 3tys zł tylko z zajechanym silnikiem 1.6 moje pytanie jest takie jak w temacie mam na oku Golfa IV anglika na dawce ale własnie nie wiem czy wszystko bedzie pasować do mojej budy z 1.6 chodzi miedzy innymi o wiązki elektryczne jak to wszystko popodpinać. Nie chodzi mi o to by go sprzedać chcę go zrobić dla siebie a koszty wyjdą mnie mniejsze niż kupno gotowego takiego Golfa IV z 1.8t. a i jescze jedno bo zauważyłem że są dwie konstrukcje tych silników z przepustnicą na linkę i elektroniczną. który lepszy bo tego co oglądałem ma elektroniczną. za błędy w pisowni z góry przepraszam i pozdrawiam;)
Czy nikt nie wie jak wygląda przerzucenie elektryki z anglika do europejczyka? Miłem nadzieje że ktoś mi coś doradzi bo klamoty przerzucić to każdy umie ale elektryke poprowadzić to już nie bardzo. Macie jakieś schematy elektroniki silnika w angliku to mi udostepnijcie a obiecam że i ja pomogę jak trzeba będzie;]
Te co mają przepustnicę elektroniczną są trochę nowsze. Jeżeli chodzi o elektrykę silnika to nie powinno byc racxzej problemu z przełożeniem.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
schematy są takie same...tylko kable mają inna długość.xXAdiXx pisze: Macie jakieś schematy elektroniki silnika w angliku
Jak będziesz miał całego dawcę to nie ma problemu... przekładasz wszystko co potrzeba a wiązkę kupujesz na allegro z wersji EU (pod konkretny silnik rzecz jasna) lub przedłużasz kable...tylko nie tak żeby się za rok czy dwa instalacja spaliła - dokładnie musi być robota zrobiona, kable odpowiedniego przekroju, porządnie zaizolowane itp itd
z tego co kojarzę to wszystkie 1.8 w mk4 są na linkęxXAdiXx pisze:jescze jedno bo zauważyłem że są dwie konstrukcje tych silników z przepustnicą na linkę i elektroniczną. który lepszy bo tego co oglądałem ma elektroniczną
Instalacje z anglika jak chcesz wykorzystać to musisz ja skracac w kabinie,dosyć troche roboty,ale da się.Ja siedziałem tydzień nad instalacją przy przekładce z anglika na ludzką strone.Nie da się wymienić części wiązki tak jak w golfie I,II,III ponieważ instalacja jest robiona w całości.
Jacek
czyli wiązki najlepiej kupic z wersji eu a nie bawić się w przdłużanie? a jaki jest koszt takich wiązek elektrycznych? silników były dwa rodzaje ten co ja mam jest bodajże nowszy bo ma elektroniczną przepustnicę.
Tylko musisz dokupić identyczną eu,zgodną z wyposażeniem auta np jak masz climatronik,szyber,tempomat to żeby to było w instalacji.
Jacek
Re: jak zrobić SWAP na 1.8t Golf IV
No nie do końca, a powiedziałbym, że nawet wprost przeciwnie . Jeśli chodzi o 1.8T, to chyba tylko AGU jest na lince, a reszta na potencjometrze.Qto pisze:z tego co kojarzę to wszystkie 1.8 w mk4 są na linkę
nie wiem Yuri xD może i masz rację;) mniejsza o to dziś biorę sie za swapa ;)troche gratów muszę poprzekładać xD wiązkę elektryczną kupiłem na złomie za 150 zł także jak dlamnie za free:D narazie wywaliłem ten zatarty silnik dziś zabiorę sie za zawieszenie potem elektryka no i na koncu wrzuce serce do demona;) Ciekawe ile mi to zajmie w pojedynke xD
- Qto
- _
- Kontakt:
Może masz rację...ale sprawdzałem teraz w Etce i są linki gazu do AGN, AGU, ARZ, AUM i nawet AUQYuri pisze: Qto napisał(a):z tego co kojarzę to wszystkie 1.8 w mk4 są na linkę
No nie do końca, a powiedziałbym, że nawet wprost przeciwnie . Jeśli chodzi o 1.8T, to chyba tylko AGU jest na lince, a reszta na potencjometrze.
Ja mam właśnie AGN no i jest na linkę dokładnie taki jak ten http://moto.allegro.pl/audi-a3-vw-golf- ... 85236.html a dlatego mówiłem że widziałem dwa rodzaje bo spotkałem jeszcze takiego jak tenhttp://moto.allegro.pl/silnik-golf-iv-b ... 56826.html mam nadzieje że pojeżdżę z tym sercem
czym różnią się te dwa silniki? tak orientacyjnie;)
czym różnią się te dwa silniki? tak orientacyjnie;)
- Qto
- _
- Kontakt:
chociażby tym że AGN nie ma turbinyxXAdiXx pisze:czym różnią się te dwa silniki? tak orientacyjnie;)
o lince do AGN pisałem bo wcześniej pisałem o WSZYSTKICH silnikach 1.8 a nie tylko 1.8T
ale w moim jest xD czyżby ktoś włożył ? dlatego obisałem 1.8t chytry
- Qto
- _
- Kontakt:
samo się nie włożyłoxXAdiXx pisze:ale w moim jest xD czyżby ktoś włożył ?