Linka gazu VW Bora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Linka gazu VW Bora
Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem VW Bora z silnikiem 1,6 8V. Problem dotyczy linki, która biegnie z przegrody czołowej bezpośrednio do przepustnicy. Zaczęła się ta linka trochę strzępić i pomyślałem, że nic tylko ją wymienię. I zaczęły się schody:( Po pierwsze w sklepie z częściami Pan za ladą "wywalił" karpia i powiedział, że te modele linek gazu nie mają, ponieważ przepustnica sterowana jest elektronicznie. Był tak zdziwiony, że aż wyszedł ze swojego ciepłego sklepu żeby zobaczyć to na własne oczy. Po stwierdzeniu faktu, że linka rusza się razem z pedałem gazu, rozłożył ręce i to było na tyle. Niestety instrukcja VW i "Sam Naprawiam" potwierdziła jego słowa.
No i teraz pytanie: od czego lub do czego jest ta linka? Jak widać na zdjęciach występuje ona dość często.
Przedmiot pytania zaznaczyłem na czerwono.
Pozdrawiam i czekam na posty:)
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem VW Bora z silnikiem 1,6 8V. Problem dotyczy linki, która biegnie z przegrody czołowej bezpośrednio do przepustnicy. Zaczęła się ta linka trochę strzępić i pomyślałem, że nic tylko ją wymienię. I zaczęły się schody:( Po pierwsze w sklepie z częściami Pan za ladą "wywalił" karpia i powiedział, że te modele linek gazu nie mają, ponieważ przepustnica sterowana jest elektronicznie. Był tak zdziwiony, że aż wyszedł ze swojego ciepłego sklepu żeby zobaczyć to na własne oczy. Po stwierdzeniu faktu, że linka rusza się razem z pedałem gazu, rozłożył ręce i to było na tyle. Niestety instrukcja VW i "Sam Naprawiam" potwierdziła jego słowa.
No i teraz pytanie: od czego lub do czego jest ta linka? Jak widać na zdjęciach występuje ona dość często.
Przedmiot pytania zaznaczyłem na czerwono.
Pozdrawiam i czekam na posty:)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Linka gazu VW Bora
trzyliterowy kod silnika byś podał...albo chociaż rocznik
Z tego co sprawdziłem masz AEH albo AKL...nr linki gazu to 1J0 721 555 T - koszt 115zł w VW, w Skodzie dyszkę taniej
Z tego co sprawdziłem masz AEH albo AKL...nr linki gazu to 1J0 721 555 T - koszt 115zł w VW, w Skodzie dyszkę taniej
- Bigmachina
- Ma gadane
- Kontakt:
Linka gazu VW Bora
Hm a czy grypa VW wogóle miała inny silnik 1,6 8V niż AKLUkashu pisze:VW Bora z silnikiem 1,6 8V
Niech Golf bedzie z Tobą :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
- Qto
- _
- Kontakt:
Linka gazu VW Bora
chociażby AEH o którym napisałem wyżej...8V i też na linceggregorii pisze:Hm a czy grypa VW wogóle miała inny silnik 1,6 8V niż AKL
Linka gazu VW Bora
TAk z ciekawości pytam jak bardzo różnią się konstrukcją ???Qto pisze:chociażby AEH o którym napisałem wyżej...8V i też na lince
Gdzieś wcześniej przeczytałem żę AKL to najprostszy silnik w IV
Niech Golf bedzie z Tobą :)
- Qto
- _
- Kontakt:
Linka gazu VW Bora
pewnie jakimś szczegółem...blok, głowica, wałki, zawory, miska, układ podciśnienia, układ chłodzenia...wsio to samoggregorii pisze:TAk z ciekawości pytam jak bardzo różnią się konstrukcją ???
Koniec OT
PS. AKLi albo jest więcej albo częściej się psują dlatego lepiej znamy je z forum
Linka gazu VW Bora
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Tylko dlaczego żadna instrukcja ani sklepowe katalogi nie przewidują tejże linki w swoich zasobach? Ale wiem już przynajmniej, że jest do zdobycia. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam:)
- Qto
- _
- Kontakt:
Linka gazu VW Bora
Myślę że jakbyś podał kod silnika to by znaleźli...ale sprzedawca powinien być na tyle łebski żeby o ten kod zapytaćUkashu pisze:Tylko dlaczego żadna instrukcja ani sklepowe katalogi nie przewidują tejże linki w swoich zasobach?
Linka gazu VW Bora
Coś z tymi linkami w sklepach ciężko. Ja potrzebowałem do 1.4 bo ciężko chodziła i w najlepszym sklepie gdzie mają części tylko do VW facet powiedział mi ,że nie mają linek gazu .Znalazłem w końcu linke w innym sklepie za cene 55zł i po miesiącu chodziła jak ta stara więc nadawała się na smietnik.Pojechałem do ASO i bez problemu kupiłem linke za 68 zł.Od roku wszystko chodzi idealnie.Radze więc jechać od razu do ASO bo nie dość ,że różnica w cenie jest minimalna to jeszcze wiemy ,że linka pochodzi lata a nie miesiąc jak niewiele tańsze podróby
Linka gazu VW Bora
Witam. W Twoim przypadku faktycznie nie ma sensu szukać zamienników. Do mojego auta z tego co się dowiedziałem w ASO ponad 120PLN a zamiennik około 40-kilku. Trzykrotność to nie jest mała różnica. Więc ja się się opowiadam raczej za zamiennikami. Ale to jest każdego z nas indywidualny wybór. Pozdrawiam.
- Qto
- _
- Kontakt:
Linka gazu VW Bora
jak masz ASO Skody pod ręką to tam 105zł...zawsze troszkę mniejUkashu pisze:z tego co się dowiedziałem w ASO ponad 120PLN
- Bigmachina
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Linka gazu VW Bora
Wszak nie zaszkodzi dowiedzieć się czegoś więcej...Ukashu pisze:Dzięki. Chodziło o symbolikę, nie o szczegóły:)