Problem z odpaleniem na zimnym ABF

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: pt sty 23, 2009 21:01
Lokalizacja: Suwałki
Kontakt:

Problem z odpaleniem na zimnym ABF

Post autor: marol_10 » ndz lut 10, 2019 21:07

Witam! Mam mały problem niby wiem o co chodzi ale.. właśnie i tutaj się zaczyna. Do sedna, gdy silnik jest zimny, odpalam i po 2-3 sekundach zaczyna nierówno pracować, nie wkręca się na obroty. Po prostu zalewa go, czuć nieprzepaloną benzynę i kopci na czarno. Popracuje ok 15sekund złapie temperaturę i chodzi pięknie. Czyli czujnik temperatury ECU G-62 myślę sobie.
Na szybko wpiąłem drugi bo miałem akurat ale dalej to samo. Na drugi dzień zrobiłem test podgrzałem czujnik, wpinał go w kostkę, odpalam auto chodzi idealnie. Czyli coś jest z sygnałem do ecu. Miernik w rękę i mierze.
Rezystancja obu czujników G-62 jest podobna przy danej temperaturze 0"C ok 4k ohma czyli w normie. Ale martwi mnie rezystancja czujnika zasysanego powitrzna G-42 ok 2,5k ohma czy może być taka spora różnica w oporności tych dwóch czujników?? Właśnie tego nie jestem pewien.
Napięcie na kostkach czujników jest 4,74v czyli odpowiednie. Kabel nie jest uszkodzony w wiązce na to wychodzi. Masa jest wspólna tych czujników i innych.
Pytanie czy ta róznica w rezystancji dwóch czujników może mieć wpływ ze na zimnym go przylewa?? Wszystko niby jest wporządku ale coś do końca nie działa jak trzeba. Proszę o porade bo tego akurat nie wiem i nie chce wymienać czujnika jak okaże sie dobry.
Pozdrawiam


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2815
Rejestracja: ndz lut 13, 2011 21:36
Lokalizacja: Rzepin

Re: Problem z odpaleniem na zimnym ABF

Post autor: bioly05011 » pn lut 11, 2019 11:10

Podłącz to i sprawdź błędy...


Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: pt sty 23, 2009 21:01
Lokalizacja: Suwałki
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem na zimnym ABF

Post autor: marol_10 » pn lut 11, 2019 12:16

Nie ma żadnych błędów ale poszedłem dziś jeszcze raz sprawdzić pomiary to wychodzi że czujniki mają identyczną rezystancję na zimnym silniku-
ok 5k ohma. Wcześniej coś źle spisałem. Jeszcze jedno jak mierze oporność na kostce tych czujników to wychodzi 8,7k omha. Tak powinno być?. Moim zdaniem to jest za dużo. Wiem że masę mają wspólną ale żeby przewód był uszkodzony w jednym z czujników to by miernik pokazywał co innego.
Sonda lambda odpada bo wiem że przy odpaleniu na zimnym ECU czyta właśnie z czujników żeby dać odpowiednią dawkę paliwa.
Martwi mnie ta oporność.
Jakieś pomysły bo już nie wiem co mam sprawdzać.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2815
Rejestracja: ndz lut 13, 2011 21:36
Lokalizacja: Rzepin

Re: Problem z odpaleniem na zimnym ABF

Post autor: bioly05011 » czw lut 14, 2019 14:23

Sprawdziłbym bym u siebie ale nie mam jak,sprawdź od niczego przekaźnik 30 w środku zimne luty,regulator ciśnienia paliwa na listwie czy przez ten wężyk nie leci paliwo możesz podmienić cewke jak masz,brat tak podobnie miał w swoim abf...


Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

Awatar użytkownika
marol_10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: pt sty 23, 2009 21:01
Lokalizacja: Suwałki
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem na zimnym ABF

Post autor: marol_10 » czw lut 14, 2019 17:25

Przekaźnik kiedyś wymieniałem i poprawiałem zimne luty w oryginalnym przekaźniku jak miałem inny problem i raczej by chodził na zimnym czy ciepłym silniku ale warto sprawdzić. Regulator i wężyk sprawdzę w najbliższym weekend. Cewkę mi już padła dwa razy ale to było dawno i objawy były zupełnie inne więc małe szanse chodź kto wie.
bioly05011 szkoda, że nie masz jak sprawdzić tej rezystancji wiązki bo moim zdaniem nie może mieć takiego oporu. Z czujnikiem wychodzi rezystancja ponad 10k ohma. Muszę u kogoś sprawdzić nawet w innym silniku i będzie coś wiadomo. Tylko najgorzej, że nikt mi do głowy nie przychodzi kto ma takie już samochody. Najwyżej do jakiegoś mechanika podjadę to akurat jakiś będzie stał.
Myślałem właśnie o tej oporności, poczytałem z czego ten czujnik jest zrobiony i więc tak. Jest to rezystor tak zwany termistor NTC który jak wiadomo opór zależny jest od temperatury. Kupiłem taki o oporności ok 1k ohma przy temperaturze pokojowej. W domu zmierzyłem ma ok 750 ohma. Podłączyłem na krótko zapalił jak trzeba, nie szarpie. Po rozgrzaniu również nic się nie dzieje. Spalanie w normie. Czyli na rozum jest coś z tą instalacją ale teraz nie mam jak tego sprawdzić bo zima i kable sztywne a nie mam garażu. Od czego taka wielka rezystancja jest? Jakby był przetarty to by wcale silnik nie pracował albo zwarcie(mówię o czujniku G-62) bo ten od powietrza można odłączyć i nic sie nie dzieje. Kurde może coś w ECU się uwaliło. Będę szukał.
Mam wielką prośbę czy któryś z kolegów mógłby sprawdzić opór tej wiązki dwóch czujników. Bardzo bym był wdzięczny :pub:
Wiedział bym już na czym stoje.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości