vr6 bierze olej,

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomixtomix
Nowicjusz
Nowicjusz

vr6 bierze olej,

Post autor: tomixtomix » sob maja 24, 2014 20:02

witam,
na początek przywitam sie jako nowy użytkownik,

mam takie pytanie,
jestem zainteresowany kupnem golfa 3 vr6 od znajomego, auto użytkowane hobbystyczne,
problem jest taki że auto spala olej, nie wiadomo dokładnie ile,
ale kumpel mówi że około 0,8 l na 1000 km, nigdy dokładnie tego nie sprawdził,

w tamtym roku została wymieniona uszczelka pod głowicą,
głwica planowana, uszczelniacze zmienione, ale nie były zmieniane prowadnice i zawory, chociaż podobno ludzie zajmujący się głowicami którzy regenerowali głowicę mówili że wypadało by

kumpel twierdzi że to wlaśnie przez te zawory i prowadnice auto pali
olej, i że niby wystarczy zmienić głowę i powinno być ok

wyjąłem dzisiaj bagnet i leci trochę takiego jasno siwego dymku, oraz
po odkręceniu korka wlewu ta sama sytuacja, leci dymek

przebieg auta 170 tyś km

co myślicie na ten temat, pytam w szczególności użytkowników tego silnika,

sam samlchod dosyc ciekawy, ladnie utrzymany ja na 3, tylko ten olej :(

Axaris
Mały gagatek
Mały gagatek

vr6 bierze olej,

Post autor: Axaris » ndz maja 25, 2014 00:12

Popuszcza na pierścieniach. Tam będzie brał olej. No i ten dymek to już przedmuchy.

Awatar użytkownika
pironet
Forum Master
Forum Master

vr6 bierze olej,

Post autor: pironet » ndz maja 25, 2014 08:11

dokładnie jak kolega pisze,słaby dół.To już grubsza naprawa,jeśli ma być dobrze zrobiona to ze 3 tyś zł myślę.

Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr

Awatar użytkownika
pironet
Forum Master
Forum Master

vr6 bierze olej,

Post autor: pironet » ndz maja 25, 2014 08:16

dokładnie jak kolega pisze,słaby dół.To już grubsza naprawa,jeśli ma być dobrze zrobiona to ze 3 tyś zł myślę.

Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr

tomixtomix
Nowicjusz
Nowicjusz

vr6 bierze olej,

Post autor: tomixtomix » ndz maja 25, 2014 23:47

dzięki chłopaki za odpowiedz

to jakie koszta, remontu,
może ktoś robił remont vra ostatnio,

pironet, skąd taka kwota? to jest podejrzewam za sam dół, plus minimum tysiak na głowę

ozzy1979

vr6 bierze olej,

Post autor: ozzy1979 » pn maja 26, 2014 07:06

tomixtomix pisze:co myślicie na ten temat, pytam w szczególności użytkowników tego silnika, sam samlchod dosyc ciekawy, ladnie utrzymany ja na 3, tylko ten olej
Ja uważam, że to TOTALNY złom, zapałowany po prostu bez litości i na sztukę zrobiony. 170 tyś km i już tak zarżnięty, że aż ma przedmuchy z bagnetu?? Na dodatek V6? Kolego, dam ci dobrą radę - omijaj to padło szerokim łukiem, bo coś czuję, że kolega po prostu szuka jelenia na swój złomik:
tomixtomix pisze:i że niby wystarczy zmienić głowę i powinno być ok
tomixtomix pisze:kumpel mówi że około 0,8 l na 1000 km, nigdy dokładnie tego nie sprawdził,
hahahahaha, ależ oczywiście, stara śpiewka - zwróć uwagę na słowo POWINNO (taka nasza śpiewka asekurująca sprzedawcę złomów). Dokładnie nie sprawdził? Aaaaaa, znaczy, że u Ciebie auto będzie chlało 2 razy tyle oleju :hmm:
Rada druga - chcesz kupić takie auto? To szukaj, szukaj i szukaj, aż znajdziesz w stanie idealnym (bo wciąż można), albo przynajmniej w takim stanie, że silnik będzie igła. Opowiem ci na podstawie moich doświadczeń - ja swoich aut szukałem od 6 miesięcy do ponad 1,5 roku, ale znalazłem takie, że właściwie palcem żadnego nie dotknąłem, a silniki są jak z fabryki (dobra, wiem, że to brzydko się przechwalać, ale co tam :hmm: ). Oszczędziło mi to:
1. nerwów
2. wizyt po mechanikach
3. topienia kasy w złomy, które i tak nigdy nie dorównają autu zadbanemu i niezapałowanemu
Mimo pozornie wydanej duzo większej kasy na zakup danego modelu mam święty spokój z autami. Teraz od roku szukam motoru, ale żaden na razie nie spełnia moich, wyśrubowanych kryteriów, więc zapewne będę go szukał jeszcze z rok, ale jak znajdę, to ideał, którego palcem nie dotknę i będę się rozkoszował jazdą a nie naprawami i wizytami u mechaników....
PS. Zapytaj kolegę na jakim oleju jeździ to jego "używane hobbystycznie" auto...
PS2. Naprawdę odpuść sobie to truchło, a te 3 tyś zł o których mowa jako przybliżone koszty dobrego remontu lepiej dołozyć do samochodu w stanie idealnym - uwierz mi, naprawdę w sumie wyjdzie taniej.

Awatar użytkownika
pironet
Forum Master
Forum Master

vr6 bierze olej,

Post autor: pironet » czw maja 29, 2014 06:38

ostatnio robiłem remont ale 1.9 alh i wyszło prawie 4 tysie, rozrzad tulejowanie,tłoki pierscienie głowica itd.

Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: vr6 bierze olej,

Post autor: luke320 » pt maja 30, 2014 00:00

[quote][/quote]Ja uważam, że to TOTALNY złom, zapałowany po prostu bez litości i na sztukę zrobiony. 170 tyś km i już tak zarżnięty, że aż ma przedmuchy z bagnetu?? Na dodatek V6? Kolego, dam ci dobrą radę - omijaj to padło szerokim łukiem, bo coś czuję, że kolega po prostu szuka jelenia na swój złomik:

Popieram w stu procentach.Takich samochodów nikt w Polandii nie kupuje po to,aby jeździć
do przysłowiowego kościoła (choć jak zawsze są wyjątki od reguły).Dwie stówy na szafie
i gaz pracujący w systemie zero-jedynkowym to podstawa.Na You tube można obejrzeć
"kilka" filmików z ciężkiego żywota tych silników.Ja też radziłbym ci odpuścić.

ffred
Mały gagatek
Mały gagatek

vr6 bierze olej,

Post autor: ffred » sob maja 31, 2014 08:34

czytając co temu silnikowi dolega to ani bym się nie zastanawiam nad kupnem tego auta bo silnik do kapy jak nic chyba ze masz igła bude to możesz się ja kupić samą a silnik poszukać bo remont się nie opłaca jak pisał ozzy1979, lepiej poszukać dobrego egzemplarzu niż wkładać w coś co i tak igła nie będzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”