Bardzo duże spalanie

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dajcietaniabenzyne
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: dajcietaniabenzyne » pt sie 30, 2013 22:29

Witam chciałbym się dowiedzieć dlaczego mój Golf III 1.4 GT 1992r ma masakryczne spalanie gdzieś w granicach 15/18 l/100km. Auto prawdopodobnie było kiedyś w gazie bo jest koło kierownic przełącznik... nie wiem co może być przyczyną takiego spalania. Proszę o pomoc :-( :-( :-( :-( :-(

abw.mswia
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: abw.mswia » pt sie 30, 2013 22:32

Hej:)

Co prawda mam Vw Golfa 4 1.4 16v, ale na poczatku mialem z nim podobny problem. Ogromne spalanie...

Wiadomo silnik 1.4 będzie troche palił przy masie auta typu Golf 4 ale 10 -12 było za dużo.

Po dochodzeniu padło na sonde lambda za katalizatorem co potwierdziła wizyta u diagnosty. Dodatkowo wyszlo, że silnik nie dogrzany awięc padniety termostat.

Po wymianie tych czesci wykasowaniu ustawien kompa i nauczeniu od podstaw kompa spalanie wrociło do normy.

Także sprawdż sonde lambda, /można miernikiem/ oraz termostat czy po nagrzaniu do 90" oba grube weze idace z silnika do chłodnicy sa gorace czy tylko jeden goracy a drugi letni/zimny.

dajcietaniabenzyne
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: dajcietaniabenzyne » pt sie 30, 2013 22:40

ile kosztuje taka wizyta u diagnosty czy to jest sprawdzanie komputerowe jestem zielony... :/

abw.mswia
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: abw.mswia » pt sie 30, 2013 22:47

Zależy od diagnosty. Średnio 40zł.

Jeśli masz miernik lub jakiś kolega to sonde jestes w stanie sam sprawdzic wtykajac podczas pracy koncowki miernika w wtyczke sondy a druga osoba dodaje gazu i po zmianie wartosci w pewnym zakresie zobaczysz ze jest zdrowa.

Termostat tak samo po dluzszej jezdzie sprawdzisz porownujac temp wezy.

dajcietaniabenzyne
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: dajcietaniabenzyne » pt sie 30, 2013 22:49

Dzięki bardzo :):) jutro pojadę do jakiegoś dobrego mechanika a jeśli to nie sonda i nie termostat to co może być nie tak ??

abw.mswia
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: abw.mswia » pt sie 30, 2013 22:56

A masz wszystko szczelne? tzn brak wycieków? Najpierw sam wyelminuj proste rzeczy a jak zacznie się górka wówczas mechanik.

Zaoszczedzisz troche kasy przynajmniej.

Przesledz forum bo jest tu duzo podobnych tematow co do spalania.

ps. mozesz odkrecic swiece zaplonowe i zobaczyc w jakim stanie sa, przy takiej ilosci paliwa zapewne z rury wydechowej idzie paliwo nie spalone wyczuc.

wyczysc swiece fajki...

dajcietaniabenzyne
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: dajcietaniabenzyne » sob sie 31, 2013 15:34

wycieków brak... sprawdzałem na kanale i zostawiłem go na trochę na kostce przed domem więc wycieków brak.... już nie wiem co mam robić zobaczę jeszcze te świece ! Może jakieś inne pomysły ?? :banghead: :banghead: :banghead:

dajcietaniabenzyne
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: dajcietaniabenzyne » sob sie 31, 2013 15:40

i mam jeszcze jedno pytanie, czy filtr powietrza może być bez osłony (stożkowy) ??

Awatar użytkownika
peppa_814
Czerwony Diabeł
Czerwony Diabeł

Bardzo duże spalanie

Post autor: peppa_814 » sob sie 31, 2013 15:45

abw.mswia pisze:Jeśli masz miernik lub jakiś kolega to sonde jestes w stanie sam sprawdzic wtykajac podczas pracy koncowki miernika w wtyczke sondy a druga osoba dodaje gazu i po zmianie wartosci w pewnym zakresie zobaczysz ze jest zdrowa.
Miernikiem nie sprawdzisz sondy, bo jest za wolny i nie zarejestruje zmiany.

dajcietaniabenzyne
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo duże spalanie

Post autor: dajcietaniabenzyne » sob sie 31, 2013 18:23

dlaczego kostka która jest do podłączenia nie daje prądu ??
byłem u mechanika żeby sprawdzić pod komputerem a tu się okazuje, że wtyczka nie daje prądu :/ pomocy !!!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”