witam prosze o pomoc w lokalizacji czujnikow cisnienia oleju wymienilem tylko te dwa zaznaczone na zdjeciach czy dobre wymienilem ? podobno jest jeszcze jakis kolo filtra oleju.
Opisze swoj problem:
jezdze z pikajaca kontrolka oleju od 8 miesiecy, gdy auto sie wygrzeje kontrolka pika ale tylko wtedy gdy obroty sa ponizej 2500 wtedy gasnie, ostatnio sprawa sie pogorszyla bo zeby kontrolka zgasla kontrolka potrzeba az 4000 obrotow.
Poza pikanie nie ma zadnych ale to zadnych objawow i przypomne raz jeszcze ze problem jest od pondad pol roku.
Byc moze konczy sie pompa oleju ale czy wytrzymalaby pol rok i 6 tys km ? silnik nie stuka, rowno cicho pracuje.
Czekam na diagnoze pikania bo juz za bardzo mnie denerwuje.
Wiem ze to slynny problem, szukam u siebie w miescie speca ktory zmierzy cisnienie oleju, o ile jest sens je mierzyc jesli od tak dlugiego czasu nie ma innych objawow ? nie znam sie za bardzo ale jesli pompa albo silnik by sie konczyl to jakim cudem jezdze tak dlugo ? auto jest w stanie zrobic 400km trasy i poza pikaniem nic sie z nim nie dzieje. Zima jak robilem odcinki po 10 km to nawet nic nie pikalo bo silnik nie zdazyl nie nagrzac.
Lokalizacja czujników cisnienia oleju w silniku 1.4 ABD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Stary problem jeździłem kiedyś z tym bólem 1,5 roku chodził jak pszczółka tylko do pierwszego czujnika od strony rozrządu dałem mostek do masy i była cisza przez jak pisałem wyżej 1,5 roku aż nagle wytknął gire na trasie. Obróciło panewkę na trzecim garze -żadnych ostrzeżeń ,spadków mocy ,stukania ot tak nagle osłabł i zaczął pukać.Podobno we filtrach oleju tylko nie wiem jakiej marki wewnątrz są czujniki.Szukaj przyczyny w pompie .
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
https://www.google.pl/search?q=czujniki ... B500%3B375" onclick="window.open(this.href);return false;
oblukaj te fotki i szukaj
dodatkowo przeczytaj viewtopic.php?t=124800" onclick="window.open(this.href);return false;
oblukaj te fotki i szukaj
dodatkowo przeczytaj viewtopic.php?t=124800" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Lokalizacja czujników cisnienia oleju w silniku 1.4 ABD
zakladajac slabe cisnienie musialbym zaczac od tajtanszej wymiany czyli pompa oleju 500zl, owszem moge to zrobic ale chcialbym miec chociaz cien pewnosci ze to pomoze bo jesli to nic nie da i bedziemy remontowac silnik i szukac dalej problemu to cena bedzie wyzsza niz wstawienie drugiego silnika w sytuacji gdy ten umrze. Poprawcie mnie jesli sie myle i napiszcie czy sa jakies spodoby na diagnoze przyczyny slabego cisnienia w tym slabej pompy.
Biorac pod uwage wartosc auta 2500zl to szukanie problemu naprawami zaczynajacymi sie od 500zl a konczacymi remontem pewnie za 1000 zl i wiecej to chyba lepiej jezdzic az do smierci silnika i pozniej wydawac.
pompe oleju podobno ciezko zepsuc bo jest od razu nad miska malo ktory mechanik to obstawia, a powodow slabego cisnienia slyszalem juz tyle ze mnie sie zrobilo slabo
np. luzny pasek rozrzadu, zużyte panewki, nieszczelnosc gdzie, nieodpowiedni olej, zapchany filtr.
Bede sklonny cos naprawiac jesli pojawia sie inne objawy poza piszczeniem jak narazie mam ochote oszukac komputer - czujnik pomiaru cisnienia tak zeby nie spelnial swojego zadania i nie informowal o tym ze jest slabe.
slyszalem ze mozna tez wkrecic czujnik o innych parametrach wtedy czujnik nie wychwyci nic zlego i nie piszczy, zgadzacie sie ?
Biorac pod uwage wartosc auta 2500zl to szukanie problemu naprawami zaczynajacymi sie od 500zl a konczacymi remontem pewnie za 1000 zl i wiecej to chyba lepiej jezdzic az do smierci silnika i pozniej wydawac.
pompe oleju podobno ciezko zepsuc bo jest od razu nad miska malo ktory mechanik to obstawia, a powodow slabego cisnienia slyszalem juz tyle ze mnie sie zrobilo slabo
np. luzny pasek rozrzadu, zużyte panewki, nieszczelnosc gdzie, nieodpowiedni olej, zapchany filtr.
Bede sklonny cos naprawiac jesli pojawia sie inne objawy poza piszczeniem jak narazie mam ochote oszukac komputer - czujnik pomiaru cisnienia tak zeby nie spelnial swojego zadania i nie informowal o tym ze jest slabe.
slyszalem ze mozna tez wkrecic czujnik o innych parametrach wtedy czujnik nie wychwyci nic zlego i nie piszczy, zgadzacie sie ?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Najprościej to do pierwszego czujnika od strony rozrządu daj dodatkowo przewód do masy nawet do ucha od zawieszania silnika i po bólu reszta wyjdzie w trakcie.Kontrolka gaśnie i nie piszczy.