silnik przerywa na mokrym

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ronin73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ronin73 » sob paź 06, 2012 19:59

Witam, mam pytanie dziś pada deszcz wjechałem dosyć szybka w kałużę silnik zaczął lekko przerywać, a teraz zaczął znowu dobrze chodzić. Co może być przyczyną ?? Oczywiście chodzi o 2e.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob paź 06, 2012 20:14

Nie martw się jeśli to tylko sporadycznie się zdarzyło, pewnie woda na kopułkę kable i świece poszła. Ale jeśli by zdarzało się częściej od samej wilgoci w powietrzu czy przy deszczu to trzeba będzie te elementy przejrzeć wymenić co jest w watpliwym stanie, przeczyscic wtyczki halla cewki i okrągły wtyk przy silniku, ew. wtyk do ECU.
Inna rzecz ze jesliby wszystkie wtyki były czyste i szczelne a elementy wysokiego napięcia w pełni sprawne to nie powinno nic się dziac nawet jakbyś zdrowo wodą polał, jednak auto ma 20 lat.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ronin73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ronin73 » sob paź 06, 2012 20:20

Kupiłem przewody wysokiego napięcia w Nurauto , bo akumulator mam nowy a świece wymieniłem dwa miesiące temu, mam nadzieje, że ta wymiana coś pomorze. dzięki pozdrawiam. :bajer:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob paź 06, 2012 20:28

Kopułka jest często elementem dającym w kość, szczególnie jeśli masz jeszcze na niej orginalną , zabrudzoną i zwęgloną osłonę z tworzywa. Radzę tę osłone wywalić w cholere bo jest dobrym miejscem do tracenia iskier

Przewody z Norauto to nic nie mówi, marka istotna, najgorsze od razu działają źle

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ronin73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ronin73 » ndz paź 07, 2012 19:35

Jak wspominałem kupiłem nowe przewody Janmor - kicha jeszcze gorzej - wstawiłem syntech jest ok. Mam pytanie dotyczące tych wtyczek, które powinny być szczelne czy spryskać je jakimś preparatem do układu elektrycznego ??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 07, 2012 20:26

Można ale po spryskaniu a potem kilkukrotnym rozłączeniu i połączeniu dla oczyszczenia porządnie wydmuchać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”