Duże spalanie benzyny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Duże spalanie benzyny
Witam,
Jestem posiadaczem golfa III 1995r 75km,przebieg 130.000km Auto posiada instalacje gazową. Od pewnego czasu borykam się z dużym spalaniem benzyny. Jeżdżąc „po trasie” na benzynie auto sprawuje się rewelacyjnie – spalanie w granicach 5,5litra/100km. Problem pojawia się przy jeździe na krótkich odcinkach oraz przy jeździe na gazie. Na benzynie spala na krótkich odcinkach w granicach 12 litrów. Podczas jazdy na gazie na zbiornik LPG (30 litrów) zużywam równocześnie w granicach 15-20 litrów paliwa przejeżdżając ok. 400 km (na benzynie jezdże tylko do momentu zagrzania się silnika i przełączam na gaz). Dodam że auto czasami się dusi po odpaleniu – trzeba go ostro przegazować tak że aż z wydechu wyleci czarna chmura spalin a na ziemi pozostaje czarny placek, przy czym smród spalin jest bardzo intensywny. Analiza spalin w takiej sytuacji wykazuje poziom w granicach 15 – dopuszczalne jest chyba 1 jeśli się nie mylę. Byłem już u kilku mechaników – teorie były różne... jak do tej pory wykonane: wymieniona sonda lambda na nową, wymieniony tłumik końcowy, remont silnika (zawory, uszczelka pod głowicą - nie było kompresji). Znajomy radzi żeby pozbyć się katalizatora i to pomoże. Co sądzicie – proszę o jakąś poradę.
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem golfa III 1995r 75km,przebieg 130.000km Auto posiada instalacje gazową. Od pewnego czasu borykam się z dużym spalaniem benzyny. Jeżdżąc „po trasie” na benzynie auto sprawuje się rewelacyjnie – spalanie w granicach 5,5litra/100km. Problem pojawia się przy jeździe na krótkich odcinkach oraz przy jeździe na gazie. Na benzynie spala na krótkich odcinkach w granicach 12 litrów. Podczas jazdy na gazie na zbiornik LPG (30 litrów) zużywam równocześnie w granicach 15-20 litrów paliwa przejeżdżając ok. 400 km (na benzynie jezdże tylko do momentu zagrzania się silnika i przełączam na gaz). Dodam że auto czasami się dusi po odpaleniu – trzeba go ostro przegazować tak że aż z wydechu wyleci czarna chmura spalin a na ziemi pozostaje czarny placek, przy czym smród spalin jest bardzo intensywny. Analiza spalin w takiej sytuacji wykazuje poziom w granicach 15 – dopuszczalne jest chyba 1 jeśli się nie mylę. Byłem już u kilku mechaników – teorie były różne... jak do tej pory wykonane: wymieniona sonda lambda na nową, wymieniony tłumik końcowy, remont silnika (zawory, uszczelka pod głowicą - nie było kompresji). Znajomy radzi żeby pozbyć się katalizatora i to pomoże. Co sądzicie – proszę o jakąś poradę.
Pozdrawiam
Duże spalanie benzyny
jak na ten rocznik to masz przebieg ''weekendowy'' Do rzeczy... na krótkich odcinkach zawsze bedzię duzo palił niedogrzany silnik, sprawdź czujnik temperatury, przy uszkodzonym katalizatorze jest zwiększone spalanie ale i powinny wystąpić objawy zamulenia auta, braku dynamiki. Skoro jest problem z odpalaniem sprawdź też standardowo świece, kable, kopułke itd
Re: Duże spalanie benzyny
Świece i kopułka są wyczyszczone. Z przewodami chyba też wszystko ok, tzn jak po ciemku pod maskę patrze to iskry nie skaczą co do przebiegu auta to prawdopodobnie jest rzeczywisty - każdy kto widział auto potrwierdzał ze nie wytłuczone, zadbane i przebieg może być prawdziwy. Ja go kupiłem w Niemczech od starszej pani z przebiegiem 80.000km Jak można samemu sprawdzić czujnik temperatury bez podpinania pod komputer?
- jjaworskyy
- Użytkownik
Duże spalanie benzyny
kolego zrób prosty test. Odłącz klemy na noc, rano wsatan podłacz i odpal na benzynie nie dotykając pedału gazu do momentu zagrzania sie i właczenia wentylatora. Jeżeli po tym zabiegu (reset kompa) będzie dobrze będziesz musiał jechac do gazownika na zmiane emulacji sondy na mase.
Re: Duże spalanie benzyny
Wymieniłem katalizator bo był zabity. Wczoraj robiłem także test z odłączeniem akumulatora na noc. Dzisiaj golf odpalił bez problemu, nie dusił się ani nie kopcił. Czy możesz wyjaśnić mi dokładnie co to jest ta emulacja sondy na masę? Czytałem trochę o tym ale nie za bardzo się orientuje? Jaki ma to wpływ na większe spalanie benzyny?
- jjaworskyy
- Użytkownik
Duże spalanie benzyny
sam dokładnie nie potrafie wytłumaczyć, podjedż do zaufanego gazownika i mu powiedz on bedzie wiedział o co chodzi.
Duże spalanie benzyny
Byłem u gazownika, powiedział że emulacja sondy nic nie zmieni. Zdemontował silnik krokowy odpowiedzialny za dawkowanie gazu i zamiast niego wstawił "śrubę" (taka tulejka przelotowa z regulacją dawkowania gazu na gwincie). Wszystkie problemy zniknęły momentalnie: auto zaraz po odpaleniu można przełączyć na gaz - auto się nie dusi, nie kopci itp.
Na zbiornik gazu 30l samochód spalił 1 litr benzyny Gazownik powiedział że wszystkiemu winien był silnik krokowy i w ramach gwarancji wymienili go na nowy. Niestety po wymianie problem powrócił: auta nie da się przełączyć na gaz od razu po odpaleniu tylko trzeba najpierw na benzynie trochę pojeździć, podczas przełączania auto się dusi a czasami gaśnie całkowicie. Sądzicie że możliwe jest aby i ten nowy silnik krokowy był felerny czy raczej trzeba szukać przyczyny gdzie indziej?
Na zbiornik gazu 30l samochód spalił 1 litr benzyny Gazownik powiedział że wszystkiemu winien był silnik krokowy i w ramach gwarancji wymienili go na nowy. Niestety po wymianie problem powrócił: auta nie da się przełączyć na gaz od razu po odpaleniu tylko trzeba najpierw na benzynie trochę pojeździć, podczas przełączania auto się dusi a czasami gaśnie całkowicie. Sądzicie że możliwe jest aby i ten nowy silnik krokowy był felerny czy raczej trzeba szukać przyczyny gdzie indziej?