Duże spalanie benzyny

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

cichy130
Nowicjusz
Nowicjusz

Duże spalanie benzyny

Post autor: cichy130 » czw mar 29, 2012 22:04

Witam,

Jestem posiadaczem golfa III 1995r 75km,przebieg 130.000km Auto posiada instalacje gazową. Od pewnego czasu borykam się z dużym spalaniem benzyny. Jeżdżąc „po trasie” na benzynie auto sprawuje się rewelacyjnie – spalanie w granicach 5,5litra/100km. Problem pojawia się przy jeździe na krótkich odcinkach oraz przy jeździe na gazie. Na benzynie spala na krótkich odcinkach w granicach 12 litrów. Podczas jazdy na gazie na zbiornik LPG (30 litrów) zużywam równocześnie w granicach 15-20 litrów paliwa przejeżdżając ok. 400 km (na benzynie jezdże tylko do momentu zagrzania się silnika i przełączam na gaz). Dodam że auto czasami się dusi po odpaleniu – trzeba go ostro przegazować tak że aż z wydechu wyleci czarna chmura spalin a na ziemi pozostaje czarny placek, przy czym smród spalin jest bardzo intensywny. Analiza spalin w takiej sytuacji wykazuje poziom w granicach 15 – dopuszczalne jest chyba 1 jeśli się nie mylę. Byłem już u kilku mechaników – teorie były różne... jak do tej pory wykonane: wymieniona sonda lambda na nową, wymieniony tłumik końcowy, remont silnika (zawory, uszczelka pod głowicą - nie było kompresji). Znajomy radzi żeby pozbyć się katalizatora i to pomoże. Co sądzicie – proszę o jakąś poradę.

Pozdrawiam

mirek87
Użytkownik
Użytkownik

Duże spalanie benzyny

Post autor: mirek87 » czw mar 29, 2012 22:24

jak na ten rocznik to masz przebieg ''weekendowy'' :) Do rzeczy... na krótkich odcinkach zawsze bedzię duzo palił niedogrzany silnik, sprawdź czujnik temperatury, przy uszkodzonym katalizatorze jest zwiększone spalanie ale i powinny wystąpić objawy zamulenia auta, braku dynamiki. Skoro jest problem z odpalaniem sprawdź też standardowo świece, kable, kopułke itd

cichy130
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Duże spalanie benzyny

Post autor: cichy130 » pt mar 30, 2012 06:56

Świece i kopułka są wyczyszczone. Z przewodami chyba też wszystko ok, tzn jak po ciemku pod maskę patrze to iskry nie skaczą :) co do przebiegu auta to prawdopodobnie jest rzeczywisty - każdy kto widział auto potrwierdzał ze nie wytłuczone, zadbane i przebieg może być prawdziwy. Ja go kupiłem w Niemczech od starszej pani z przebiegiem 80.000km :) Jak można samemu sprawdzić czujnik temperatury bez podpinania pod komputer?

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Użytkownik
Użytkownik

Duże spalanie benzyny

Post autor: jjaworskyy » pt mar 30, 2012 09:12

kolego zrób prosty test. Odłącz klemy na noc, rano wsatan podłacz i odpal na benzynie nie dotykając pedału gazu do momentu zagrzania sie i właczenia wentylatora. Jeżeli po tym zabiegu (reset kompa) będzie dobrze będziesz musiał jechac do gazownika na zmiane emulacji sondy na mase.

cichy130
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Duże spalanie benzyny

Post autor: cichy130 » pn kwie 02, 2012 07:38

Wymieniłem katalizator bo był zabity. Wczoraj robiłem także test z odłączeniem akumulatora na noc. Dzisiaj golf odpalił bez problemu, nie dusił się ani nie kopcił. Czy możesz wyjaśnić mi dokładnie co to jest ta emulacja sondy na masę? Czytałem trochę o tym ale nie za bardzo się orientuje? Jaki ma to wpływ na większe spalanie benzyny?

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Użytkownik
Użytkownik

Duże spalanie benzyny

Post autor: jjaworskyy » pn kwie 02, 2012 11:22

sam dokładnie nie potrafie wytłumaczyć, podjedż do zaufanego gazownika i mu powiedz on bedzie wiedział o co chodzi.

cichy130
Nowicjusz
Nowicjusz

Duże spalanie benzyny

Post autor: cichy130 » sob kwie 21, 2012 09:28

Byłem u gazownika, powiedział że emulacja sondy nic nie zmieni. Zdemontował silnik krokowy odpowiedzialny za dawkowanie gazu i zamiast niego wstawił "śrubę" (taka tulejka przelotowa z regulacją dawkowania gazu na gwincie). Wszystkie problemy zniknęły momentalnie: auto zaraz po odpaleniu można przełączyć na gaz - auto się nie dusi, nie kopci itp.
Na zbiornik gazu 30l samochód spalił 1 litr benzyny :) Gazownik powiedział że wszystkiemu winien był silnik krokowy i w ramach gwarancji wymienili go na nowy. Niestety po wymianie problem powrócił: auta nie da się przełączyć na gaz od razu po odpaleniu tylko trzeba najpierw na benzynie trochę pojeździć, podczas przełączania auto się dusi a czasami gaśnie całkowicie. Sądzicie że możliwe jest aby i ten nowy silnik krokowy był felerny czy raczej trzeba szukać przyczyny gdzie indziej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”