MK3 2E nagle nie odpala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 2E nagle nie odpala
a więc na parkingu przełączyłem z gazu na benzynę , potem zgasiłem i już na benzynie nie zapala.
coś tam próbował załapać chwilowo ale wydał ze 2 razy jakieś dziwne rzężące dźwięki i gasł momentalnie.
potem już nawet nie chciał załapać ,na gazie też nie pali .
w domu po holowaniu okazało się że :
brak impulsów z komputera na listwę wtryskową
brak iskry
laptop nie może skomunikować się z komputerem samochodowym ...
sprawdziłem :
pasek rozrządu jest cały , nie pękł
bezpieczniki
wymieniłem przekaźnik od odłączania wtrysków na gazie
sprawdziłem gniazdo od komputera , tzn odłączyłem i wcisnąłem ponownie
sprawdziłem przewody , nie widać jakiś przerw itp
napięcie 12V jest we wtyczce do komunikacji z ECU z VAGiem
czy macie jakieś sugestie bo jestem delikatnie załamany ...
coś tam próbował załapać chwilowo ale wydał ze 2 razy jakieś dziwne rzężące dźwięki i gasł momentalnie.
potem już nawet nie chciał załapać ,na gazie też nie pali .
w domu po holowaniu okazało się że :
brak impulsów z komputera na listwę wtryskową
brak iskry
laptop nie może skomunikować się z komputerem samochodowym ...
sprawdziłem :
pasek rozrządu jest cały , nie pękł
bezpieczniki
wymieniłem przekaźnik od odłączania wtrysków na gazie
sprawdziłem gniazdo od komputera , tzn odłączyłem i wcisnąłem ponownie
sprawdziłem przewody , nie widać jakiś przerw itp
napięcie 12V jest we wtyczce do komunikacji z ECU z VAGiem
czy macie jakieś sugestie bo jestem delikatnie załamany ...
- Paweł Marek
- V.I.P.
MK3 2E nagle nie odpala
posłuchaj czy pompa włącza się po włączeniu zapłonu
sprawdź po włączeniu zapłonu czy czujnik halla oraz cewka mają zasilanie - tu i tu pomiędzy bocznymi stykami wtyczek - myślimy o awarii stacyjki w tym mijescu
potem sprawdź sam czujnik halla - opisy na forum oraz cewkę przez podmianę od innego vw czy seata z tego czasu
sprawdź przez podmianę od kolegi przekaźnik 30
bezpieczniki tez sprawdź, właściwie zacznij od tego 12 i 15
sprawdź po włączeniu zapłonu czy czujnik halla oraz cewka mają zasilanie - tu i tu pomiędzy bocznymi stykami wtyczek - myślimy o awarii stacyjki w tym mijescu
potem sprawdź sam czujnik halla - opisy na forum oraz cewkę przez podmianę od innego vw czy seata z tego czasu
sprawdź przez podmianę od kolegi przekaźnik 30
bezpieczniki tez sprawdź, właściwie zacznij od tego 12 i 15
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
MK3 2E nagle nie odpala
bezpieczniki są sprawne na pewno , pompa paliwa działa
przekaźnik nr 30 na pewno jest dobry sprawdzone styki i działanie miernikiem po wyjęciu
po włączeniu zapłonu na wtyku halla przy cewce jest 12 V - nie sprawdzałem czy są impulsy przy kręceniu bo jest dziś za późno , sprawdzę jutro
a czy może być tak że jak hall jest walnięty to ECU nie daje impulsów na wtryski lub brak iskry ?
czy halla sprawdza się przez podanie na środkowy pin masy i w tym momencie powinna pojawić się iskra i odezwać wtrysk ?
bo jak podaję tam masę to odzywa się chyba pomka paliwa i cykają wtryski ale iskry nie ma na wyjściu modułu zapłonowego..
przekaźnik nr 30 na pewno jest dobry sprawdzone styki i działanie miernikiem po wyjęciu
po włączeniu zapłonu na wtyku halla przy cewce jest 12 V - nie sprawdzałem czy są impulsy przy kręceniu bo jest dziś za późno , sprawdzę jutro
a czy może być tak że jak hall jest walnięty to ECU nie daje impulsów na wtryski lub brak iskry ?
czy halla sprawdza się przez podanie na środkowy pin masy i w tym momencie powinna pojawić się iskra i odezwać wtrysk ?
bo jak podaję tam masę to odzywa się chyba pomka paliwa i cykają wtryski ale iskry nie ma na wyjściu modułu zapłonowego..
- Paweł Marek
- V.I.P.
MK3 2E nagle nie odpala
jeśli hall jest walnięty to brak iskry, a pompa załączy się tylko na moment po włączeniu zapłonu i potem przestaje działać i już się nie włącza w trakcie odpalaniazoso8894 pisze:a czy może być tak że jak hall jest walnięty to ECU nie daje impulsów na wtryski lub brak iskry ?
jeśli cewka padła to tez brak iskry, ale pompa paliwo podaje, i możesz zauważyć że obrotomierz ruszy się z pozycji zerowej przy odpalaniu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: MK3 2E nagle nie odpala
ok czy dobrze rozumuję że na sprawnym silniku jeśli podam masę na środkowy pin wtyczki hala to powinna pojawić się iskra ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
MK3 2E nagle nie odpala
jedna iskra powinna sie pojawic
Re: MK3 2E nagle nie odpala
zmyliła mnie jednoczesna niemożność nawiązania komunikacji przez VAG , szukałem przerwy w ECU
a z jakiegoś dziwnego powodu była to wina windowsa bo po reinstalce VAG zadziałał ... taki zbieg okoliczności ...
a to dziwne bo starego laptopa wożę w bagażniku i włączam tylko przy diagnostyce w moim samochodzie więc raz na pół roku
i zupełnie nie wiem dlaczego nagle nie chciał się skomunikować skoro 2 miesiące temu wszystko grało ...
Potem szukałem przy hallu a okazała się tak prosta awaria...
moduł zapłonowy szlag trafił ...
chociaż objawy jakie miałem chyba na to nie wskazywały ...
a z jakiegoś dziwnego powodu była to wina windowsa bo po reinstalce VAG zadziałał ... taki zbieg okoliczności ...
a to dziwne bo starego laptopa wożę w bagażniku i włączam tylko przy diagnostyce w moim samochodzie więc raz na pół roku
i zupełnie nie wiem dlaczego nagle nie chciał się skomunikować skoro 2 miesiące temu wszystko grało ...
Potem szukałem przy hallu a okazała się tak prosta awaria...
moduł zapłonowy szlag trafił ...
chociaż objawy jakie miałem chyba na to nie wskazywały ...