silnik 2.0 2e nie odpala zalewa świece
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam taki problem z moim golfem w trakcie jazdy zgasło mi auto i już nie odpaliło po sprawdzeniu czy jest iskra była tylko na 1i 4 cylindrze wymieniłem kopułkę rozdzielacza, palec, i czujnik halla, teraz iskry są na wszystkich świecach zapłon ustawiłem zgodnie z znacznikiem na kole zamachowym i znacznikiem na zębatce zaworów , palec jest skierowany idealnie na nacięcie na aparacie a mimo to auto dalej nie odpala tzn słychać że chce odpalić ale nie potrafi się zebrać Dodam jeszcze jak wykręcę świece to są całe zalane i czarne aha zapomniałem że auto ma założoną sekwencję zgasło mi na gazie ale zdązyłem jeszcze przełączyć na benzynę nic to nie dało zatrzymał się i już nie odpalił proszę o pomoc męcze się już z tym 2 tygodnie a bez auta to jak bez nogi
dodam że kable do świec podłączyłem w kolejności 1342 zaczynając od położenia palca rozdzielacza i zgodnie z ruchem wskazówek zegara
podobne problemy były już wcześniej jak chciałem depnąć powiedzmy do 4500 5500obr/min to jak go luzowałem to silnik gasł musiałem poczekać i dość długo pokręcić żeby odpalił tak było za każdym razem jak chciałem depnąć
dodam że kable do świec podłączyłem w kolejności 1342 zaczynając od położenia palca rozdzielacza i zgodnie z ruchem wskazówek zegara
podobne problemy były już wcześniej jak chciałem depnąć powiedzmy do 4500 5500obr/min to jak go luzowałem to silnik gasł musiałem poczekać i dość długo pokręcić żeby odpalił tak było za każdym razem jak chciałem depnąć
Hej nie miałeś może wybuchu gazu jak Tobie wtedy zgasł?? Sprawdzałeś przepływke czy klapa sie swobodnie rusza i czy dolot jest szczelny?? Jak masz klapke antywybuchową sprwawdz czy sie otwiera bo czasem wybuch może ją ładnie wprasować i wtedy tez pupa.
Z tego co piszesz nie pali na gazie ani na benzynie wiec sprawdz powyższe elementy.
Z tego co piszesz nie pali na gazie ani na benzynie wiec sprawdz powyższe elementy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
strzału to myślę że na sekwencji nie było. Coś musi być innego, silnik spokojnie odpali na dwóch cylindrach nawet, więc gdzie indziej szukaj. Sprawdź rozrząd, szczególnie ustawienie wałka pośredniego, częstym jest że mechanicy o wałek pośredni nie dbają ustawiają go byle jak a dopiero potem wkładają aparat zapłonowy, żeby współgrało wszystko czyli zeby iskra trafiała w palec we właciwym momencie. A potem już typowo - przepływomierz, TPS, opisy są szczegółowe jak sprawdzać mając tylko zwykły miernik
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: silnik 2.0 2e nie odpala zalewa świece
z tego co się orientuje to w sekwencjach nie ma możliwości wybuchu ani w trakcie jazdy nic nie słyszałem żeby wybuchło po prostu auto zamiast ciągnąć zaczęło słabnąć na gazie, zdążyłem go przełączyć na benzynę ale dalej zwalniał aż się zatrzymał przepływka jest ok bo podłączałem ją do woltomierza i pokazywał chyba od 0.9 do 5.5v nie pamiętam dokładnie zobaczę jeszcze czy nie ciągnie lewego powietrza a może to być jeszcze przez czujnik temperatury ?? czytałem coś na ten temat
kamil0524, spróbuj podmienić cewkę od kogoś, może moduł w niej strzelił. Przerabiałem kiedyś taki temat - iskra była, a auto nie chciało odpalić...
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie czujnik temperatury nie da takich nagłych objawów, ale szczelność całego dolotu za przepływomierzem jest bardzo ważna, łącznie z wężem serwa , odmą. węzykami do regulatora ciśnienia, klapki pod filtrem itd
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dzięki chłopaki za rady przynajmniej wiem za co się jeszcze mogę zabrać jutro, szkoda tylko że nie mam nikogo ze znajomych którzy mogli by mi taką cewkę pożyczyć najwyżej kupie ją a jak to nie będzie to to odsprzedam. Jeszcze takie pytanko mam lampkę stroboskopową podpinam ją do aku a trzecim przewodem owijam kabel WN powinna mrugac jak na kablu pojawia się iskra. Jak owinąłem kabel WN między cewką a rozdzielaczem to mrugała lampka ale nie zbyt rytmicznie( z przerwami) czy to mogą być oznaki uszkodzonego modułu na cewce
fakt nie doczytałem o sekwencji , co do lampy to wykręć świece aby silnik swobodnie sie kręcił na aku i wtedy sprawdź czy jest rytmicznie. Jeśli masz różne ciśnienia sprężania to podczas kręcenia na aku silnik nie będzie równo kręcił ze świecami.
Co do cewki to może być fakt ze uszkodzona , zbyt słaba iskra i podczas sprężu i zwiększenia ciśnienia nie ma siły przeskoczyć.
Co do cewki to może być fakt ze uszkodzona , zbyt słaba iskra i podczas sprężu i zwiększenia ciśnienia nie ma siły przeskoczyć.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Fakt w tej sytuacji cewka jest podejrzana, jeśli będzie ok to pozostaje czujnik halla (nie piszesz czy nowy dałeś) , kable od czujnika do ECU i od ECU do cewki, na koniec sam ECU
chodzi maszyna grzebałem grzebałem aż w końcu udało mi się go odpalić ale chodził jak traktor zaryzykowałem kupiłem nową cewkę i autko hula aż miło pali z pół obrotu tylko zastanawia mnie jeszcze jedno bo na wolnych obrotach trochę nim szarpnie ale to od czasu do czasu no i obrotomierz trochę skacze do 1500obr będe miał problem przy ustawieniu gazu mam kabel do lpg w programie jest opcja auto kalibracja ale ona działa tylko jak auto ma równe obroty jak tylko spadnie poniżej 800obr to kalibracji mi nie zrobi ustawiałem już zapłon milimetr po milimetrze a obrotomierz dalej skacze
- Paweł Marek
- V.I.P.
dobrze ale na obu paliwach skacze? Możliwe że przy tych mękach i próbach naprawy trochę przestawiłeś zapłon, albo przepustnicę, ustaw jak ma być książkowo - przynajmniej sprawdź
- Paweł Marek
- V.I.P.
kamil0524, tylko wypda napisac rozwiązanie