Wałek ABF'a - coś nie tak z krzywką?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
Młode Wilki, mam taką sprawę..
Dziś kontrolnie odkręciłem sobie korek od wlewu oleju.. No i ku mojemu zdziwieniu na krzywce są dziwne odbarwienia, odprysk i chyba nawet kształt.. Wygląda to mniej więcej tak:
Auto ma muła w porównaniu do innych abf'ów, cyka dziwnie i brzmi jak diesel.. Tych objawów nie było pół roku temu - od października auto jest w moich rękach i wiem, że nie było źle traktowane - macie jakiś pomysł? Wałki out i nowe? Pewnie i popychacze są do wymiany... Zdejmować głowicę i skontrolować ją? Mam lpg, które różnie działa i obawiam się, że to może być winowajca.
Dziś kontrolnie odkręciłem sobie korek od wlewu oleju.. No i ku mojemu zdziwieniu na krzywce są dziwne odbarwienia, odprysk i chyba nawet kształt.. Wygląda to mniej więcej tak:
Auto ma muła w porównaniu do innych abf'ów, cyka dziwnie i brzmi jak diesel.. Tych objawów nie było pół roku temu - od października auto jest w moich rękach i wiem, że nie było źle traktowane - macie jakiś pomysł? Wałki out i nowe? Pewnie i popychacze są do wymiany... Zdejmować głowicę i skontrolować ją? Mam lpg, które różnie działa i obawiam się, że to może być winowajca.
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
No i z czego pamiętam w oplu, bmw i toyocie nie bryzgał mi olej po odkręceniu korka... z resztą w tym silniku wcześniej też nie widziałem takiego zjawiska.
Według mnie jest w porządku.A że chlapie olejem, zobacz jak blisko masz krzywkę od korka.Pewnie dlatego.
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
No dobra, skoro tak.. Jeszcze rozbiorę górę w weekend (mam nadzieję), to wrzucę więcej zdjęć - dokładniejszych.
Re: Wałek ABF'a - coś nie tak z krzywką?
Nie ma blachy pomiędzy krzywką a wlewem to chlapie. Spróbuj tak z silnikami np. z astry F 1.7d. Odkręcisz, zakręcisz i jesteś cały w oleju
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
w 1.4 ecotec tak nie miałem, dlatego pytam.. dla mnie też było logiczne, że chlapnie, jak jest olej, ale nie aż tak
To nie odkrecaj jak silnik pracuje.
Bierze Ci olej masz problemy z zapalaniem itp?
Bierze Ci olej masz problemy z zapalaniem itp?
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie bierze oleju, lekko zaczęła mi się pocić uszczelka pod kopułą, ale i tak wymienię zaraz.. Odpala po 2sek kręcenia - a to według mnie trochę długo, bo jestem przyzwyczajony do odpalania na dotyk. Motoru nie przekręciłem - już padały takie pytania i oliwa zmieniana co pół roku/10k km mobil1 10w40.
Co do zapalania to ja nie spotkałem AbF-a że by palił od strzała.Jak nie bierze oleju to wymień uszczelkę i ciesz się jazdą.
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
Kenaj mówił, że ma muła.. i słyszał, że cyka. Ogólnie to cykanie i dźwięk diesla psuje całą radość z jazdy, bo to brzmi podejrzanie. Rozbiorę górę, jak będzie wszystko ok, to chyba pozostaje sprawdzić czy nie popękały gniazda zaworowe od lpg, co nie?
Rudy Hiszpan' Cykanie to może być spowodowane luźnym łańcuszkiem na wałkach bo dużo razy się spotkałem ze on właśnie cykał w Abfie.
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
Mam łańcuch nowy Ruville w pudełku, to było pierwsze co kupiłem do reanimacji. Może dlatego ssak się trochę wytarł, bo się ślizgał przez luz. Zobaczymy. Ogarniam dach nad autem aktualnie, więc jak wszystko będzie już sprawdzone, to dorzucę co nieco i pewnie posypie się parę ''pomógł'' i będzie jasne, co jest bezpośrednim powodem. Jeszcze tylko mi klucza NM brakuje i Momentów z jakiegoś programu serwisowego, żeby czegoś nie ukręcić
- Rudy Hiszpan'
- Użytkownik
- Kontakt:
Wysikało dziś na pomiarze ciśnienia w Zylinderach 12 na pierwszym 11,5 na drugim, 9,5 na trzecim i 12 na czwartym.. zdaje mi się czy powinno być po 11 na każdy i wygląda to jakbym miał doprężające coś w motorowni? Te 9 na trzecim garze mnie załamało trochę.