Kontrolka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Kontrolka oleju
Witam.
Mam Golfa 3 od pewnego czasu i przyznam szczerze, że trochę zaniechałem sprawdzanie oleju. Na szczęście w porę się zorientowałem ale może zaczne od początku. Zaraz po kupnie czasami zdarzało mu się zaraz po przejechaniu kilkuset metrów od odpalenia sygnalizować coś odnośnie oleju. Problem był o tyle dziwny, że pojawiała się kontrolka wraz z dźwiękiem ale po 2-3 sekundach ustawało. Taki dziwny objaw miałem może 5 razy. Sprawdzałem olej i było do górnej kreski. Po przejechaniu ok. 700-800km zajrzałem ponownie pod maskę i sprawdziłem olej no i niestety okazało się, że z maksimum zrobiło się mniej niż minimum. Chciałbym zapytać się czego to może być wina? Silnik wg. licznika ma 180 przebiegu ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy ktoś tam przy nim nie kręcił. Prawdopodobnie wlany jest półsyntetyk (nie jestem pewien) ale w takiej sytuacji zastanawiam się czy nie zmienić oleju na pełny minerał.
Mam Golfa 3 od pewnego czasu i przyznam szczerze, że trochę zaniechałem sprawdzanie oleju. Na szczęście w porę się zorientowałem ale może zaczne od początku. Zaraz po kupnie czasami zdarzało mu się zaraz po przejechaniu kilkuset metrów od odpalenia sygnalizować coś odnośnie oleju. Problem był o tyle dziwny, że pojawiała się kontrolka wraz z dźwiękiem ale po 2-3 sekundach ustawało. Taki dziwny objaw miałem może 5 razy. Sprawdzałem olej i było do górnej kreski. Po przejechaniu ok. 700-800km zajrzałem ponownie pod maskę i sprawdziłem olej no i niestety okazało się, że z maksimum zrobiło się mniej niż minimum. Chciałbym zapytać się czego to może być wina? Silnik wg. licznika ma 180 przebiegu ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy ktoś tam przy nim nie kręcił. Prawdopodobnie wlany jest półsyntetyk (nie jestem pewien) ale w takiej sytuacji zastanawiam się czy nie zmienić oleju na pełny minerał.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Kontrolka oleju
Rozumiem, że poczekałeś aż olej spłynie do miski ??Resterwers pisze:Po przejechaniu ok. 700-800km zajrzałem ponownie pod maskę i sprawdziłem olej no i niestety okazało się, że z maksimum zrobiło się mniej niż minimum.
jeżeli nie ma wycieków to silnik raczej kwalifikuje się do remontuResterwers pisze:Chciałbym zapytać się czego to może być wina?
Skoro nie wiesz jaki jest olej to powinieneś zacząć od jego wymiany...i filtra...tylko nie minerał jak sugerujesz a półsyntetykResterwers pisze:Prawdopodobnie wlany jest półsyntetyk (nie jestem pewien) ale w takiej sytuacji zastanawiam się czy nie zmienić oleju na pełny minerał.
Obserwuj co się dzieje, kontroluj poziom oleju...obadaj czy wycieków nie ma...no i ciśnienie też można zmierzyć.
Poszukaj tematów o kontrolce oleju - cała masa tego na forum. O ubytkach oleju też poszukaj...nie ma sensu rozpisywać się setny raz na ten sam temat.
Kontrolka oleju
zacznij od sprawdzenia uszczelniaczy zaworów , jeśli są w kiepskim stanie to olej niestety będzie brał , zobacz czy po dłuższym postoju jak go zapalisz , nie puści z ruru dymu , jeśli tak to prawdopodobnie uszczelniacze kończą żywot
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kontrolka oleju
Resterwers, mechanik - pomioar ciśnienia oleju na koniecznie w pełni rozgrzanym silniku na wolnych i przy 2000 obrotów. To ci daje wiedze czy autem można bezpiecznie jeździć czy nie bo smarowanie za słabe. Potem reszta diagnostyki - sprężanie głównie i wówczas decyzja co naprawiasz
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
Kontrolka oleju
Dziękuję za pomoc, postaram się jak najszybciej udać do mechanika bo z tym nie ma żartów. Niestety wydaje mi się, że będzie trzeba wymienić uszczelniacze bo mała chmure za autem przy odpalaniu widać. Jaki powinien być koszt diagnozy i koszt wymiany uszczelniaczy? Pytam żeby się nie wysypać niepotrzebnie.
Kontrolka oleju
komplet uszczelniaczy to 30 zł , tylko są 7mm i 8 mm , jakie są u Ciebie nie wiem , a koszt robocizny jeśli nie robisz sam to około 200zł m, zależy kto i gdzie
-
- Mały gagatek
Re: Kontrolka oleju
Mogłem to zrobić przy wymianie rozrządu. Cena pewnie byłaby niższa, polak mądry po szkodzie.miś fazi pisze:komplet uszczelniaczy to 30 zł , tylko są 7mm i 8 mm , jakie są u Ciebie nie wiem , a koszt robocizny jeśli nie robisz sam to około 200zł m, zależy kto i gdzie
a jaka powinna być cena za samą diagnozę, którą opisał Paweł Marek?
Kontrolka oleju
pomiar ciśnienia , to zrobi Ci każdy kto ma manometr za zgrzewkę , to chodzi o pomiar ciśnienia sprężania , co zaś do pomiaru ciśnienia oleju to tu tak samo potrzebny jest manometr tylko troszkę inny , koszt tego pomiaru też nie wielki
-
- Mały gagatek
Re: Kontrolka oleju
Dzisiaj pożyczyłem od znajomego manometr i sprawdziłem ciśnienie na świecach. Wyszło 10-11 co jest dobrym wynikiem Co w takiej sytuacji może być przyczyną spalania oleju oprócz uszczelniaczy? Bo żadnych wycieków na silniku nie widać. Po długim postoju (np. na noc) auto ciężko odpala, trzeba chwile nim pokręcić co sugeruje zalewanie olejem bo po jeździe i np. godzinnej przerwie autko pali "od kopa".miś fazi pisze:pomiar ciśnienia , to zrobi Ci każdy kto ma manometr za zgrzewkę , to chodzi o pomiar ciśnienia sprężania , co zaś do pomiaru ciśnienia oleju to tu tak samo potrzebny jest manometr tylko troszkę inny , koszt tego pomiaru też nie wielki
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kontrolka oleju
ja ostatnio robiłem uszczelniacze i od razu lepiej narazie nie pali oleju nie kopci wiec tak jak kolega pisze zrób uszczelniacze pierwsze
Były golfik:/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197