pytanie o przepustnice powietrza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Jestem posiadaczem VW Golf III 1.8i CL, benzyna AAM. Zauważyłem niepoprawnie działającą przepustnice powietrza która się znajduje w komorze filra powietrza. Po odpaleniu zimnego silnika podciśnienie w przepustnicy zamyka dolot powietrza z zewnątrz (zimnego) i już nie otwiera, cały czas jest pobieranie powietrze cieple z kolektora idącego od silnika nawet na ciepłym silniku. Czy tak ma być?. Wydaje mnie się że nie. Jaki wpływ ma to na prace silnika?. Pozatym silnik pracuje dobrze, nie ma problemów z odpalaniem, przyspieszaniem, prędkością, i mocą. Jedynie co "dolega" pojazdowi to delikatne "przebieranie" na wolnych obrotach i tylko przy zagrzanym silniku. Nie jest to wyczuwalne na obrotomierzu lecz tylko wprawia w delikatne drgania pojazd (nierówna praca silnika). Proszę o pomoc o interpretacje pracy owej przepustnicy powietrza.
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem VW Golf III 1.8i CL, benzyna AAM. Zauważyłem niepoprawnie działającą przepustnice powietrza która się znajduje w komorze filra powietrza. Po odpaleniu zimnego silnika podciśnienie w przepustnicy zamyka dolot powietrza z zewnątrz (zimnego) i już nie otwiera, cały czas jest pobieranie powietrze cieple z kolektora idącego od silnika nawet na ciepłym silniku. Czy tak ma być?. Wydaje mnie się że nie. Jaki wpływ ma to na prace silnika?. Pozatym silnik pracuje dobrze, nie ma problemów z odpalaniem, przyspieszaniem, prędkością, i mocą. Jedynie co "dolega" pojazdowi to delikatne "przebieranie" na wolnych obrotach i tylko przy zagrzanym silniku. Nie jest to wyczuwalne na obrotomierzu lecz tylko wprawia w delikatne drgania pojazd (nierówna praca silnika). Proszę o pomoc o interpretacje pracy owej przepustnicy powietrza.
Pozdrawiam
klapka w filtrze powietrza działa na zasadzie podciśnienia, które masz brane z czujnika temperatury zamontowanego w chwycie powietrza na wtrysku , do tego czujnika dochodzą dwa wężyki , jeden jest brany z podstawy wtrysku i i idzie do tego czujnika a drugi wychodzi z czujnika i idzie do siłownika klapki w obudowie filtra , w zależności od temperatury zasysanego powietrza ten czujnik albo puszcza albo nie puszcza podciśnienia do siłownika , widocznie albo on jest uszkodzony , albo sam siłownik w obudowie filtra
dzięki za szybką odp. Wnioskuje zatem ze uległ uszkodzeniu sam czujnik gdyz gdyby był uszkodzony sam siłownik to by nie trzymał cisnienia, a on jak zassa na samym poczatku odpalenia silnika tak trzyma caly czas.
Jaki ma wpływ na prace silnika taka awaria?
Jaki ma wpływ na prace silnika taka awaria?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Odbiera mu kilka koni mocy po rozgrzaniu nic poza tym.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
jednak przy 75 KM to kazdy konik sie liczy:), dzieki za info.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam. Mam to samo. Klapka cały czas zamyka zimne a więc silnik non stop bierze ciepłe powietrze. Czy poradziłeś sobie z problemem? Jak odłączyłem przewód podciśnienia to klapka zamyka dopływ ciepłego a jak zaślepiłem ten przewód podciśnienia to wtedy obroty mi falują na LPG. Jak go natomiast tylko odłączyłem to silnikiem telepie. Czy ten zaworek czy termostat w obudowie przepustnicy mógł się zepsuć? Jak go sprawdzić? Dlaczego bez przerwy bierze mi ciepłe powietrze? Jakieś pomysły?
Cześć,
sorry ze odpisuje po 6 m-sc, ale nie nie moglem hasła znaleść do strony.
Najprawdopodobniej masz uszkodzony czujnik przy gaźniku-ja go mam i tak sie dzieje jak u Ciebie, Mechanik powiedzial mi ze można jezdzić z tą usterką, moc silnika spada o może 3km.
sorry ze odpisuje po 6 m-sc, ale nie nie moglem hasła znaleść do strony.
Najprawdopodobniej masz uszkodzony czujnik przy gaźniku-ja go mam i tak sie dzieje jak u Ciebie, Mechanik powiedzial mi ze można jezdzić z tą usterką, moc silnika spada o może 3km.