Jak kolega kiedyś zamawiał wydech do swojego auta ( nie VW ) to miał dylemat czy 4 -> 1 , czy 4 -> 2 -> 1
Tak jak kolega wyżej pisał, że 4-2-1 ma lepszy dół i bardziej moment rozkłada się przy obrotach niższych-średnich ( lepszy do jazdy codziennej ). Natomiast 4-1 gorzej radzi sobie z dołem, ale za to dużo więcej daje na wysokich obrotach niż 4-2-1.
To co napisałem jest odnoście wydechów na zamówienie. Takie informacje podała firma co robiła wydech, żeby się zastanowić jaki się chce.
A jak to się ma do seryjnych kolektorów, to nie wiem.
Kolega w końcu wybrał 4-2-1 , bo auto użytkował na co dzień, jednakże chciał zakładać turbo i pod to myślał na kolektorem 4-1
W sumie dobrze że wziął 4-2-1 bo i tak nie uturbił maszyny.
Jakichś niedokładności w pracy silnika nie będziesz mieć, jeżeli ogólne średnice kanałów wylotowych są zbliżone, ale jeżeli tak by nawet było to by mógł być jedynie bardziej mułowaty z niemożności szybkiego odprowadzenia spalin. Jedynie możesz odczuć, że jest troszkę bardziej mułowaty na dole ( zależy jaki kolektor ).
Ja na twoim miejscu zakładał bym kolektor od 2E, ADY, AGG , no chyba że jakiś sportowy. Tak to bym nie kombinował z kolektorem np od ABS, AAM
Inny kolektor może być bo komuś pękną oryginalny i wstawił inny np. od 1.8 ( tańszy ) i tyle.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz