Ustawienie (doregulowanie) zaplonu w GTI 1.8 PB
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Troszke odbiegajac, uslyszalem dzisiaj teorie, ze mechanik ktory zakladal rozrzad, mogl zle ulozyc kola i rozrzad moze byc przesuniety o jeden zabek, przez co sa takoe objawy. Czy mozesz mi potwierdzic ta informacje?
Było: MK2 1,3 benzyna+gaz
Jest: MK2 1.8 GTI benzyna <3
A to musisz zdjąć obudowę rozrządu i sprawdzić zgranie znaków na dole oraz na kole rozrządu.
Do wykonania samemu w garazu dla laika czy moze mnie to przerosnac? 

zdjęcie obudowy to raptem odkręcenie kilku śrubek, chyba 2 sztuki, zdjęcie blaszek i obudowy nie ma
Re: Ustawienie (doregulowanie) zaplonu w GTI 1.8 PB
Wrocilem wlasnie od mechanika:
Znaki na rozrzadzie, na kole zamachowym, ktore ktos porobil korektorem, sa porobione od czapy. Nic sie z niczym nie zgadza. Do tego prawdopodobnie jest przesuniety rozrzad o zabek, uszczelka pod glowica do wymiany, poprzedni mechanik nie wymienil uszczelniaczy podczas wymiany rozrzadu, leci olej po pasku, do wymiany pasek oraz uszczelniacze. Samochod skraca moje zycie, duzo nerwow i niezapowiedzianych wydatkow. Zbieram na naprawe, sprzedam nerke, ktos chetny?
Znaki na rozrzadzie, na kole zamachowym, ktore ktos porobil korektorem, sa porobione od czapy. Nic sie z niczym nie zgadza. Do tego prawdopodobnie jest przesuniety rozrzad o zabek, uszczelka pod glowica do wymiany, poprzedni mechanik nie wymienil uszczelniaczy podczas wymiany rozrzadu, leci olej po pasku, do wymiany pasek oraz uszczelniacze. Samochod skraca moje zycie, duzo nerwow i niezapowiedzianych wydatkow. Zbieram na naprawe, sprzedam nerke, ktos chetny?

Zalezy ile sie zarabia, prawie 800 zl jesli okaze sie, ze (na szczescie) glowica cala, jesli nie to wiecej :C
Odłóż i zrób raz a porządnie, odstaw narazie do garażu czy gdzie tam trzymasz, odłożysz $, zrób wszystko i tyle