Problem z wężem od odpowietrzania. Chłodnica - zbiorniczek.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

magiz19
Użytkownik
Użytkownik
Auto: MK2 1.8 GTI
Silnik: PF

Post autor: magiz19 » sob wrz 10, 2016 20:05

Witam.
Otóż dziś zabrałem się za wymianę płynu w moim mk2 i przy okazji czyściłem też chłodnice z syfu.
Problem pojawił się jak dokręcałem wężyk idący od zbiorniczka z płynem. Mowa o tym:
Obrazek

Dosłownie 2 lekkie ruchy śrubokrętem i ten mały cypek pękł zostając w przewodzie.
Próbowałem go dokleić, a potem silikonem wokół, ale jak silnik się zagrzeję to wycieka tam dość sporo płynu.
Nową chłodnice już kupiłem, ale dojdzie pewnie we środę. Auta potrzebuję by dojechać do roboty (jakieś 30km)
I tu pytanie da się coś z tym zrobić by wytrzymało i nie ciekło do środy ? Albo zaślepić jakoś ? Chłodnica nie wybuchnie jak to zaślepię ?

Awatar użytkownika
brzozkalbn
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozkalbn » sob wrz 10, 2016 20:51

Podjedź do jakiegoś sklepu typu leroymerlin, kup nypel 1/4, rozwierć otwór gdzie Ci się złamał króciec i wkręć najlepiej na klej nypel, drugą stronę gwintu zeszlifuj, żeby wężyka nie posiekało. Patent wymyślony na szybko ale myślę, że doraźnie wystarczy :D

ewentualnie można wkręcić wkrętke do lpg jak masz w okolicy jakiś sklep z częściami lpg czynny w niedzielę

magiz19
Użytkownik
Użytkownik
Auto: MK2 1.8 GTI
Silnik: PF

Post autor: magiz19 » sob wrz 10, 2016 21:10

Z nyplem dobry pomysł. Chyba mam nawet gdzieś w garażu. Jutro zobaczę czy da radę.
O wkrętce myślałem, ale nie mam gdzie kupić.

Awatar użytkownika
brzozkalbn
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozkalbn » sob wrz 10, 2016 21:40

Jakbyś uzupełnił w profilu skąd jesteś może ktoś byłby w stanie Ci lepiej pomóc...np jakbyś był z Lublina to mógłbym Ci użyczyć taką chłodnicę bo wala mi się po garażu :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”