1,3 NZ gaśnie na zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,posiadam Golfa MK2 silnik 1.3 na wtrysku z 1991 roku i od paru dni nie potrafię poradzić sobie z pewnym problemem. Mianowicie, gdy odpali się go, wszystko chodzi prawidłowo przez jakieś 5-10 sekund, jednak zaraz później silnik zaczyna się dławić (niejednokrotnie gaśnie), trzeba czasem solidnie przegazować, no i po 30 sekundach silnik wraca do normalnej pracy (obroty są jednak trochę nieregularne, jednak silnik pracuje bezproblemowo, nie gaśnie itd). Przekopałem już chyba cały internet i: świece, palec, kopułka, układ zapłonowy - wszystko zostało sprawdzone i wygląda na ok, cały układ szczelny - wymieniony węzyk odmy, wymieniona została ta gruszka przy aparacie zapłonowym (była pęknięta membrana - auto zrobiło się dużo żywsze), wczoraj zamontowałem nowy czujnik temperatury (niebieski) oraz wzięty z używki czarny. Odłączyłem na noc akumulator, by zresetować go, jednak nic nie pomaga, problem wciąż się pojawia, choć jest już lepiej niż było na początku. Proszę Was o pomoc
Jeżeli to jest sonda lambda, to po odłączeniu odpaliłem samochód i dalej było bez zmian, natomiast gdy odlaczylem ja gdy silnik już wrócił do normalnej pracy to obroty nagle spadły i silnik nierówno pracował. Proszę o dalszą pomoc i rady