Golf 1.6 PN gdzie jest pin sondy lambda w ecu?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
po 1 -do 8 idzie bezpośrednio przewód od lambdy, po 2- oplot na przewodzie do lambdy to ekran który podpiasz do masy
jeżeli nie możesz znaleźć tego przewodu otwórz te złącze ze zdjęcia i znajdziesz przewodzik , jeżeli ten niebieski co wisi jest pod 8 to podpinaj do lambdy (sprawdź miernikiem czy to ten )albo wymień na przewodzik z oplotem bo widzę że instalacja jest "naruszona " i ktoś przy niej grzebał , więc można się wszystkiego spodziewać .
niebieski przewód z czarną wtyczką to jest od samodiagnozy, od lambdy oryginalnie jest czarny, ale najlepiej to jest szukać od samej wtyczki, bo może się okazać, że ktoś go skasował
Ogarnąłem temat pociągnąłem kabel od pinu 8 taki z ekranowaniem i wygląda na to że spalanie zmalało (palił okoł 12L) jeszcze sie upewnie przejezdzając wiekszy dystans ale samochód jakby się nie dusi na zimnym już. A mechs mówił że trzeba gaźnik wymienic... :/
na 2EE to mało który mechanik ogarnia, jeden jest w Kaliszu, i to chyba tyle, reszta osób to jest tu na forum
No i teraz jest gitara. Wczesniej z ledwoscią za 20 zł przejechałem 30 Km a teraz spokojnie ponad 50km takze spalanie w granicach 8L/100km (a jeżdze po miescie) a nie 12 jak wczesniej No i sama praca silnika od startu jest równa. Bieg jałowy nie skacze nie dusi się a silnik nie gaśnie przy dojeździe do skrzyżowań. Zastanawia mnie tylko jedno. Jak szybko powinien się nagrzewać silnik w 1.6tce? U mnie jest to dopiero po ok. 10 minutach jazdy (po miescie) i kreska temperatury na liczniku dopiero delikatnie się podnosi ale wyraźnie czuć delikatne ciepło z dmuchawy. Sorry jesli to offtop to zaczne temat w innym dziale. Aha i dzięki za pomoc!
ja powiem tak, do pracy mam 5km (około 10-15minut, też miasto, fakt, że jedne światła ale toczę się max 50km/h), i po tych 5km wskazówka od temp cieczy stoi w pionie a z nawiewu leci już gorąc
W takim razie co sprawdzić w pierwszej kolejności jeśli długo silnik się rozgrzewa ?
termostat, ewentualnie płyn do chłodnicy jest lamerski, ja jak mój wodą zacząłem rozcieńczać bo mi gdzies uciekał, to też niby nagrzany ale to nie to samo ciepło co teraz jak mam koncentrat wlany