1.3 NZ montaż czujnika ciśnienia i temp. oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
mam dodatkowe zegary z Audi 80, muszę gdzieś w dobre miejsce wkręcić czujniki od ciśnienia i temperatury oleju, problem w tym ze w 1.3 NZ chyba nie ma za bardzo gdzie tego wkręcić.... wie ktoś jak rozwiązać ten problem ?
Jeżeli masz cały komplet czyli zegary z oryginalnymi czujnikami to z czujnikiem ciśnienia nie ma problemu. Po prostu wykręcasz czujnik niskiego ciśnienia i w jego miejsce wkręcasz bańkę na której są dwa styki - WK i G, tak jest oryginalnie w audi 80. Do WK podłączasz przewód z czujnika, a do G przewód do dodatkowych zegarów. Co do temperatury oleju to ja zrobiłem tak, ze czujnik wysokiego ciśnienia (czarny) wykręciłem całkiem i w jego miejsce wkręciłem czujnik temperatury oleju od MFA a przewód od czujnika zmasowałem. Wiem, że to druciarstwo i że tak się nie robi ale wiem, ze ciśnienie jest w silniku dobre a po za tym wymieniłem już dwa czujniki i każdy po jakimś czasie puszczał olej. Pierwszy to topran to się nie dziwie ale drugi używany oryginał to myślałem, ze pochodzi, jednak trafiłem na jakiś wadliwy. Teraz będziesz miał zegar więc ewentualnie też tak możesz zrobić bo w silniku 1.3 nie ma podstawki filtra więc czujnika nigdzie nie wkręcisz, a kontrole ciśnienia będziesz miał w każdej chwili. Możesz też dorobić/kupić trójnik który wkręcisz w miejsce czujnika a do trójnika wkręcisz czujnik od temperatury i wysokiego ciśnienia oleju. Czujnik do dodatkowych zegarów od temperatury oleju jest taki sam jak do MFA wiem bo mam Audi 80 i podmieniałem, jak się okazało później nie potrzebnie bo winna byłą wskazówka która się po prostu zacięła.
Zegary dodatkowe to ja mam w audi 80 w golfie zamontowałęm tylko mfa. Zdjęcia nie mam. Wykręcasz po prostu oryginalny czujnik i w jego miejsce wkręcasz bańke, a czujnik temperatury to albo drutujesz i wywalasz całkowicie czujnik wysokiego ciśnienia oleju, albo dorabiasz trójnik i przykręcasz do niego czujnik ciśnienia i temperatury oleju. Oba czujniki masz w głowicy od strony rozrządu.
Musisz dokupić sobie trójnik i po kłopocie. Znajomy montoważ MFA w 1.3 założył trójki i gra bez druciarstwa.
dacie link albo foto takiego trójnika? nawet nie wiem jak szukać na jaki gwint itp
Przykładowy trójnik, a co do gwintu to musiałbyś się indywidualnie zapytać najlepiej sprzedającego czy podejdzie do dwójki
http://allegro.pl/rozdzielacz-czujnik-c ... 75065.html
http://allegro.pl/rozdzielacz-czujnik-c ... 75065.html