Cieżko pali zimny, szarpnie gasnie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jestem nowym nabywca golfa II z silnikiem 1.3 (z patelnia) nie wiem o jakim kodzie bo go nie moge zlokalizowac.
Problem polega na tym ze auto po np nocnym postoju bardzo ciezko odpala. Trzeba trzymac troche wcisniety gaz bo ma bardzo niskie obroty przez co szarpie i zaraz gasnie. Trzeba tak trzymac chwilke az sie zagrzeje i juz jest ok. Co moze byc problemem ? Z gory dziekuje za pomoc.
Problem polega na tym ze auto po np nocnym postoju bardzo ciezko odpala. Trzeba trzymac troche wcisniety gaz bo ma bardzo niskie obroty przez co szarpie i zaraz gasnie. Trzeba tak trzymac chwilke az sie zagrzeje i juz jest ok. Co moze byc problemem ? Z gory dziekuje za pomoc.
to pewnie jakiś gaźnikowiec, MH albo coś takiego. proponowałbym wyczyścić gaźnik , może dysza wolnych obrotów zapchana
kupię do MK2:
zderzak wąski z chromami w stanie dowolnym (może być z rozbitka ) na dawcę chromów
grill ori chrom na pojedyncze światłą
zderzak wąski z chromami w stanie dowolnym (może być z rozbitka ) na dawcę chromów
grill ori chrom na pojedyncze światłą
Najprawdopodobniej masz silnik MH z gażnikiem pierburg 2e3. Przed odpaleniem zimnego silnika wciśnij pedał gazu do spodu żeby włączyć ssanie. U Ciebie uszkodzony jest siłownik pull down, który odpowiada za ssanie, możesz go zregenerować lub wymienić. Wszystko jest opisane na forum.
Ok, dzieki panowie juz wiem czego mam szukac. W razie problemow bede pisal.
Przy okazji dodam ze nie mam wspomagania ale kierownica jakos naprawde mega ciezko chodzi, raczej tak nie powinno byc ? Co to moze byc ?
Przy okazji dodam ze nie mam wspomagania ale kierownica jakos naprawde mega ciezko chodzi, raczej tak nie powinno byc ? Co to moze byc ?
http://allegro.pl/automat-ssania-gaznik ... 57138.html" onclick="window.open(this.href);return false; czyli mam kupic cos takiego ?
Bo gofer po wpednieciu gazu w ziem pali super tylk oze trzeba trzymac gaz az sie troche zagrzeje bo zaraz gasnie.
Dodam ize nie mam ogrzewania w aucie ma to jakis zwiazek z bimetlalem w tym silowniku ?
Bo gofer po wpednieciu gazu w ziem pali super tylk oze trzeba trzymac gaz az sie troche zagrzeje bo zaraz gasnie.
Dodam ize nie mam ogrzewania w aucie ma to jakis zwiazek z bimetlalem w tym silowniku ?
Ten akurat może nie pasować bo jest do gaźnika 2E2, Ty masz 2E3. Temperatury silnika tez nie masz? Czy tylko ogrzewania? Żeby ssanie dobrze chodziło silnik musi mieć swoją temperatury czyli około 90 stopni(wskaźnik powinien być na środku). Jak będzie niedogrzany to przez cały czas jeździsz na ssaniu i więcej pali.
No niestety ale wskazowka od temperatury ani nie drgnie a powietrze leci zimne ; /
Panowie wpadlem na taki pomysl by zrobic sobie reczne ssanie w kabinie. Jak to podlaczyc ? Wpiac sie jakos do tego silownika czy tylko podnosic przepustnice ta sama co jest przymocowana linka do gazu ?
Prawdopodobnie masz padnięty termostat, radził bym Ci go wymienić silnik będzie mniej palił i będziesz miał ciepłe powietrze w kabinie. Za ssanie odpowiada ta przepustnica co jest u góry(widac ją po zdjęciu osłony filtra powietrza) W tym gaźniku ciężko będzie zrobić ręczne ssanie, ponieważ będziesz musiał przez kilka km jazdy powoli uchylać tą przepustnice. Na twoim miejsciu nie kombinował bym z ręcznym ssaniem, tylko wymienił bym, termostat i siłownik pull down i gaźnik będzie chodził.
- Paweł Marek
- V.I.P.
maddict, zacznij od tego że zdejmij pokrywę z gaźnika niech ktoś ci pomoże odpala auto a ty obserwujesz zachowanie przepustnicy rozruchowej, czy siłownik trzyma bo może siłownik jest dobry a co innego w ssaniu jest zepsute, chodzi mi o to żebyś nie ponosił wydatków w ciemno bo siłownik to nie jedyny element który może dać taki problem. Siłownik dba tylko o to żeby przepustnica rozruchowa po odpaleniu nie była całkiem zakm\kni ęta tylko uchyklona z zostawieniem małej szparki ok 2-3 mm, za jej stopniowe otwieranie odpowiada inny element więc patrz i obserwuj potem pytaj.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
odpalac auto calkiem zimne ?
dzisiaj malem to rozebrane i gaznik to pierburg 2e
po sciagnieciu pokrywy przepustnica jest zawsze dosc mocno otwarta
zlokalizowalem to miejce http://img441.imageshack.us/img441/7569/pierburg2e5.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; i prubowalem ruszac i troche dziwnie to chodzilo, sprezynki jakby bylby bardzo luzne ale dzialaly, przepustnica sie przymykala
dzisiaj malem to rozebrane i gaznik to pierburg 2e
po sciagnieciu pokrywy przepustnica jest zawsze dosc mocno otwarta
zlokalizowalem to miejce http://img441.imageshack.us/img441/7569/pierburg2e5.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; i prubowalem ruszac i troche dziwnie to chodzilo, sprezynki jakby bylby bardzo luzne ale dzialaly, przepustnica sie przymykala
Panowie prosze jeszcze raz o pomoc. Jak zlokalizowac ta usterke ? Bo problem juz mnie na tyle irytuje ze doprowadza mnie do szalu. Jestem sklonny kupic tan silownik i go zmienic bez pewnosci ze to on?
Moglby mi ktos dokladnie opisac co to moze jeszcze byc ? Albo jak zlokalizowac ta usterke ?
Dodam jeszcze raz ze auto pali na rysa (trzeba tylko wczesniej wdpenac pedal gazu do ziemi), oczywiscie gaz trzeba trzymac bo auto zaraz gasnie.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Bo juz nie moge wytrzymac
Moglby mi ktos dokladnie opisac co to moze jeszcze byc ? Albo jak zlokalizowac ta usterke ?
Dodam jeszcze raz ze auto pali na rysa (trzeba tylko wczesniej wdpenac pedal gazu do ziemi), oczywiscie gaz trzeba trzymac bo auto zaraz gasnie.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Bo juz nie moge wytrzymac
U mnie bo mam identyczny silnik objawem był rozregulowany i dziurawy gaźnik.
Łapał lewe powietrze i zimne auto gasło.
W 2e3 ssanie masz półautomatyczne sterowane z pedała gazu. Przed odpaleniem np. wciskasz gaz 2 razy, odpalsz na ssanie a potem wciskaniem pedału gazu obniżasz obroty.
Pozdrawiam.
Łapał lewe powietrze i zimne auto gasło.
W 2e3 ssanie masz półautomatyczne sterowane z pedała gazu. Przed odpaleniem np. wciskasz gaz 2 razy, odpalsz na ssanie a potem wciskaniem pedału gazu obniżasz obroty.
Pozdrawiam.
Po odpaleniu silnika zdejmij pokrywe filtru powietrza i sprawdź czy przepustnica rozruchowa jest uchylona. Jeżeli nie jest i mozesz ją swobodnie zamykać i otwierać to masz padnięty siłownik pull down. Możesz tymczasowo zablokować cięgło tego siłownika, zeby przepustnica na zimnym silniku byłą przez cały czas uchylona na około 2 milimetry. Silnik będzie gorzej palił ale nie będzie gasł na zimnym.