Witam wszystkich,
Zakładam temat mimo tego że kiedyś czytałem post o podobnej tematyce (teraz po prostu nie mogę go nigdzie znaleźć).
Mam silniczek 1.8RP, z gazem. Ostatnio zaczął się dziwnie zachowywać, mianowicie na biegu jałowym obroty wkręcają mi się nawet do 2500 obrotów i spadają po jakichś 1-2 min do normalnych 800-900 obrotów. Przy czym jeżeli odłączę akumulator na kilka minut i podłącze z powrotem to przez jakiś czas działa normalnie.
Dodam jeszcze że jak jakieś 2 miesiące temu byłem na regulacji gazu, to gazownik mi powiedział że sonda lambda zaczyna dawać dziwne odczyty.
Co to może być??
Wysokie obroty na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wysokie obroty na biegu jałowym
reset ECU się wykonuje tak żeby silnik zdążył całkiem wystygnąć, praktycznie zostawić go bez klem na noc rano odpalić i zostawić bez gazowania do pełnego rozgrzania - na benzynie. Jeśli to pomaga i problem nie wróci do póki znowu nie włączysz LPG - to emulacja sondy na masę lub odcięcie stałego plusa od ECU i zastąpienie go plusem po zapłonie, trza jeszcze sprawdzić podstawę wtrysku TPS i nastawnik przeopustnicy , dużo tematów jest o tym
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.