Golf Gti [PL] - Opis i zdjęcia silnika w celu odbudowy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie,
Witam was po raz kolejny. Borykam się z problemem odbudowy dwójki... Zostało mi do jego powrotu na drogę niewiele. Dziś proszę was o DOKŁADNE opisy i zdjęcia wszystkich przewodów pomiędzy obudową filtra powietrza, kolektora ssącego i przepustnicą. Potrzebuję wiedzieć co skąd i dokąd ma iść. Mam nadzieję że to zakończy moje liczne przygody z tą odbudową Z góry dziękuję
Witam was po raz kolejny. Borykam się z problemem odbudowy dwójki... Zostało mi do jego powrotu na drogę niewiele. Dziś proszę was o DOKŁADNE opisy i zdjęcia wszystkich przewodów pomiędzy obudową filtra powietrza, kolektora ssącego i przepustnicą. Potrzebuję wiedzieć co skąd i dokąd ma iść. Mam nadzieję że to zakończy moje liczne przygody z tą odbudową Z góry dziękuję
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
WujekKieł, jakbyś podał oznaczenie silnika i rocznik, byłoby łatwiej.
Tak jak w Temacie. Silnik PL 129 koni. Rocznik to 1991. Posiadam książkę którą znajomy sprowadził mi z USA i mimo znajomości angielskiego same opisy nie wystarczą a zdjęcia są robione jakby na szybko i tylko ogólnie więc nic nie mogę z nich ,,odczytać"...
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Porób zdjęcia, czego nie wiesz, tak będzie łatwiej. Ogólnie tam nie ma dużo tych podciśnień - do klapki ciepłe/zimne i chyba do zaworu zwrotnego listwy wtryskowej. Więcej nie przypominam sobie, żeby coś było.
Ewentualnie zarejestruj się na http://www.vagcat.com" onclick="window.open(this.href);return false; - to jest etka on-line i tam masz rysunki co, jak i gdzie.
Ewentualnie zarejestruj się na http://www.vagcat.com" onclick="window.open(this.href);return false; - to jest etka on-line i tam masz rysunki co, jak i gdzie.
Tak jak mówiłem sprawa toczy się przy przepustnicy. Zaczynamy od tego co przy filtrze powietrza... Nie wiem gdzie podłączyć ten kruciec.
Potrzebne też są zdjęcia tych kilku rzeczy. Dwa pierwsze zdjęcia pokazują rurkę z materiału i biały plastik. Znajdują się przy dolocie obok kielicha lewego(patrząc od strony przodu).
A ten za to jest zamontowany po prawej stronie dolotu przy samym silniku. Nie daleko przepustnicy.
To chyba wszystko. Z góry dziękuję
A ten za to jest zamontowany po prawej stronie dolotu przy samym silniku. Nie daleko przepustnicy.
To chyba wszystko. Z góry dziękuję
- Paweł Marek
- V.I.P.
http://www.diaaut.home.pl/r28961c3.htm" onclick="window.open(this.href);return false; może ten rysunek ci pomoże, zwróć uwagę na wężyk idacy od cześci 5 czyli regulatora cięnienia do dolotu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ściagnij sobie instrukcję Haynes'a
VW Golf and Jetta service manual by Haynes
np tu:
http://members.home.nl/alien01/auto/Vw% ... Repair.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu masz układ wtrysku mechanicznego rozrysowany co do śrubki.
I zyczę powodzenia w reanimacji tego układu... Bardzo ważne w tym układzie jest, aby pompa paliwa dawała odpowiednie cisnienie.
np tu:
http://members.home.nl/alien01/auto/Vw% ... Repair.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu masz układ wtrysku mechanicznego rozrysowany co do śrubki.
I zyczę powodzenia w reanimacji tego układu... Bardzo ważne w tym układzie jest, aby pompa paliwa dawała odpowiednie cisnienie.
Właśnie z pompą przechodzę przez problemy... :/ Nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedniej ale jutro przetestuje hardcorowy patent...
Re: Golf Gti [PL] - Opis i zdjęcia silnika w celu odbudowy.
pamietaj, że w tych układach cisnienie paliwa musi być ściśle w określonych granicach. Nie testuj wynalazków, bo możesz mieć koszmar. Lepiej znajdź dobry zakład regeneracji pomp paliwa i oddaj oryginalną. Nie kupuj też nowej niby Bosch ale made in Czech czy Hungary, bo to złom. Mogę polecic Ci dobry zakład regeneracji/naprawy pomp paliwa współpracujący z firma tuningową.
Panowie wielkie dzięki. Niestety wasza pomoc nie do końca nam pomogła... Razem ze znajomym, który już kilkanaście lat w motoryzacji nie możemy dojść ze wszystkim do ładu. Potrzebne są mi zdjęcia komory silnikowej z Golfa z silnikiem PL... Inaczej chyba nie damy rady. Jeżeli macie kontakt do kogoś z takim silnikiem to bardzo bym prosił o informację jak mogę go znaleźć albo o to żeby poinformować go o moim problemie. Jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ. P.S. Niestety osoby które się nim ,,zajmowały" wyrzuciły pompę bo przecież zepsuta była... -.-
Lipek81 Twój schemat bardzo się przydał. Dzięki niemu wiem że ktoś zmienił kilka rzeczy i teraz nie wszystko jest takie jakie było w oryginale przez co jest troszkę trudniej. Chyba że ten schemat nie jest od PL-a. Dlatego wciąż proszę o kontakt z kimś kto ma taki silnik. Jeżeli znacie kogoś takiego dajcie mi znać.
Re: Golf Gti [PL] - Opis i zdjęcia silnika w celu odbudowy.
Post trochę stary ale może komuś się przyda...
Zdjęcie 1 i 2: regulator ciśnienia- przewód leci do gniazda poniżej na drugim foto- do puszki filtra
Zdjęcie 3,4,5- ucięty przewód ze zdj 3 leci do uciętego przewodu w przupustnicy na zdj 5
Na zdjęciu 3 i 4 widać biały kruciec wystający z rury dolotowej, ma trzy końcówki: jedna wpięta w rurę dolotową, druga ma podpięty wężyk i trzecia jest wolna i ma być wolna. To służy do diagnostyki i przez to złącze w dolocie nie wpada lewe powietrze, tak więc tak jest dobrze
Pozdrawiam
Zdjęcie 1 i 2: regulator ciśnienia- przewód leci do gniazda poniżej na drugim foto- do puszki filtra
Zdjęcie 3,4,5- ucięty przewód ze zdj 3 leci do uciętego przewodu w przupustnicy na zdj 5
Na zdjęciu 3 i 4 widać biały kruciec wystający z rury dolotowej, ma trzy końcówki: jedna wpięta w rurę dolotową, druga ma podpięty wężyk i trzecia jest wolna i ma być wolna. To służy do diagnostyki i przez to złącze w dolocie nie wpada lewe powietrze, tak więc tak jest dobrze
Pozdrawiam