Pokrywa zaworów. objechane szpilki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich mam problem objechałem gwinty w szpilkach pokrywy zaworów golf ii 1.6 ben. mam nowe ale nie wiem jak wykręcić stare. POMOCY !! Nie znalazłem na forum takich informacji . nie wiedziałem gdzie założyć temat . z góry przepraszam.
Pokrywa zaworów. objechane szpilki POMOCY
bywają takie kleszcze blacharskie , samozaciskowe , jest to dosyć mocne narzędzie , jeśli nie masz takich , to szwedzik hydrauliczny , w ostateczności założyć nakrętkę 6 stkę i spawnąć od góry , tylko miej nadzieję że nie urwiesz przy samej głowicy , ale i na to jest rada , wiertło i wykrętak , ale to już wyższa szkoła jazdy , jak nie robiłeś takich rzeczy , to daj komuś , kto ma jakieś doświadczenie
dzieki wielkie jutro sprobuje kleszczami a jak nie da rady to oddam do mechanika.
przy grubszych szpilkach czasami udaje się spiłować je na kluczyk płaski , i uda się odkręcić , przy 6 stkach raczej nie ma za wielkiego pola manewru
ok jedna szpilka była luźna to juz ją wymieniłem. mam nadzieje tylko że reszta pojdzie bez oporu. bo samochód potrzebuje do roboty .
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jak wymieniałem szpilki u siebie to wykręcały się bezproblemowo. One raczej nie będą sprawiały problemu przy wykręcaniu. Są jeszcze takie specjalne klucze do szpilek, zakładane np. na grzechotkę. W środku są takie jakby wałki, które zaciskają się na szpilce podczas próby odkręcania - można tym odkręcić nawet szpilkę, która nie ma gwintu.
Jaka cena takiej nasadki ? moment dokręcania pokrywy musi być 10Nm czy może być 12Nm ?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Cena nasadki - nie mam pojęcia - nie wiem też, jak to się fachowo nazywa, ja takie coś widziałem po prostu, jak ktoś tego używał. Może być i 12Nm. Tak na prawdę to wyczuwalna różnica jest niewielka. Jeżeli masz problem z cieknącą uszczelką, to polecam zestaw uszczelki z ASO - koszt chyba coś ok. 75zł - masz tam w komplecie gumową uszczelkę i nowe szpilki. Przy czym szpilki warto wymienić - u mnie na starych szpilkach pokrywa sama się odkręcała - podczas przykręcania nowych nakrętek na nowe szpilki czuć było że nakrętki obracają się ciężej. Dodatkowo zastosowałem loctide i od 1,5 roku nie mam żadnych problemów.
-
- Ma gadane
Najlepiej spawać, przy czym zakryć czymś odkrytą głowice z góry.... dłuższa nakrętka 6, migomatem obspawać i musi puścić... Nie takie śruby zaspawane puszczały Tym bardziej że śruba cholernie się nagrzewa
poradziłem sobie dziękuje za informacje . silnik suchy zero wycieków . POLECAM REINZOSIL