Czy te silniki różnią się czymś poza gaźnikiem?
1.6 4 8 1595 cm³ 51 kW (70 KM) 118 Nm Gaźnik (PN)
1.6 4 8 1595 cm³ 53 kW (72 KM) 120 Nm Gaźnik (RF)
1.6 4 8 1595 cm³ 55 kW (75 KM) 125 Nm Gaźnik (EZ)
mam RF'a, i potrzebuje wymienić w nim dół, czy mogę wziąć go z PN lub EZ'ta?
silniki 1.6 różnica?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
silniki 1.6 różnica?
ożenię osprzęt z RF'a z takim silnikiem?
albo dół z tego 1.8 z góra RF'a?
http://allegro.pl/vw-silnik-1-8-8v-golf ... 02233.html" onclick="window.open(this.href);return false;
albo dół z tego 1.8 z góra RF'a?
http://allegro.pl/vw-silnik-1-8-8v-golf ... 02233.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: silniki 1.6 różnica?
EZ ma inny wałek rozrządu, niż pozostałe, PN ma inny kolektor dolotowy i wydechowe, niż pozostałe.
To co na zdjęciu, to RP i ma on inny dół niż 1.6 (inny układ korbowo-tłokowy, blok taki sam). Jeżeli chcesz zastosować ten 1.8 to potrzebujesz też wałka rozrządu z 1.8 i możesz mieć problemy z ustawieniem zapłonu.
Najlepiej dla ciebie będzie poszukać dołu od PN, albo RF.
To co na zdjęciu, to RP i ma on inny dół niż 1.6 (inny układ korbowo-tłokowy, blok taki sam). Jeżeli chcesz zastosować ten 1.8 to potrzebujesz też wałka rozrządu z 1.8 i możesz mieć problemy z ustawieniem zapłonu.
Najlepiej dla ciebie będzie poszukać dołu od PN, albo RF.
silniki 1.6 różnica?
a czy całego RP odpalę za wiązce z RF przekładając gaźnik, zmodyfikować kolektor pod niego, lub uciąć flasze z RP i zastosowawszy resztę z RF mogę bez problemu,
mam w pracy miga przystosowanego do aluminium
mam w pracy miga przystosowanego do aluminium
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
silniki 1.6 różnica?
Kolektory możesz przełożyć z RF. Ogólnie odpalić - odpalisz, ale nie wiem, jak to będzie chodziło. Były silniki 1.8 na takim samym gaźniku jak twój, ale o ile wiem, miały inne dysze wtedy. Ogólnie przy tych wszystkich przekładkach, o których tu mówimy nic nie trzeba rzeźbić - w sensie spawać, ciąć itp - wszystko idzie poskładać razem, tylko niewiadomą jest efekt końcowy.