Nie chodzi na benzynie, na gazie wszystko ok 1.8 + LPG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, autko stało pewien czas samotnie, lecz postanowiłem go uruchomić.
Jest to golf II 1.8 z gazem (wtrysk jednopunktowy).
Mam mianowicie taki problem że na benzynie nie odpala. Na gazie chodzi bez problemu, lecz gdy próbuje przełączyć go na benzynę, to gaśnie.
Miał może ktoś z was podobny problem? Jak tu się za to zabrać? Ewentualnie co sprawdzić (zmierzyć jakieś napięcie?) podejrzewam że to coś z elektroniką ale mogę się mylić proszę o pomoc;)
Jest to golf II 1.8 z gazem (wtrysk jednopunktowy).
Mam mianowicie taki problem że na benzynie nie odpala. Na gazie chodzi bez problemu, lecz gdy próbuje przełączyć go na benzynę, to gaśnie.
Miał może ktoś z was podobny problem? Jak tu się za to zabrać? Ewentualnie co sprawdzić (zmierzyć jakieś napięcie?) podejrzewam że to coś z elektroniką ale mogę się mylić proszę o pomoc;)
Zjarana pompa paliwa??
Sprawdź pompe paliwa - po przekręceniu kluczyka (ale przed pozycją odpalenia) powinna zabuczeć przez chwilę pompując paliwo. Jeśli nie zabuczy to na 99% masz zjaraną pompę paliwa. Przyczyna zjarania wiadoma.
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Sprawdz na początek bezpieczniki , potem wsiadz do auta włóż kluczyć i teraz w ciszy i skupieniu *#cenzura#* czy po przekręceniu kluczyka na opcje zapłon słychać pompę paliwową. Powinna się uruchomić i po ok 1 sekundzie zgasnąć. Dalej racze sprawdzić filtr paliwa i samo paliwo , przewody paliwowe.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=431207&p=5192875#p5192875 - moje mkIII
-
- Nowicjusz
Re: Nie chodzi na benzynie, na gazie wszystko ok 1.8 + LPG
Sprawdziłem pompa chodzi słychać jak pompuje, paliwo dochodzi przewodem do silnika. Co dalej proponujecie?
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przeczyścić przepustnice a dalej jeśli nie pójdzie próbowałbym go odpalić omijając pompe i paliwo w wężyku.Dziwna sprawa bo jeśli dochodzi paliwo to na paliwie powinien bardziej ochoczo pracować niż na LPG
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=431207&p=5192875#p5192875 - moje mkIII
Sory Karol, ale co pomorze benzynie przeczyścic przepustice skoro na lpg silnik działa? - problem jest ewidentnie z wtryskiem, co z tego ze dochodzi paliwo jak po drodze masz jeszcze regulator ciśnienia i elektroniczy wtryskiwacz sterowany pinem 13 ecu.karol2010 pisze:Przeczyścić przepustnice a dalej jeśli nie pójdzie próbowałbym go odpalić omijając pompe i paliwo w wężyku.Dziwna sprawa bo jeśli dochodzi paliwo to na paliwie powinien bardziej ochoczo pracować niż na LPG
hubcio8520 musisz posprawdzać wtyczkę wtryskiwacza czy pojawia sie napięcie na pinie 2i3 brązowej wtyczki pod odmą. dowiemy sie w ten sposób czy zapiekł się wtryskiwacz, lub czy regulator do czyszczenia/wymiany chociaż wątpię bo raczej by zalewał.
-
- Nowicjusz
Chodzi o tą wtyczke brązową z przodu tak? 4 piny, na 3 pinie (licząc od lewej gdy wtyczka jest włożona) jest napięcie po włączeniu zapłonu i podczas odpalania rozrusznikiem, natomiast na drugim pinie napięcia nie ma. Co to oznacza? Karmel mówiłeś coś o regulatorze, gdzie on się znajduje?
Dodam że jeden z kabli wychodzących do tej wtyczki (niebieski) jest przecięty i podłączone są do jego końców dwa żółte kable które idą do tego sterownika( taka puszka kladratowa z plastiku). Nie wiem czemu tak jest. Na tych żółtych napięcia również nie ma.
Powiedzcie co mam jeszcze sprawdzić, ewentualnie co zamienić lub kupić.
Dodam że jeden z kabli wychodzących do tej wtyczki (niebieski) jest przecięty i podłączone są do jego końców dwa żółte kable które idą do tego sterownika( taka puszka kladratowa z plastiku). Nie wiem czemu tak jest. Na tych żółtych napięcia również nie ma.
Powiedzcie co mam jeszcze sprawdzić, ewentualnie co zamienić lub kupić.
o co chodzi z tym pinem 13ecu?elektroniczy wtryskiwacz sterowany pinem 13 ecu
ta puszeczka to sterownik z lpg w przypadku IIgen, w przypadku 1szej jest to zwykły przekaźnik, odcina on wtryskiwacz podczas pracy na gazie. leci ten przewód od ecu pin 13 do tego przekaźnika gdzie jest stykany rozłączany, następnie do wtryskiwacza. i tu uwaga na tym przewodzie szukasz przejścia do masy a nie napięcia (ewentualnie czy jest wynik wpinając się do pin 2&3) jak nic nie wyjdzie badasz w poszczególnych punktach, wyjscie przekaznika/wejscie przekaznika/ecu - oczywiście podczas gdy powinno się ono pojawić czyli jak mowisz albo pierwsza seknda po przekręceniu kluczyka, albo podczas rozruchu, no albo praca najlepiej diodą led sie wpinać. led 12V
najsampierw mozesz spróbować tez obejsc przekaźnik i spiąć odcinane przekaźnikiem przewody razem(te przedłużone żółte), pamiętając o zdjęciu któregoś konektora(np masy) z elektrozaworu gazu.
jak znajdziesz tą pulsującą mase we wtyczce wowczas rozbierzesz puche wtrysku i posluchasz czy cyka wogole , ale raczej to on będzie zatarty. kolo niego regulator
najsampierw mozesz spróbować tez obejsc przekaźnik i spiąć odcinane przekaźnikiem przewody razem(te przedłużone żółte), pamiętając o zdjęciu któregoś konektora(np masy) z elektrozaworu gazu.
jak znajdziesz tą pulsującą mase we wtyczce wowczas rozbierzesz puche wtrysku i posluchasz czy cyka wogole , ale raczej to on będzie zatarty. kolo niego regulator
-
- Nowicjusz
teraz o czym mowa? że co zatarte? regulator koło tej puszki?ale raczej to on będzie zatarty
tłoczek wtryskiwacza, ale obadaj czy ma zasilanie
-
- Nowicjusz
Mam sprawdzić te dwa środkowe piny razem tak? Już jutro to na spokojnie zrobie, a jeśli nie będzie tam zasilania to co to oznacza?
a własnie jak sprawdzić czy dziala to do środkowych i obojętnie jak podłączyć + i - ?? bo mnie to tez czeka
Mój Mk2 1.8 T http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=514787" onclick="window.open(this.href);return false;
przerwe na lini ecu - wtryskiwacz. / uszkodzenie ecu itd zaleznie od wyniku.hubcio8520 pisze:a jeśli nie będzie tam zasilania to co to oznacza?
homer21, no niby pójdzie, tyle ze tam masz impulsy o dość dużej częstotliwości, gdybys tak tykal masy to moze by Ci to wyszło ;p gdybyś przyłożył to by lał, a nie o to chodzi. ma sie otwierać i zamykać proporcjonalnie do impulsu masy. tylko musi pompa dzialas czyli próba razem z przekręceniem stacyjki na zaplon. nawet jak by nie bylo widać paliwa a cykalby ze pracuje wówczas nie dostaje paliwa. wowczas regulator węże pompa ale to później ;]
-
- Nowicjusz
Sprawdziłem na 2 pinie nie ma masy, czyli co teraz robić? Mam rozkręcić coś?
Podłączyłem również tak jak kazałeś i też nic z tego, nawet się nie odezwał:(
Nie wiem dlaczego ale na początku jak się powoli kluczykiem przekręca żeby odpalił, to łapie go, ale zaraz po tym gaśnie.
Podłączyłem również tak jak kazałeś i też nic z tego, nawet się nie odezwał:(
Nie wiem dlaczego ale na początku jak się powoli kluczykiem przekręca żeby odpalił, to łapie go, ale zaraz po tym gaśnie.