Stukanie hydropopychaczy po wymianie na nowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Wymieniłem w moim Golfie II 16v KR hydropopychacze na nowe, zalałem silnik olejem Lotos Semisyntetic 10W40 silnik fajnie i cicho pracuje ale po rozgrzaniu i pojeżdżeniu na pełnych obrotach popychacze zaczynają stukać i głośno pracować. W czym problem??
Aha popychacze mam firmy INA.
Z góry dzięki za podpowiedzi
Wymieniłem w moim Golfie II 16v KR hydropopychacze na nowe, zalałem silnik olejem Lotos Semisyntetic 10W40 silnik fajnie i cicho pracuje ale po rozgrzaniu i pojeżdżeniu na pełnych obrotach popychacze zaczynają stukać i głośno pracować. W czym problem??
Aha popychacze mam firmy INA.
Z góry dzięki za podpowiedzi
Zmierz ciśnienie oleju, możliwe że po nagrzaniu pompa oleju daje zbyt niskie ciśnienie i popychacze klepią
Dzięki wielkie za podpowiedź. wiesz może ile powinno wynosić ciśnienie oleju??
To jest raczej wartość minimalna.piteR-ek pisze:Workdata podaje 2 bary przy 2000 obr/min
Wykonałem pomiary ciśnienia oleju mają się tak:
silnik zimny 900obr - 2b
2000obr - 4,5b
4000obr - 5b
6000obr - 5b
silnik ciepły 900 obr - 0,5b
2000obr - 1b
4000obr - 2b
6000obr - 2,4b
Chyba nie ulega wątpliwości że pompa do wymiany?? Jakiej firmy pompę proponujecie?
silnik zimny 900obr - 2b
2000obr - 4,5b
4000obr - 5b
6000obr - 5b
silnik ciepły 900 obr - 0,5b
2000obr - 1b
4000obr - 2b
6000obr - 2,4b
Chyba nie ulega wątpliwości że pompa do wymiany?? Jakiej firmy pompę proponujecie?
Najpierw zbadaj dół silnika, jeśli ciśnienie ucieka przez nadmierny luz na panewkach wału, wałka rozrządu czy pośredniego to wymiana pompy niewiele pomoże. Ogólnie z pompą nie ma wielkiego wyboru: oryginał z aso, torpan/Hans Price (badziewie motoryzacyjne) i Febi.