Golf 2 1.3 za dużo pali ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam posiadam golfa 2 1.3 55km benzyna 4 biegowa. I ogólnie wydaję mi się , że auto za dużo pali !! Otóż on pali ponad dychę fakt robię dość krótkie odcinki ale poprzedni passat o wadze 1400kg i 1.8 benzyna palił 9 L !! to jak takie małe gó...może tyle wachy ssać ? Zawsze każdy na forum mi doradzał , żebym kupił małą pojemność bo mało pali i teraz żałuję , że nie kupiłem jakiegoś 2.0 100+km a tak jeżdżę mułem i w dodatku mułem który pali jak jakaś 2x mocniejsza pojemność. W aucie podczas zapalania na zimnym silniku śmierdzi benzyną. Auto ostatnio mi zaczęło jednego dnia szarpać po czym zgasło i nie odpalało a potem znów odpaliło i do dziś spokojnie dobrze jeździ. No ale dziś stojąc na czerowym świetle też zgasło. Po czym znów gites. Z mych obliczeń auto pali minimum 11l benzyny. Ciśnienie silnika jest dobre , auto vmax 160 także silnik zdrowy. W sobotę będę robić hamulce u mechanika więc zapytam ale chciałem wcześniej wiedzieć coś na ten temat. Pozdrawiam
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
To rzeczywiście sporo, ale:Tomek1990 pisze:Z mych obliczeń auto pali minimum 11l benzyny.
Tomek1990 pisze:auto vmax 160 także silnik zdrowy.
Przy takiej jeździe ze skrzynią 4 to nie ma się co dziwić. Skoro robisz dość krótkie odcinki, to chodzi na ssaniu i zawyża spalanie.Tomek1990 pisze:1.3 55km benzyna 4 biegowa
Tu może być wskazówka, nie napisałeś jednak czy to gaźnikowiec, czy wtrysk.Tomek1990 pisze:W aucie podczas zapalania na zimnym silniku śmierdzi benzyną.
Golf z tym silnikiem pali w granicach 8 litrów.
- krystianoo
- I ♥ My vw Golf mk2
- Kontakt:
witan ja mam tez w swoim golfie taki silnik 1.3 na gazniku 5 biegowa i kiedyś palił mi ok 14 l 100 z rury cały czas sie lało kopciło i śmierdziało i na zimnym silniku nie chodził na wszystkie gary ale kupiłem od znajomego gaznik zmieniłem spalanie sie zmniejszyło pali w granicach 9 l 100 i dużo lepiej reaguje na pedał gazu
My Guulf ♥ http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=415054" onclick="window.open(this.href);return false;
To jest pełny wtrysk....auto ogólnie bardzo zadbane jest. Nie kopci. Zauważyłem , że jak na zimnym silniku zapalę go i lekko dodam gazu to silnik nie pracuję równo. Tzn trzęsię się i lekko dławi po czym uspokaja się i wchodzi na swoje obroty. Na ciepłym już takiego objawu chyba nie ma. Ogólnie ciśnienie jest ok na garach , filtr powietrza , paliwa zmieniony.
I co z tego , że robię krótkie odcinki ? mój passat krowa duża w kombi 1.8 75km palił do 9L a to 55km 1.3 z 11 !! co robić ?
I co z tego , że robię krótkie odcinki ? mój passat krowa duża w kombi 1.8 75km palił do 9L a to 55km 1.3 z 11 !! co robić ?
- krystianoo
- I ♥ My vw Golf mk2
- Kontakt:
morze próbuj ustawidz zapłon chyba ze miałeś nie dawno ustawiany
My Guulf ♥ http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=415054" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzisiaj sprawdzałem to właśnie na zimnym chodzi nie równo ( chociaż nie zawsze ) i po leciutkim dodaniu gazu silnik traci oborty - trzęsie się po czym po hmm 30 sekundach wraca do swojej normalnej pracy. Objaw jest tak jakby obroty były za niskie.
Na ciepłym silniku objaw nie występuję i po dodaniu gazu silnik pracuję cały czas tak samo.
Na ciepłym silniku objaw nie występuję i po dodaniu gazu silnik pracuję cały czas tak samo.
ja podobne objawy miałem jak mi czujnik temperatury cieczy padał (niebieski) w silniku RP. Po wymianie wszystko jest ok, nie trzesie na zimnym i nie czuc wahy z rury.