RP dużo pali ....
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
Witam co może być przyczyną dużego spalania w RP ??
12 litrow benzyny na setke
nie widział nigdy gazu
SSanie ??
Sonda ??
Krokowiec ??
Nieszczelny uklad dolotowy ??
obroty nie faluja ale czuc paliwo nie spalone z wydechu ...
może czujnik temp wody ktory kontoluje ssanie ?? ale który to ??
12 litrow benzyny na setke
nie widział nigdy gazu
SSanie ??
Sonda ??
Krokowiec ??
Nieszczelny uklad dolotowy ??
obroty nie faluja ale czuc paliwo nie spalone z wydechu ...
może czujnik temp wody ktory kontoluje ssanie ?? ale który to ??
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
-
- Użytkownik
RP dużo pali ....
w rp czujnik tepmperatury to niebieski
i spawdzil bym sonde
i spawdzil bym sonde
mój golfik
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289702
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289702
- janek1350
- VW MANIAK
- Kontakt:
RP dużo pali ....
Wymien kolego niebieski czujnik w krućcu ja go wymieniłem i golf mi pali mniej paliwa
RP dużo pali ....
Kolego janek1350,
jakiej firmy czujnik wymieniałeś? miałeś zły? czy wymieniłeś w ciemno nie wiedząc, że jest uszkodzony?
jakiej firmy czujnik wymieniałeś? miałeś zły? czy wymieniłeś w ciemno nie wiedząc, że jest uszkodzony?
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
czujnik sprawdzałem Jest dobry .....
RP dużo pali ....
abrams,
popatrz na ten wątek:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=356095" onclick="window.open(this.href);return false;
masz tam link do materiałów jak sprawdzić podzespoły; ponadto w RP masz wyjście złącza diagnostycznego z ECU (ja mam w przedziale silnika - żółta jednopinowa wtyczka, centrlanie w przedziale w wiązce kabli jakie wchodza do podszybia; u mnie ma jakieś 20 cm długości)i nawet po zrobieniu samemu testera diodowego możesz popatrzec w czym siedzi problem, podobno nie zawsze na 100% się sprawdza ale ... jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział.
te 12 bierze Ci po mieście czy na trasie? manual czy automat? ja ma automat po mieście 11,5 - 12,5 trasa ok 7
popatrz na ten wątek:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=139&t=356095" onclick="window.open(this.href);return false;
masz tam link do materiałów jak sprawdzić podzespoły; ponadto w RP masz wyjście złącza diagnostycznego z ECU (ja mam w przedziale silnika - żółta jednopinowa wtyczka, centrlanie w przedziale w wiązce kabli jakie wchodza do podszybia; u mnie ma jakieś 20 cm długości)i nawet po zrobieniu samemu testera diodowego możesz popatrzec w czym siedzi problem, podobno nie zawsze na 100% się sprawdza ale ... jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział.
te 12 bierze Ci po mieście czy na trasie? manual czy automat? ja ma automat po mieście 11,5 - 12,5 trasa ok 7
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
Manual - skrzynia
Sonda pokazuje 0.9V deepniecie na gaz.. to spada... ale ogolnie go zalewa.. podcisnienia poprawiłem bo były zle podpeiete :S
co dalej ??
Sonda pokazuje 0.9V deepniecie na gaz.. to spada... ale ogolnie go zalewa.. podcisnienia poprawiłem bo były zle podpeiete :S
co dalej ??
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
Dzisiaj wykorzystane wszystkie metody kombinacji podmianki .... w pewnym momencie lambda była w okolicach 0.5 V :>
ale po chwili znowu przelew na 1V
sprawdzałem na 3 sterowniach
2 wtryskiwaczach
2 modulach zaplonowych
itp itd....
ale po chwili znowu przelew na 1V
sprawdzałem na 3 sterowniach
2 wtryskiwaczach
2 modulach zaplonowych
itp itd....
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
jakie napiecie ma byc na wtyczcce do niebieskiego czujnika ??? u mnie jest 5V może ktoś sprawdzic ??
RP dużo pali ....
tak - 5 V u mnie jest 4,95.
co do napięcia na sondzie - jak było tyle zaraz po przygazowaniu to OK - przynajmniej ja tak rozumuję z tych informacji o których pisałem wyżej; napięcie na sondzie się zmienia
zczytywałeś kody usterek?
co do napięcia na sondzie - jak było tyle zaraz po przygazowaniu to OK - przynajmniej ja tak rozumuję z tych informacji o których pisałem wyżej; napięcie na sondzie się zmienia
zczytywałeś kody usterek?
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
anko1973 pisze:co do napięcia na sondzie - jak było tyle zaraz po przygazowaniu to OK - przynajmniej ja tak rozumuję z tych informacji o których pisałem wyżej; napięcie na sondzie się zmienia
sonda żyje ... przynajmniej z moich obserwacji tak wynika ... ale ewidentnie przelewany jest paliwem ... bo szybkie otwarcie przepustnicy skutkuje spadkiem napiecia na sondzie do 0.4V poczym wtrysk podaje wiecej paliwa i odrazu wzrasta do 0.9V
tak dzisiaj doczytałem co potrzeba zrobiłem małe urządzenie i powiedział mi że go boli czujnik ssania jutro mysle zakupić i wymienić
przed chwilą go odpaliłem to zaczął się dusić ... z braku powietrza ...
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
problem z przepalaniem narazie zniknął ... elektryka zle podpięta ...
RP dużo pali ....
abrams,
a tak przy okazji - jak mierzyłeś napięcie na sondzie? wpinałeś się w kabel czy na końcówce ECU? jeśli na końcówce ECU jak sie tam dostać? moje ECU tak wygląda. ja mam błąd sondy ale przed wymianą chciałbym zdiagnozować - może jest przerwa na kablu?
a tak przy okazji - jak mierzyłeś napięcie na sondzie? wpinałeś się w kabel czy na końcówce ECU? jeśli na końcówce ECU jak sie tam dostać? moje ECU tak wygląda. ja mam błąd sondy ale przed wymianą chciałbym zdiagnozować - może jest przerwa na kablu?
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
RP dużo pali ....
anko1973, pin 20 to sygnal z sondy ( patrzac na wtyczke gdzie u gory jest szereg co jest wiecej pinów .. )
... nie dostaniesz sie tam bez rozwalenia wtyczki, przewod do sondy musi byc ekranowany aby nie indukowalo sie w nim zadne napiecie procz tego ktory idzie z sondy
... nie dostaniesz sie tam bez rozwalenia wtyczki, przewod do sondy musi byc ekranowany aby nie indukowalo sie w nim zadne napiecie procz tego ktory idzie z sondy