1.3 NZ, 4 biegowy, bardzo głośno
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hej, jeśli to zły dział proszę o przeniesienie.
Mianowicie przy jeździe około 100 km/h w samochodzie jest bardzo głośno(normalne jest że szyby się trochę trzęsą?)
Myślałem o tym żeby wymienić filtry, tylko pytanie jakie i ile to kosztuje.
Chociaż trochę chciałbym ten hałas wyciszyć nie dużym kosztem.Proszę was pomóżcie
PS.Zwykle nie jeżdżę szybciej niż 100 km/h więc cudów mi nie potrzeba, ale w samochodzie chciałbym więcej ciszy
Mianowicie przy jeździe około 100 km/h w samochodzie jest bardzo głośno(normalne jest że szyby się trochę trzęsą?)
Myślałem o tym żeby wymienić filtry, tylko pytanie jakie i ile to kosztuje.
Chociaż trochę chciałbym ten hałas wyciszyć nie dużym kosztem.Proszę was pomóżcie
PS.Zwykle nie jeżdżę szybciej niż 100 km/h więc cudów mi nie potrzeba, ale w samochodzie chciałbym więcej ciszy
- Paweł Marek
- V.I.P.
Slawek189, napewno chcielibyśmy pomóc, ale jeśli nawet nie potrafisz określić co hałasuje, tłumik, sam silnik, karoseria, koła to naprawdę jedź z tym do mechanika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
W tłumiku jest dziura ale nie wiem czy ma to wpływ na poziom hałasu w samochodzie, jeśli nie to winien jest silnik bo przy wysokich obrotach hałasuje, a gdy puszcze pedał gazu to w samochodzie jest o połowę ciszej.
Dowiedziałem się że tego tłumika nie ma co spawać, bo już powoli trzeba będzie wymienić tłumik środkowy i końcowy, możecie mi powiedzieć czy opłaca się kupić używany tłumik środkowy i końcowy basowy firmy ulter za 60 zł?AA i najważniejsze czy jest on głośny
AAA i nie przeszkadza to że ten tłumik, który zamierzam kupić jest od golfa 1.8 GT, mój to 1.3 CL (NZ) ?
Dowiedziałem się że tego tłumika nie ma co spawać, bo już powoli trzeba będzie wymienić tłumik środkowy i końcowy, możecie mi powiedzieć czy opłaca się kupić używany tłumik środkowy i końcowy basowy firmy ulter za 60 zł?AA i najważniejsze czy jest on głośny
AAA i nie przeszkadza to że ten tłumik, który zamierzam kupić jest od golfa 1.8 GT, mój to 1.3 CL (NZ) ?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Zaczne od tego, że trudno powiedzieć co chcesz osiągnąć. Najpierw piszesz, że chcesz ciszy, potem, że chcesz kupić tłumik basowy.
Ma jak cholera! Wymień go!Slawek189 pisze:W tłumiku jest dziura ale nie wiem czy ma to wpływ na poziom hałasu w samochodzie,
Rzeczywiście, silnik może być już zmęczony, poza tym wygłuszenie jest praktycznie żadne.Slawek189 pisze:jeśli nie to winien jest silnik bo przy wysokich obrotach hałasuje,
Przeszkadza, a to dla tego, że średnica rury jest większa i będziesz miał przedmuch na łączeniu=hałas.Slawek189 pisze:AAA i nie przeszkadza to że ten tłumik, który zamierzam kupić jest od golfa 1.8 GT, mój to 1.3 CL (NZ) ?
Ok czyli zacznę od początku, tłumik od tego golfa gt 1.8 nie będzie pasował?trudno znaleźć idealny do mojego, a od 1.6 byłby dobry?
Nie znam się na tłumikach, czy ten basowy jest głośny?
Nie znam się na tłumikach, czy ten basowy jest głośny?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Nie będzie pasowałSlawek189 pisze:tłumik od tego golfa gt 1.8
Też nie, 5mm różnicy na rurze.Slawek189 pisze:a od 1.6 byłby dobry?
Jeśli chcesz zwykły, to bierz konkretnie pod swój model.
Basowy na pewno będzie głośniejszy od standardu.
Nie mogę znaleźć takiego na allegro;/
lipa że nie pasuje, możesz dać link do aukcji z używanym tłumikiem środkowym i końcowym? ile mm ma mieć średnica, 45mm?
lipa że nie pasuje, możesz dać link do aukcji z używanym tłumikiem środkowym i końcowym? ile mm ma mieć średnica, 45mm?
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Dokładnie tyle.Slawek189 pisze:średnica 45mm
Aukcji nie znalazłem. Podjedź na szrot i tam pytaj, przynajmniej za przesyłkę nie musisz płacić.
Na dobrą sprawę to nowe tłumiki chodzą w podobnych cenach co używki- ja bym brał nówki.
Byłem na szrocie używany tłumik końcowy + środkowy 50 zł ale ciężko z wersją 1.3
poszukaj na szrotach w necie np http://eszrot.pl moze beda w tej wersji
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
załóż mu wygłuszenia od diesla ( ja miałem takie założone ori) i w samochodzie nic nie słychać silnika itp)
passat b5 115KM AZM 2003r
- pancerniak665
- Użytkownik
kolego skoro tak bardzo tobie zależy na tłumiku basowym to weź jaki ci się podoba i zrób sobie przejściówke(najpierw sprawdź czy zmieści się na wysokości haka na którym będzie się trzymał i nie będzie za nisko),co do hałasu to kolega Damian3942, dobrze pisze ,jak chcesz to załóż jeszcze mate pod maskę też będzi ciszej
http://img831.imageshack.us/img831/96/abcd0007j.th.jpg
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
Slawek189, a tak szczerze tłumik basowy do 1.3 wiem to czy jest sens? bardziej będzie "furczał" niż robił swoje zadanie. matę kupisz na byle jakim szrocie (chociaż na allegro nie widzę dużo nawet diesli z tym) a resztę wygłuszeń znajdziesz na tym forum jak zrobić
passat b5 115KM AZM 2003r
nr tłumików to 30.08 i 30.09 wpisz sobie to na allegro np i wyskoczy wszystko ładnie