Mam pytanko czy bylby ktos tak uprzejmy i policzyl mi obudowe?? Tzn. znam litrarz skrzyni a chcialbym znac wynmiary. Byl bym bardzo wdzieczny.
obudowa zamknięta 20 litrów
obudowa bass-reflex 35
oraz
obudowa zamknięta 30 litrów
obudowa bass-reflex 50 litrów
Jeszcze raz z gory wielkie dzieki.
Czy moglby mi ktos policzyc obudowe??
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Co do wzoru to wg mnie nie ja jednego gotowego, ja zawsze robię najprosztrzym sposobem "na chłopski rozum".
Generalnie wzór wygląda tak: V=a*b*c ,gdzie: V=objętość,a,b,c=wymry [dm] 1dm=10cm
Musisz założyć jakie chcesz mnieć wymiary mniej więcej, np. podstawa ma wymiary 30x30cm wieć podstawiasz dane do wzoru i masz jedna niewiadomą i już masz trzeci wymiar, jakim jest wysokość!!
Co do bass reflex to trzeba mieć podane paramerty głośnika, bez tego ani rusz.
Mam nadzieję, że nie namieszałem zabardzo:)
Generalnie wzór wygląda tak: V=a*b*c ,gdzie: V=objętość,a,b,c=wymry [dm] 1dm=10cm
Musisz założyć jakie chcesz mnieć wymiary mniej więcej, np. podstawa ma wymiary 30x30cm wieć podstawiasz dane do wzoru i masz jedna niewiadomą i już masz trzeci wymiar, jakim jest wysokość!!
Co do bass reflex to trzeba mieć podane paramerty głośnika, bez tego ani rusz.
Mam nadzieję, że nie namieszałem zabardzo:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mówisz i masz:)
wg mnie buda: 50l; strojona na 35Hz proponuje wymiary podane na malunku poniżej.
rura: fi 100[mm]; l=310[mm] musisz pokombinować z bassreflexem (albo zrobić na bocznej ściance, albo zastosować jakieś kolanko, bo prześwit za rurą będzie za mały)
ps. podane wymary nie uwzględniają grubości płyt, pojemności głośnika itd, dodam tylko, że wytłumienie zwiększa pojemność efektywną obudowy.
pozdrawiam
wg mnie buda: 50l; strojona na 35Hz proponuje wymiary podane na malunku poniżej.
rura: fi 100[mm]; l=310[mm] musisz pokombinować z bassreflexem (albo zrobić na bocznej ściance, albo zastosować jakieś kolanko, bo prześwit za rurą będzie za mały)
ps. podane wymary nie uwzględniają grubości płyt, pojemności głośnika itd, dodam tylko, że wytłumienie zwiększa pojemność efektywną obudowy.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.