Bardzo słabo świeci panel.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
No tak, pewnie często pojawia się taki problem w tych radiach. Słyszałem, że winą może być przerwana taśma łącząca panel z radiem lub wspomniana już foli w wyświetlaczu. Choć taśmę wykluczam z racji tego,że może by w tedy coś innego też nie działało.
Wilk psa się nie boi, tylko nie lubi jego szczekania.
- marian
- Nowicjusz
- Kontakt:
Albo masz uszkodzoną taśmę podświetlającą wyświetlacz (zsilaną wysokim napięciem) lub uszkodzony układ scalony PML005A sterujący pracą generatora wysokiego napięcia.
[ Dodano: 20 Mar 2007 19:45 ]
OK. wiec tak spróbuj włożyć panel do takiego samego radia ale co dobrze działa jeżeli twój panel będzie działał dobrze to poszedł Ci ten układ scalony (PML005) jak dalej będzie źle działać to poszła ta folia z wyświetlacza
Jak poszedł układ to naprawa tego powinna wynieść około 100zł bo sam układ kosztuje jakieś 40 zł + naprawa
[ Dodano: 20 Mar 2007 19:45 ]
OK. wiec tak spróbuj włożyć panel do takiego samego radia ale co dobrze działa jeżeli twój panel będzie działał dobrze to poszedł Ci ten układ scalony (PML005) jak dalej będzie źle działać to poszła ta folia z wyświetlacza
Jak poszedł układ to naprawa tego powinna wynieść około 100zł bo sam układ kosztuje jakieś 40 zł + naprawa
Jeśli komuś pomogłem proszę pamiętać o guziczku {pomógł} :D
Gdzie ewentualnie można kupić taką folię.
I jak się ona fachowo nazywa.
Ostatnio zmieniony wt mar 20, 2007 22:40 przez VOOLF, łącznie zmieniany 1 raz.
Wilk psa się nie boi, tylko nie lubi jego szczekania.
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
VOOLF pisze:Gdzie ewentualnie można kupić taką folię.
to sa takie folie (taki typ): http://www.conrad.pl/index.php?art=184084
ale sprawdz napierw napiecie na inverterze, na jego wysciu powinno byc cos ok 130V~ jak nie to, to folia, jak jest ok powinna swiecic juz od ok 100V mozesz nawet sprobowac pod 230V (odłaczona od reszty, oczywiscie). Ogolnie to ciezko takie cos zdiagnozowac bez pomiaru, sam nie jestem fachowcem (raczej amatorem) ale wg. mnie jak za bardzo nie kojarzysz opisów ktore Ci dałem na GG to chyba lepiej oddac do naprawy o ile koszta bede adekwatne do wartosci radia, zaoszczedzisz sobie pare lat na zszarganych nerwach i popalonych palcy