witam wszystkich
mam nastepujacy i bardzo dziwny problem:
w tamtym tygodniu wymienilem swoj smieciowy radioodtwarzacz i wzmak Firsta na Clariona oraz Monacora.
cala operacja byla wykonana z uzyciem dobrych jakosciowo kabli przez profesjonalny serwis
wszystko bylo pieknie poki nie wlaczylem radia CB Johnny II ASC (nawiasem mowiac - kupiony i zamontowany w tym samym serwisie)
okazalo sie ze szumy staly sie tak ogromne ze ledwo mozna bylo poza nimi cokolwiek uslyszec.
dodam ze na poprzednim smieciowym audio wszystko bylo jak ta lala.
pojechalem od razu do serwisu a tam sie dowiedzialem ze taki jest "koszt" posiadania porzadengo audio - radio cb musi zaczac wiecej szumiec.
pracownik z ktorym rozmawialem ma ten sam problem u siebie w aucie.
wierze mu bo wymienil objawy ktorych ja nie zdazylem wymienic a takze je zaobserwowalem, czyli zwiekszenie sie ilosci szumow przy wiekszej predkosci oraz czasami slyszalny silnik w radiu CB.
dodam ze po wylaczeniu radioodtwarzacza wszystko wraca do normy
serwis usprawiedliwial dziwne zachowanie duzo wiekszym poborem pradu markowego wzmacniacza w porownaniu do Firsta.
powiedzcie mi prosze czy rzeczywiscie nie ma na to rady??
wkurza mnie to ze musze wybierac podczas jazdy miedzy "bezpieczna" a przyjemna jazda
Komplikacje z radiem CB po wymianie odtwarzacza
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
a co to za magicy, że zamiast usunąć usterke, to wmawiają że tak ma być ? w takim razie, dlaczego każdy tak nie ma ?!
ale wracając do tematu - jak masz podłączone CB ? prawdopodobnie kable gdzies sie nakładają i powstają zakłócenia. Spróbuj pociągnąć "+" i "-" do CB z aku. Zobacz jak lecą kable sygnałowe z radia do wzmacniacza, nie mają na swojej drodze gdzieś kabli prądowych od CB ? jak kabel anteny CB jest położony? Ogólnie napisz jak to wszystko jest popodłączane, albo zrób foto. Przeglądnij ten temat dodatkowo http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=86083&start=0
A od siebie dodatkowo radze zmienić ów serwis CA...
ale wracając do tematu - jak masz podłączone CB ? prawdopodobnie kable gdzies sie nakładają i powstają zakłócenia. Spróbuj pociągnąć "+" i "-" do CB z aku. Zobacz jak lecą kable sygnałowe z radia do wzmacniacza, nie mają na swojej drodze gdzieś kabli prądowych od CB ? jak kabel anteny CB jest położony? Ogólnie napisz jak to wszystko jest popodłączane, albo zrób foto. Przeglądnij ten temat dodatkowo http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=86083&start=0
A od siebie dodatkowo radze zmienić ów serwis CA...
CB ogolnie jest po lewej stronie, kabel antenowy idzie sobie dolem pod drzwiami do bagaznikaŁuki pisze: ale wracając do tematu - jak masz podłączone CB ? prawdopodobnie kable gdzies sie nakładają i powstają zakłócenia. Spróbuj pociągnąć "+" i "-" do CB z aku. Zobacz jak lecą kable sygnałowe z radia do wzmacniacza, nie mają na swojej drodze gdzieś kabli prądowych od CB ? jak kabel anteny CB jest położony? Ogólnie napisz jak to wszystko jest popodłączane, albo zrób foto. Przeglądnij ten temat dodatkowo http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=86083&start=0
jak jest podlaczone?
trudno powiedziec
masa z blachy a plusik wchodzi gdzies w okolice bezpiecznikow i tam znika (na pewno nie idze do aku)
+ do wzmaka leci z aku po prawej stronie auta a "-" z bagaznika
czincze leca po tej samej stronie co kabel antenowy ale ponoc gorą auta.
dodam jeszcze raz ze na starym audio i beznadziejnych czinczach wsio bylo OK
moge sie jedynie domyslac ze odtwarzacz jest podlaczony tak jak wczesniej
ps. w serwisie wciskano mi ze nie znalezioni jeszcze na to rozwiazania
[ Dodano: 09 Mar 2007 18:54 ]
czy naprawde nie macie innych sugestii poza podpieciem cb pod aku??
[ Dodano: 05 Kwi 2007 16:27 ]
odswieze conieco temat
w pewna piekna sobote sprobowalem podciagnac "+" bezposrednio z aku i to w dodatku poza autem
niestety nie dalo to najmniejszego efektu.
teza o zlym okablowaniu chyba upadla.
dodam ze po wyjeciu bezpiecznika ze wzmaka i odpaleniu mp3 urzadzenia sie juz nie zaklocaja wiec wiadomo co stwarza problem.
jako najmniej istotne powiem ze raz wlaczylem CB ale zapomnialem ze nie mam anteny
okazalo sie ze wtedy urzadzenia sie juz nie zaklocaly.
ps. piszac ostatni akapit zdalem sobie sprawe ze przeciez kabel zasilajacy wzmak leci razem z kablem antenowym przez cale auto!!!!
chyba mam winowajce.
po swietach sproboje wywalic antenowy pod sufit i dam znac.