proszę o poradę - radio Mp3 i głosniki tylko w podszybiu

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
NPISZ
Nowicjusz
Nowicjusz

proszę o poradę - radio Mp3 i głosniki tylko w podszybiu

Post autor: NPISZ » czw mar 01, 2007 19:30

Witam
Mam mały dylemacik, mam w planie kupić sobie radio mp3, „ALPINE CDE 9846RM" cena ok 509zł + głośniki, ale tylko do podszybia.
W przyszłości mam zamontować w przednie drzwi inne dobre głośniki plus wygłuszenie, pierścienie itp.
Nie mogę teraz tego zrobić, ponieważ lewe drzwi mam uszkodzone i są do wymiany, ale dopiero na wiosnę jak będzie dobra pogoda mam zamiar wymienić drzwi i polakierować tu i ówdzie.

Do wiosny jeszcze sporo czasu, więc postanowiłem, że kupię sobie dobre głośniki do podszybia na czas, kiedy będę mógł wstawić większe w drzwi.
Pytanie, jakie? Planuje wydać ok 300zł za 2 głośniki.
Co polecacie żeby wykorzystać radyjko i efekcik był świetny, mimo że to tylko takie rozwiązanie?
Zależy mi na czystym dźwięku.
Mam jeszcze kilka pytań:
Jakie są rozmiary tych głośników?
Jak wymontować stare i zamontować nowe?
A co sądzicie o radyjku?
Na tylnej półce nie będzie głośników, mimo że mam profesjonalnie wykonaną półkę na 8 głośników największe maja średnice 30 cm
Półka jest tak wykonana, że z zewnątrz nie widać, że są zamontowane głośniki, jest super dopasowana i wykonana z bardzo dobrego materiału.
O tej półce trochę się rozpisałem, ale może, dlatego, że chyba ja wymienię na oryginalną, ponieważ nie będę z niej korzystał, może sprzedam, ale troszkę mi szkoda.
Z góry dzieks
Grześ

Awatar użytkownika
zmick
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zmick » czw mar 01, 2007 20:14

W podszybiu w Golfie III siedzą głosniki 10cm. Myślę, że nie ma sensu inwestować w głosniki 10cm. Mimo wysokich cen, zabiegów nawet dobrych-znanych firm nie da się spodziewać rewelacji po głośnikach o tak małej średnicy. Niektóre firmy (powerbass, hertz itd. itp.) produkują takie głośniczki nawet o dosyć dużej mocy, ale nie spodziewałbym się rewelacji. Dźwięk może będzie i czysty, ale bas "POMPKA". Moja rada - kup sobie radyjko, posłuchaj go sobie do wiosny na fabrycznych głośniczkach w podszybiu (do czasu naprawy drzwi), a potem zainwestuj w jakiś zestawik odseparowany 16,5cm + tweetery na zwrotnicy, bo w tych pieniążkach co podałeś (300 zł) wyjdzie napewno. Oczywiście jeszcze dojdzie wygłuszenie drzwi, ale tutaj koszta zależą od umiejętności ;-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kylu
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kylu » czw mar 01, 2007 20:18

NPISZ, jeśli moge coś doradzić to radyjko jest ok. Ale głośników do podszybia to bym nie szukał bo to strata kasy. Jeśli masz oryginalne głośniki na podszybiu to je zostaw. Juz mówie dlaczego: jakbyś kupił jakielkolwiek firmy głośniki na podszybie (nawet takie za 300 zł) nigdy nie zagrają, bo to miejsce w podszybiu Golfa MK3 nie jest stworzone do odtwarzania dzwięku. Pod spodem jest pusta przestrzeń i dźwięku o dobrej jakości nie da się uzyskać. Proponuje, jak już zrobisz drzwi i wygłuszysz je, to w miejsce tych na podszybiu można wtedy włożyć wysokotonowe, a średniotonowe do drzwi i wtedy to ma sens. Wiem, że zburzyłem Twoje zamiary :grin:, ale tak bedzie moim zdaniem rozsądniej.

P.S. Aby ściągnąć te głośniki, ściągasz osłonkę, następnie podważasz kosz głośnika (trzyma sie na takich trzech/dwóch zatrzaskach-blaszkach) i sam wychodzi, nic specjalnego :).
Pozdro

Zobacz [b][size=117][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=90827]MK III CL Edition by kylu[/url][/size][/b] i zmień go :D
[b][url]http://www.vwdolnyslask.pl[/url][/b]

Awatar użytkownika
bialko1991
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: bialko1991 » czw mar 01, 2007 20:41

jakbym byl audiofilem, to bym powiedzial ze z radia mp3 dobrej jakosci nie uzyskasz, pliki mp3 maja slaba kompresja, ale wrucmy do tematu, mysle, ze nie oplaca sie wsadzc tyle kasy w twetery, lepiej zrobisz jesli kupisz na wiosne caly zestaw (zalerzy ile kasy chcesz przeznaczyc) bo mozesz np kupic DSL za 1500 czy 2000 zl i to zagra bardzo ladnie, przy odpowiednim wygłuszeniu drzwi :)

lucascom
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lucascom » czw mar 01, 2007 21:01

Zgadzam się z powyższymi komentarzami, jeśli chcesz dobrze nagłośnić auto i mieć dobry dźwięk to w głośniki w podszybiu nawet się nie baw, każdy wie że nigdy nie uzyskasz takiej jakości dźwięku z małego głośnika jak z głośnika większego :) Najlepiej zainwestować ciut więcej, wygłuszyć drzwi i wpakować w nie 16cm głośniki ;) Półka może i ładnie wygląda ale nie wykorzystywała by efektowanie głośników a to dlatego że głośnik musi być zamkniętej obudowie aby optymalnie go wykorzystać, do każdego rodzaju głośnika powinna być inna pojemność obudowy. No i dlatego też musisz wytłumić drzwi aby głośnik miał taką zamkniętą obudowę ;) P.S. nie jestem profesionalistą wiec pisze tylko to co wiem :D najlepiej było w aucie zamontować tweetery na słupkach i w drzwiach głośniki a w przyszłości skrzynie basową do bagażnika :)

Awatar użytkownika
NPISZ
Nowicjusz
Nowicjusz

RE: :(

Post autor: NPISZ » czw mar 01, 2007 21:12

Nie ukrywam, że kylu miał racje, zburzyliście moja nadzieje na moje zamiary.
Jednak posłucham się Was i mimo że zaciskam zęby z bólu, że nie zaspokoję swojej potrzeby przed wiosną poczekam.
Ale może się nie poddam tak do końca, może kupię głośniki zamontuje w drzwiach, z tym, że czy uda się stworzyć takie rozwiązanie (chodzi mi o montaż, czyli wygłuszenie, pierścienie), które z łatwością da się przenieść do nowych drzwi na wiosnę?
Za pomoc dziękuję i po małym punk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”