Montaż, instalacja, wymiary głośników

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
undertow
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Montaż, instalacja, wymiary głośników

Post autor: undertow » śr sty 24, 2007 09:48

Hej.. znowu pytanie od laika :)

a mianowicie w swoim mkIII mam dziwaczny układ.. i chce coś z tym zrobić, póki co na tzw "amatora", a więc wykorzystując fabryczne miejsca: - w podszybiu głośniki Pioneer 40W (stare.. sypią się), przednie drzwi bez miejsca na głośniki (tylko kieszenie), tylne drzwi z miejscami na głośniki.. pytania:
- czy z tyłu w drzwiach wymiar głośników to także 16,5 cm? I czy jeśli nie było tam od nowości głośników będzie instalacja oraz czy to miejsce pod osłonami jest takie płytkie czy jest tam po prostu jakaś zaślepka, a może trzeba ciąć?
- wg instrukcji głośniki do Pioneer'a DEH-2920MP powinny mieć min 45 W ale głośników na wcisk (10cm) w miarę dobrych jest mało na rynku - a jak już znalazłem to gość ze sklepu CA odradził mi je.. powiedział że drogie i słabo grają :) - co możecie polecić na przód pod szybę?

ps1. Przetrzepałem trochę ten dział i z tego co wyczytałem jeśli chodzi o fabryczne miejsca i ich wymiary:

- podszybie - 10cm
- drzwi przód - 16,5 cm
- drzwi tył - znalazłem wzmiankę o 16,5 cm oraz o ..13 cm?

po przeczytaniu FaQ wiem że ten układ to profanacja (głośniki w podszybiu+tylne drzwi - z naciskiem na te tylne drzwi, które grają w uda pasażerów :D) ale ze względów finansowych póki co nie wymagam za wiele.. chcę żeby po prostu grało :)

be quick or be dead..

Awatar użytkownika
zorro89
GTI
GTI
Kontakt:

Post autor: zorro89 » śr sty 24, 2007 11:47

Zamiast głosnikow do tylnich drzwi zbuduj sobie skrzynke do bagaznika ;) I glosniki do przodu do drzwi :)

Był mk2 potem mk3 potem mk2 teraz mk4 :D

Pan_sowa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pan_sowa » śr sty 24, 2007 21:29

Dziwne to jest że nie masz mijesca na głośniki z przodu a z tyłu są(coś chyba było kombinowane z samochodem).
Jesli nie było tam od nowosci głośników to wątpie w to ze będzie instalacja, ale nic nie wiadomo jeśli nie znasz dokładnej historii sanochodu, czasami różnie to bywa..
Powiem od razu ze głosniki na podszybie sobie podaruj, z tego względu że nawet najlepszy głosnik w tym miejscu nie zagra dbrze o jakimkolwiek basie mozesz zapomnieć, to miejsce nadaje sie na głosnik średnio wysoko tonowy, albo tylko wysoko tonowy z systemu.
Jeśli tak jak piszesz nie masz narazie za bardzo kasy to ni eopłaca ci sie inwestować w podszybie bo żeby usłyszeć ruznicę w porównaniu do fabrycznych głosników, to musiał byś kupić już cos z "normalnej" pułki cenowej i w tedy będziesz miał w miarę średnie i wysokie tony, tylko że jeśli nie masz za bardzo funduszy to proponował bym kupić system tak jak pisałeś 16,5 np phonocara, mac audio, lub coś tej klasy cos w cenie 200-300zł (taki zestaw bedzie niewiele droższy od dobrych głośńików na podszybie a efekt końcowy będzie dużo lepszy)taki system należało by zainstalować do przednich drzwi(tył odpuścił bym sobie narazie, nie będziesz zadowolony jak podstawą będą głośnik z tyłu).Proponował bym kupiś po prostu do przodu kieszeń z miejscem na głośnik, albo najlepiej panele mdf (odpowiednia, porządna aplikacja i montaż głosnika jest najważniejszy, najlepszy i najdroższy głośnik źle zamontowany nie zagra...)a tweetery z tego zestawu możesz zamontować na podszybie, taki zestaw nawet zasilaniy z radia(tego pioniera o którym piszesz) zagra napewno normalnie, a do tego będzie to baza do dalszej rozbudowy bez koniecznosci wymiany lub przerabiania, taki zestwa uzupełniony wzmacniaczem i wooferem może naprawde zagrać.Zaznaczam jednak ze z odpowiednią instalacją głosników do przodu możesz mieś troszkę zabawy, z tego względu że ni emasz fabrycznego miejsca, tak więc jesli nie chcesz sie z tym bawić, to juz lepiej daj głośńiki do pułki niż do drzwi tylnich, bo powinno to lepiej zagrać, wiem że pewnie niektórzy mogą mieć pretensję że rade montować głosniki do tylnej pułki, bo to lipa jest... ale jak maja być TYLKO w drzwiach tylnich to już lepiej pułka do której dasz byle co, jakieś elipsy 6x9 nie drogie za 150zł i też będzie a z przodu zostw te fabryczne głosniki na podszybiu(chyba że już sie nie nadają bo charczą itp.), tylko montując głosniki do pułki pamietaj że w mk3 jest ona strasznie licha i lubi sie złamać .
A co do mocy głosników nie przejmuj sie że mają 45W jesli narazie nie planujesz wzmacniacza nie musisz patrzeć w pierwszej kolejnoiści na moc twoje radio w rzeczywistości mocy ciągłej będzie maiało około 25W, a w praktyce i tak nie będziesz słuchał na full bo przy tej mocy to juz sa niezłe zniejształecenia.

Awatar użytkownika
undertow
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: undertow » śr sty 24, 2007 23:37

Pan_sowa pisze:Dziwne to jest że nie masz mijesca na głośniki z przodu a z tyłu są(coś chyba było kombinowane z samochodem).
No więc jest to dziwne.. ale tak właśnie było w fabrycznie swego czasu w mkIII 5d. o czym przekonałem się dzisiaj na 100% (m.in. dzięki programowi komputerowemu z katalogiem i informacjami na temat doboru nagłośnienia w danych markach pojazdów - co, gdzie jaki wymiar.. a nawet foty, fajna rzecz!)

w każdym bądź razie już jestem po zakupach :grin:

podszybie 10cm - Alpine - RMS 25W/max 180W, 4 Ohm, pasmo przenoszenia 100Hz-20kHz
boki w drzwiach 16,5cm - Clarion - RMS 40W/max 200W, 4 Ohm, pasmo przenoszenia 28 - 30,000Hz

be quick or be dead..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”