Gasnące radio po... wyjąciu kluczyka
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Gasnące radio po... wyjąciu kluczyka
Zainstalowałem nowe radio, jednak zaobserowałem bardzo dziwną rzecz... Po zgaszeniu silnika radio gra dalej... Przestawało grać w momencie całkowitego wyjęcia klucza ze stacyjki. Tj. nawet jak milimetr kluczyka był w stacyjce to radio grało dalej. Po wyjęciu kluczyka gasło i się wszystko kasowało.
Zrobiłem tak, że zasilanie radia wziąłem z zasilania zapalniczki (bo chciałem by grało cały czas).
Ciekaw tylko jestem czy to normalne? Myślałem, że MKIII nie ma czujnika wyjęcia kluczyka?
Zrobiłem tak, że zasilanie radia wziąłem z zasilania zapalniczki (bo chciałem by grało cały czas).
Ciekaw tylko jestem czy to normalne? Myślałem, że MKIII nie ma czujnika wyjęcia kluczyka?
- JayT
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Gasnące radio po... wyjąciu kluczyka
Z reguły zasilanie radia jest puszczone przez stacyjkę - żeby kierowca nie zostawił włączonego żadnego odbiornika po wyjęciu kluczyka i wyjściu z auta Rozwiązaniem jest podpięcie zasilania na stałe do +12V.
Druga sprawa to
Druga sprawa to
- trzeba zadbać o tzw. podtrzymanie pamięci. Zerknij TUTAJuntaztood pisze:się wszystko kasowało.
jest tam taki bolec wyskakuje i przytrzymuje pierscien sprobuj wcisnac pacem stacyjke i radio sie wlaczy
Jak masz taka pamiec zeby za kazdym razem wlaczac i wylaczac. Osobiscie wole zeby to obil za mnie samochod tak samo ze swiatlamipszczyna pisze:najlepiej gdy zasilanie jest wprost z akumulatora+bezpiecznik
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
łatwo to zrobić jak masz kostkę iso to dzieli sie ona na 2 części- 1 -głośniki- prawie wszystkie piny zapełnione i 2.- zapełnione piny w kształcie litery L. Wystraczy w kostce 2 zmostkować kabel żółty- podtrzymywanie pamięci z kablem czerwonym zasilania i masz cały czas radio pod napięciem. Czasami radia maja opcje zmostkowania tych kabli poza kostka ISO- np. Clarion, SONY. Pozdrawiam
[ Dodano: 06 Sty 2007 11:04 ]
Musisz miec podłączone jak jest tutaj http://www.allegro.pl/item152616336_zla ... sniki.html zmostkowac kable żółty i czerwony. Tylko trzeba sprawdzić w którym prubnikiem po wyjęciu kluczyka jest na stałe prad w żółtym czy w czerownym- może przy montazu ktoś sie pomylił i dlatego kasuje pamięć. Aby było na stałe jak pisałem trzeba je zmostkowac.
[ Dodano: 06 Sty 2007 11:04 ]
Musisz miec podłączone jak jest tutaj http://www.allegro.pl/item152616336_zla ... sniki.html zmostkowac kable żółty i czerwony. Tylko trzeba sprawdzić w którym prubnikiem po wyjęciu kluczyka jest na stałe prad w żółtym czy w czerownym- może przy montazu ktoś sie pomylił i dlatego kasuje pamięć. Aby było na stałe jak pisałem trzeba je zmostkowac.
Na pewno nikt sie nie popmylil. Poprostu tak jest wmk3 ze plusy sa odwrotnie jak w ISO. Fabryczne radia tego wymagaja. Dlatego przy niefabryczym trzeba zamienic je miejscami...PinkFloyd pisze:po wyjęciu kluczyka jest na stałe prad w żółtym czy w czerownym- może przy montazu ktoś sie pomylił i dlatego kasuje pamięć
Niektore radia maja na to dobre rozwiazanie. Chwile po wyjeciu kluczyka (jesli nie wyjmiesz panela) wydaja sygnal dzwiekowy wlasnie po to zebys nie zapomnial wyjac panelauntaztood pisze:Może i jest wygodne, ale nie praktyczne. Obstawiam, że jakby mi samo radio gasło, to bym co drugi raz zapominał zabrać ze sobą panel
[ Dodano: Sob Sty 06, 2007 11:39 ]
Masz fabryczne radio ?Berni pisze:ja u siebie mam tak ze jak wyjme kluczyk odrazu radio gasnie ale moge je wlaczyc bez wkladania ponownie kluczyka. "system" z kluczykiekm jest bardzo wygodny...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt: