[DIY] Budowa skrzyni BR by Kotem

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » wt gru 12, 2006 23:08

Kubus20, ta ścianka z głośnikiem ma być w ogóle czysta bez żadnego wygłuszenia, czy coś tam dać?? Na jakimś forum widziałem, (wysokie kolumny do domu), że za głośnikiem basowym dawali tą gąbke a resztę kolumny wykładali watoliną. Nie mogę nigdzie znaleźć jakiś opracowań do tego tematu.

[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » wt gru 12, 2006 23:28

Rozumiem że skrzynia zamknięta. Więc wytłumienie idzie na wszystkie ściany(gąbka). Dodatkowo watolina(stara kołdra się nada od biedy), której ilość trzeba dobrać doświadczalnie.
Wygłuszenie sprawia, że głośnik pracuje w pozornie większej objętośi i gra sama membrana a nie ścianki obudowy. Zabezpiecz też głośnik przed dostaniem się wytłumienia do kosza np. siatką z rajstop ;) (myślę że warto kupić nowe :rotfl: )

MDF rezonuje w granicach 20 Hz dlatego jest bardzo dobry do budowy kolumn.

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » wt gru 12, 2006 23:34

Jak na rysunku na samej górze, czyli obudowa BR.

[you]

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt gru 12, 2006 23:35

Z tego co ja zrozumiałem to obudowa będzie Bass reflex.

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » wt gru 12, 2006 23:46

Sorry przyjąłem automatycznie, że skrzynia będzie zamknięta po opisie zastosowanego głośnika (a raczej kompletnym braku opisu). To nie wstyd mieć taki głośnik - nie każdego stać aby włożyć w auto sprzęt który stanowi chocby 1/3 jego wartosci. Budzetowy system na przod + sensowne radio + budzetowy wzmak + wytlumienie drzwi to wydatek co najmniej 1,5 tys. I dynamika i bass z takiego zestawu potrafi "zabic" niejednego suba klasy alpharda. Naprawdę nie che nikogo obrażać - zestrojenie basrefleksu na głośniku tej klasy jest jak trafienie co najmniej 5 w totka. Nawet nie wiadomo czy się do basrefleksu nadaje. Nie mówiąc o tym że nawet jak producent podał niezbędne parametry do oszacowania czy się nadaje to i tak nie będą one prawdziwe (głośniki alpierda i bosha nie trzymają parametrów nawet z jednej serii produkcyjnej). Ale jeśli ma tylko napier.... to jest na to 90 % szansy.

Przy zamkniętej skrzyni są większe szanse że zagra w miarę jego możliwości dobrze (i nie padnie)- niestety nie będzie walił jak z otwartej. Przy zle dobranym basrefleksie to moze sie skonczyc tym ze bedzie gral jak bez budy a czym to grozi przy pewnym poziomie chyba nie musze mowic.

P.S.
Bassreflex tłumi się bardzo słabo:
za głośnikiem i na górnej i dolnej ściance daj cieńką gąbkę lub matę dekarską. Napewno nie watoline. Trzeba eksperymentować bo co obudowa to inne warunki.

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » śr gru 13, 2006 00:44

Do głośnika dostałem dość sporą rozpiskę parametrów więc myślę, że nie będzie aż takich bujnięć w parametrach jak przy alfredzie i buszmenie. Za głośnik zapłaciłem 120zł z wysyłką. Trochę się naczekałem na zamówienie bo chciałem głośnik bez wszelkich znaków firmowych na membranie. Zawsze mnie one denerwowały. No i się doczekałem. Obudowę i br wyliczyło WinISD. Fakt faktem ze za pierwszym razem jak wpisywałem dane wyskoczyła mi skrzynia 430l i 95cm BR dla 50Hz

Jeśli chodzi o drzwi to będę dopiero wytłumiał ale dopiero na wiosnę/lato kiedy to zrobi się cieplej. W te wakacje nie miałem czasu więc nie wypaliło.

Radio Pioneer DEH-30MP po nowym roku, teraz jest X-Plood XR-4300RX, bo poprzedni panasonic(nie pamiętam modelu) się skopał. W drzwiach mam Pionki 13cm ale tez nie pamiętam jakie TSA chyba ale ile to nie wiem. W podszybiu (wypożyczone) Alpine (nie wiem jakie)

[you]

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » śr gru 13, 2006 02:20

Szczerze życzę powodzenia w pracy, oby zapału i (kasy) starczyło. Napisałem to co wcześniej nie po to by krytykować bądź zniechęcać lecz by co nieco uświadomić. Zawsze trzeźwo należy przeanalizować wartość towaru. Popatrzmy na twój głośnik. 120 z przesyłką. czyli 110 głośnik. Po odjęciu vatu i innych kosztow i narzutu sprzedawcy 75 Zarobek głównego importera niech bedzie 20 zl - 55 zl. transport 5zł. Pozostaje pytanie - czy za 50 zł można wykonać dobrze grający głośnik (badania, materiały, koszty produkcji i kontroli jakości) i na nim jeszcze zarobic (producent musi zarobic - pracownicy moga zjesc miske ryzu)? Moim zdaniem nie. Więc nie licz za bardzo na wydrukowane parametry bo producenta nie stac by robic to rzetelnie (w koncu zarabia na sztuce z 5 dolarow). Czeka cie długa droga eksperymentow lub samodzielny pomiar glosnika. A to w przypadku glosnika basowego jest dosyc utrudnione (dlugosc fali wymusza robienie tego np. w sali gimnastycznej) oraz wymaga poniesienia nakladow na przyrzady (jig, pozadny mikrofon, dobrakarta muzyczna w kompie)

Mam nadzieje ze Cie nie wystraszylem - ze swiadomoscia pewnych rzeczy latwiej jest zrozumiec dlaczego cos gra a cos nie. Podpowiem jeszcze, ze WinISD nie uwzglednia srodowiska w ktorym bedzie grala skrzynia (samochod).

Mimo tych wszystkich przeciwnosci trzeba jednak walczyc :pub: - co rodzi sie w bolach daje mnostwo satysfakcji.

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » śr gru 13, 2006 17:16

snowak, nie musiałeś mi tego mówić, teraz będe patrzył na to co kupiłem jak na kupe beznadziejnego i drogiego śmiecia, a juz wydałem 220zł, a jeszcze prace nawet nie ruszyły!

W związku z tym, że instalacja kablowa jaka była poprzednio wykonana to istna prowizorka, która miała działać przez kilka tygodni(jak zwykle wyszło nieco dłużej), postanowiłem, że zajmę się również okablowaniem. Kupiłem dzisiaj kabelek zasilający i masowy 13,29mm2, oraz nowe chinche bo stare pamiętają chyba jeszcze Wałęsę, no w najlepszym wypadku to wczesny Kwaśniewski. Do tego jeszcze oprawa bezpiecznika i bezpiecznik i poszło 90zł ;/

PS. Cynować końcówki kabla zasilającego, czy przykręcać "gołą" miedzią do bezpiecznika, wzmaka??

[you]

Awatar użytkownika
Dawca_Nerek
Forum Master
Forum Master

Post autor: Dawca_Nerek » śr gru 13, 2006 21:11

snowak, ty może nie pocieszaj kolegi :hmm: choć pewnie masz racje, ważne żeby kotem, był zadowolony z efektu końcowego, a jak nie to na allegro się wystawi komplet :D

Obrazek
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » śr gru 13, 2006 23:10

Kazdy kto zaczyna zabawe z caruadio to albo eksperymentuje (kupujac cos czego nie sluchal) i lamentuje ze wydal tyle pieniedzy(200zl) i niegra, albo czyta, slucha i dopiero pozniej kupuje. Sam z tego powodu, że jestem świadomy że za nowy sensowny (do muzyki) głośnik trzeba dać co najmniej 400 i w miarę porządny używany wzmacniacz co nim będzie w stanie ruszyć co najmniej drugie tyle bujam się narazie bez suba (od roku ;)). Nie samym subem czlowiek zyje ... Ale sam przód daje na razie rade :bigok:, bo sub to tak naprawde tylko (i az) "kropka nad i". Sprzetu do muzyki nie kupuje sie oczami. Ale ja sie tam nie znam - jak mowia(ludzie z o wiele wiekszym doswiadczeniem) na pewnym forum caraudio....

A propo allegro to zauwazam czasem mala schizofrenie na tym forum- z jednej strony rady jak sie ustrzec przed nieuczciwym sprzedajacym, a z drugiej - "pojdzie na alledrogo" :rotfl:
Niestety taka natura ludzka i nic tego nie zmieni :pub:

Pozdrawiam i bez urazy

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » czw gru 14, 2006 20:49

To jak odpowie mi ktoś czy cynować końcówki kabla zanim przykręcę je do bezpiecznika/wzmacniacza/terminalu głośnikowego czy nie?? Jutro zabieram sie za instalacje więc chciałbym wiedzieć. Żeby nie było, że nie szukałem - opcja szukaj póki co nie działa, na elektrodzie nie znalazłem wzmianki na stronach audio tez nie więc jak??.

[you]

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » czw gru 14, 2006 20:53

Przy bezpieczniku nie cynuj - nie ułoży się odpowiednio w tulejce. Zadbaj aby było szczelnie - wilgoć zrobi masakrę po jednym sezonie. Nie pokazałeś jaką masz oprawkę więc przyjmuję, że standardowa (przewód wchodzi w gwintowaną tuleje i jest przykręcany śrubą imbusową przechodzącą w poprzek tuleji i zakręcana jest na to plasikowa nasadka z uszczelką)

Do wzmacniacza zaciśnij konektor oczkowy i zalutuj, a do skrzyni tak samo tylko daj widełki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”