Witam mam pare pytaniań odnoście wytłumienia drzwi do Caraudio.
1. Czy waga materiału tłumiącego wpłynie na spalanie paliwa i ile może ważyć materiał na 4 drzwi.
2. Czy to prawda że aby otrzymać zadowalający efekt wystaczy zakleić otwory montażowe i położyć matę na powierzchni około 70% drzwi.
3.Czy to prawda że lepiej kupić miękką mate tłumiącą budowlaną w Castoramie niż tą twardą z allegro bo pęknie na na mrozie w zimie.
4. MK4. Przeraża mnie wyciąganie szyby w przednich drzwiach. Czy będą jakieś efekty jeżeli:
- pozaklejam otwory montażowe,
- nakleje na zewnętrzną stronę tyle maty ile włożę przez otwór na głośnik,
- nakleję trochę maty na blachę, która idzie między szybą a tapicerką.
[
[wytłumienie] Waga materiału tłumiącego.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Jeżeli wieziesz w samochodzie 3 skrzynki browaru na imprezke, albo 4 pasażerów, to waga samochodu również wzrasta. Dąże do tego, że kazda zmiana wagi samochodu wpływa jakoś na jego spalanie. Jednak przy wygłuszeniu drzwi będzie to raczej nieznaczna różnica w spalaniu, albo niezauważalna.Seru79 pisze:1. Czy waga materiału tłumiącego wpłynie na spalanie paliwa i ile może ważyć materiał na 4 drzwi.
Nie znam takich statystyk.Ale samo zaklejenie otworów montarzowych da już spore efekty.Seru79 pisze:2. Czy to prawda że aby otrzymać zadowalający efekt wystaczy zakleić otwory montażowe i położyć matę na powierzchni około 70% drzwi.
Wydaje mi się, że szyby ne trzeba wyciągać, no bo po co. Może się mylę.Seru79 pisze:4. MK4. Przeraża mnie wyciąganie szyby w przednich drzwiach. Czy będą jakieś efekty jeżeli:
- pozaklejam otwory montażowe,
- nakleje na zewnętrzną stronę tyle maty ile włożę przez otwór na głośnik,
- nakleję trochę maty na blachę, która idzie między szybą a tapicerką.
Po prostu wyciągasz tą blachę oddzielającą wnętrze drzwi od tapicerki. Nie wiem czy ona jest przyręcana czy przynitowana.
Jak ją wyciągniesz masz swobodny dostęp do wnętrza drzwi i mozesz wygłuszyć całą tą powierzchnię. Potem samą tą blachę oklejasz matą, lub taśmą dekarską najlepiej z dwóch stron, potem przykręcasz i jest git. Najważniejsze żeby wszystko było w miarę szczelnie zrobione(tylko nie zaklejaj otworów odpływowych dla wody w drzwiach)
Generalnie drwi w MK4 są bardzo przyjemne do wygłuszania.
Możesz stosować taśmę dekarską z marketów budowlanych. Jedna rolka 30cm/10m powinna wystarczyć.
Dzięki za odpowiedź.
Co do szyby to czytałem na tym forum że szyba sterowana elektrycznie jest na stałem połączona prowadnicami z tą blachą, która się odkręca po sciągnięciu tapicerki ( niestety otwory montażowe są tak małe że nie da się nic zrobić bez demontażu blachy).
Podobno nie da się ściągnąć blachy kiedy szyba jest zasunięta.
Po pełnym wsunięciu szyby do drzwi można odkręcić blachę ale wtedy szyba może wypać bo nic jej nie trzyma.
Pozatym MK4 ma wadę fabryczną. Ma cienkie plastikowe prowadnice które czasami pękają kiedy odsuwamy zamarzniętą szybę w zimie.
W przypadku takiej awari szyba chhodzi nadal na starej pękniętej prowadnicy ale po demontażu nie da się złożyć zpowrotem drzwi i trzeba kupić zestaw naprawczy za 90zł(na jedne drzwi).
Nie wiem tego na 100%. w/wymienione informacje czerpię z tego forum.
Czekam na poparcie lub słowa krytyki
Co do szyby to czytałem na tym forum że szyba sterowana elektrycznie jest na stałem połączona prowadnicami z tą blachą, która się odkręca po sciągnięciu tapicerki ( niestety otwory montażowe są tak małe że nie da się nic zrobić bez demontażu blachy).
Podobno nie da się ściągnąć blachy kiedy szyba jest zasunięta.
Po pełnym wsunięciu szyby do drzwi można odkręcić blachę ale wtedy szyba może wypać bo nic jej nie trzyma.
Pozatym MK4 ma wadę fabryczną. Ma cienkie plastikowe prowadnice które czasami pękają kiedy odsuwamy zamarzniętą szybę w zimie.
W przypadku takiej awari szyba chhodzi nadal na starej pękniętej prowadnicy ale po demontażu nie da się złożyć zpowrotem drzwi i trzeba kupić zestaw naprawczy za 90zł(na jedne drzwi).
Nie wiem tego na 100%. w/wymienione informacje czerpię z tego forum.
Czekam na poparcie lub słowa krytyki
kiedyś MK IV