[głośniki] czy głośnik basowy do każdej muzyki pasuje?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- kra(vw)czyk
- Nowicjusz
- Kontakt:
[głośniki] czy głośnik basowy do każdej muzyki pasuje?
zastanawiam sie nad sensownością montarzu skrzynki lub tuby basowej, jeżeli słucham na codzien np: sepultury, marduka czy slipknota. czy ktos z podobnymi upodobaniami moze podzielic sie doswiadczeniami z odsluchu takiej muzyki. boje sie ,ze głosnik basowy bedzie nieprzyjemnie buczał.
druga sprawa jezeli jest sens to co mozna by bylo podłaczyc pod JBL cs 60.4. przod to hetz esk 165.
druga sprawa jezeli jest sens to co mozna by bylo podłaczyc pod JBL cs 60.4. przod to hetz esk 165.
Moim zdaniem powinieneś okreslić jakiego basu oczekujesz.
Nie wazne czego słuchasz ale jak tego chcesz słuchać.
Każdy rodzaj muzyki mozna słuchać na wiele sposobów.
Jeśli chodzi o subwoofery to podział (bardzo ogólny) jest nastepujący.
dzwięk szybki (obudowa zamknięta) nie schodzacy jednak nisko.
lub
bas schodzacy bardzo nisko (dzieki małym fr membrany, która ciezej kontrolowac) a przez to wolniejszy.
Oczywiście im zdroższy głosnik, lepszy wzmacniacz przeciwne konce brzmienia zblizają sie do siebie.
Mozliwe jest szybki bas z niskim zejsciem.
Ale to jednak kasa, duzo kasy.
Ja zawsze wolałem niskie zejscie (ten głosnik co mam w stopce występuje takze w wersji samochodowej. Nisko schodzi i wg mnie pasuje do kazdej muzyki.)
Dobry subwoofer doda tego co brakuje a w Twoim przypadku myślę ze chodzi własnie o wykop. Wiec najpawdopodobniej bedzie to obudowa zamknięta.
A moze 20 cm w basreflexie? Małą membrana (szybkośc) w połaczeniu z rozciągnięciem pasma w dól (basreflex)
Nie wazne czego słuchasz ale jak tego chcesz słuchać.
Każdy rodzaj muzyki mozna słuchać na wiele sposobów.
Jeśli chodzi o subwoofery to podział (bardzo ogólny) jest nastepujący.
lub
bas schodzacy bardzo nisko (dzieki małym fr membrany, która ciezej kontrolowac) a przez to wolniejszy.
Oczywiście im zdroższy głosnik, lepszy wzmacniacz przeciwne konce brzmienia zblizają sie do siebie.
Mozliwe jest szybki bas z niskim zejsciem.
Ale to jednak kasa, duzo kasy.
Ja zawsze wolałem niskie zejscie (ten głosnik co mam w stopce występuje takze w wersji samochodowej. Nisko schodzi i wg mnie pasuje do kazdej muzyki.)
Dobry subwoofer doda tego co brakuje a w Twoim przypadku myślę ze chodzi własnie o wykop. Wiec najpawdopodobniej bedzie to obudowa zamknięta.
A moze 20 cm w basreflexie? Małą membrana (szybkośc) w połaczeniu z rozciągnięciem pasma w dól (basreflex)
- bialko1991
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- kra(vw)czyk
- Nowicjusz
- Kontakt:
wielkie dzieki troche mi sie rozjasnilo i przynajmniej wiem teraz czym sie kierowac przy wyborze i mysle, że pierwsza opcja bedzie lepsza. czy wiesz jakiego głosnika powinienem szukac do jbl cs 60 zeby taki efekt uzyskac.ewentualine gotowa konstrukcje tzn. razem z obudowaditomek pisze:Jeśli chodzi o subwoofery to podział (bardzo ogólny) jest nastepujący.
lub
bo ten to raczej trzeba pod cos mocniejszego podpiacditomek pisze:Ja zawsze wolałem niskie zejscie (ten głosnik co mam w stopce występuje takze w wersji samochodowej. Nisko schodzi i wg mnie pasuje do kazdej muzyki.)
jeszcze kwestia tego basrefleksu: roznica jest tylko w obudowie głosnik moze byc ten sam?
jesscze raz dzieki
Witam
Ja słucham godsmak-a, creed, metallica...i mam PB L6C na panelach, Blaupunkt GTA4 Special, Pajoniera deh 2800mp(najsłabszy punkt instalacji) i do bagażnika wsadziłęm sobie clariona sw3011. Prosta skrzynia. Nie interesowało mnie żadne napier...alanie tylko pomoc przodowi w wykopie. Gra bardzo fajnie. Nie jest nachalny, buczący tylko elegancko dogrywa. Przód ma takie fajny klik na stopie i tą fajną dolną srednicę a sub dodaje to mięsko. Nie jest może "szybki"..no ale jak napisał ditomek, ...wszystko się rozchodzi o kasiorkę.
Ja słucham godsmak-a, creed, metallica...i mam PB L6C na panelach, Blaupunkt GTA4 Special, Pajoniera deh 2800mp(najsłabszy punkt instalacji) i do bagażnika wsadziłęm sobie clariona sw3011. Prosta skrzynia. Nie interesowało mnie żadne napier...alanie tylko pomoc przodowi w wykopie. Gra bardzo fajnie. Nie jest nachalny, buczący tylko elegancko dogrywa. Przód ma takie fajny klik na stopie i tą fajną dolną srednicę a sub dodaje to mięsko. Nie jest może "szybki"..no ale jak napisał ditomek, ...wszystko się rozchodzi o kasiorkę.
kra(vw)czyk, Niestety nie obracam sie zawodowo w swiecie CA więc nie doradzę Ci konkretnego produktu.
Z doświadczenia wiem ze BR wcale nie oznacza wolnego dzwięku. Wszystko zalezy od umiejętności konstruktora. Dobrze zestrojona obudowa BR daje bardzo dobre efekty, czyli niemulacy bas który w dolnej czesci pasam jest duzo bardziej efektywny niz w budzie zamknietej.
Myślę ze koledzy z forum doradza jakiś ciekawy głosnik.
Juestem także przekonany że choć mały to jednak 20 cm woofer także potrafi zaskoczyć. Pozytywnie rzecz jasna
Na pewno najpierw powinieneś okreslic dokładnie budzet jakim dysponujesz.
Bez tego "sky is the limit" a moło kogo na to stać .
Z doświadczenia wiem ze BR wcale nie oznacza wolnego dzwięku. Wszystko zalezy od umiejętności konstruktora. Dobrze zestrojona obudowa BR daje bardzo dobre efekty, czyli niemulacy bas który w dolnej czesci pasam jest duzo bardziej efektywny niz w budzie zamknietej.
Myślę ze koledzy z forum doradza jakiś ciekawy głosnik.
Juestem także przekonany że choć mały to jednak 20 cm woofer także potrafi zaskoczyć. Pozytywnie rzecz jasna
Na pewno najpierw powinieneś okreslic dokładnie budzet jakim dysponujesz.
Bez tego "sky is the limit" a moło kogo na to stać .
- kra(vw)czyk
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
kra(vw)czyk, jeżeli kupisz dobry głośnik to napewno nie będzie buczał.
Za cenę którą podałeś najlepszym wyborem Jest Intertechnik MDS 08 - ok. 280zł, ale trzeba pamiętać że to 20cm i do robienia ciśnienia nie służy. Jeżeli wsadzisz go w obudowę wentylowaną powinieneś być zadowolony.
Dobrym wyborem będzie też PHD CF10. Mam takiego u siebie i ostatnio męczę na nim TSA i bardzo mi się podoba brzmienie tego suba przy takiej muzyce. Gra w skrzyni zamkniętej 21L, więc zajmuje również mało miejsca w bagażniku.
Zastanawiam się nad sprzedażą tego głośnika...
Najmocniejszym z głosników w tej cenie i nie mijającym się z jakością będzie Powerbass S10- 299zł. Tylko ten ma już 275W RMS więc trzeba mieć również wzmacniacz, który da mu co najmniej 200W RMS. Słuchałem go i gra trochę bardziej miękko i mocniej od PHD.
Za cenę którą podałeś najlepszym wyborem Jest Intertechnik MDS 08 - ok. 280zł, ale trzeba pamiętać że to 20cm i do robienia ciśnienia nie służy. Jeżeli wsadzisz go w obudowę wentylowaną powinieneś być zadowolony.
Dobrym wyborem będzie też PHD CF10. Mam takiego u siebie i ostatnio męczę na nim TSA i bardzo mi się podoba brzmienie tego suba przy takiej muzyce. Gra w skrzyni zamkniętej 21L, więc zajmuje również mało miejsca w bagażniku.
Zastanawiam się nad sprzedażą tego głośnika...
Najmocniejszym z głosników w tej cenie i nie mijającym się z jakością będzie Powerbass S10- 299zł. Tylko ten ma już 275W RMS więc trzeba mieć również wzmacniacz, który da mu co najmniej 200W RMS. Słuchałem go i gra trochę bardziej miękko i mocniej od PHD.