[Radio] [Instalacja] - zasilanie radia, gdzie sie podpiac
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
[Radio] [Instalacja] - zasilanie radia, gdzie sie podpiac
Mam maly problem z okablowaniem.
Zmieniam stare radio na nowe i okazalo sie, ze nie mam wyprowadzonego 12 V do zasilania radia.
Posiadam tylko 12 V "Ignition", czyli zalaczane po umieszczeniu klucza w stacyjce.
Staremu radiu widac nie przeszkadzalo, ze byly zmostkowane "Ignition" i "Battery" (czerwony z zoltym) - zapamietywal ustawienia stacji.
W tej chwili nowe radio dziala tak jak stare, ale nie trzyma ustawien tunera RDS.
Dodam, ze sprawdzilem miernikiem wszystkie druty i tak jak pisalem bez kluczyka w stacyjce 12 V nie ma...
Skad moge dociagnac sobie brakujace 12 V (jak najkrotrzy kabel).
Zmieniam stare radio na nowe i okazalo sie, ze nie mam wyprowadzonego 12 V do zasilania radia.
Posiadam tylko 12 V "Ignition", czyli zalaczane po umieszczeniu klucza w stacyjce.
Staremu radiu widac nie przeszkadzalo, ze byly zmostkowane "Ignition" i "Battery" (czerwony z zoltym) - zapamietywal ustawienia stacji.
W tej chwili nowe radio dziala tak jak stare, ale nie trzyma ustawien tunera RDS.
Dodam, ze sprawdzilem miernikiem wszystkie druty i tak jak pisalem bez kluczyka w stacyjce 12 V nie ma...
Skad moge dociagnac sobie brakujace 12 V (jak najkrotrzy kabel).
Ostatnio zmieniony wt lis 07, 2006 19:50 przez francmuz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Francmuz
Francmuz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Okey. Kabel juz mam i bezpiecznik. Czy jesli w radiu jest bezp. 10 A to na kablu 12 V rowniez dac 10 A ?
Chcialbym sie podpiac bezposrednio do akumulatora. Ktoredy najprosciej przekladac kable tak aby jak najmniej odkrecac?
Czy rzeczywiscie bezpiecznik powinien byc jak najblizej aku?
Chcialbym sie podpiac bezposrednio do akumulatora. Ktoredy najprosciej przekladac kable tak aby jak najmniej odkrecac?
Czy rzeczywiscie bezpiecznik powinien byc jak najblizej aku?
Pozdrawiam
Francmuz
Francmuz