[radio] nie trzyma pamięci, co zrobić?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: janek822 » sob lis 04, 2006 20:15

Witam, kupiłem nowego pionka 4800 i nie trzyma pamięci, w starszym pionku 3100 było OK, a w tym coś nie tak, zauważyłem że nie było w wiązce kabli pomarańczowego kabelka (chyba illumination) zamontowałem go ale nic to nie dało. Wszytko było dobrze podpiete, grało przy włożonym kluczyku ale mi to nie przeszkadzało, w małej kostce ISO prądowej są 2 zasilające jeden zawsze jest pod napięciem a drugi tylko przy włożonym kluczyku, może ten model ma coś w funkcjach że sie to uaktywnia, nie mam pojęcia. Radio pamięć trzyma jk sie go włącza i wyłącza ale z włożonym kluczykiem.Jak kluczyk wyciągne i włoże to to już pamięci nie trzyma. W starym radiu jak było włączone i wyciągne kluczyk to zgaśnie, po ponwnym włożeniu grajo sie samo uruchamiało. dodam jeszcze że podłączyłem prądowe dwa kabelki z radia pod jeden w kostce w którym zawsze jest prąd.ale tak nie bardzo może być. Prosze o pomoc :pub:

Poczytałem troche więcej forum i znalazłem że moge mieć podpięte czerwony i żółty pod jeden, chyba że zamienie je jeszcze i sprawdze. Problem w tym iż wzmak jest pod kluczyk i radio i tak nie będzie chodzić bez kluczyka włożonego.

Awatar użytkownika
harrygo1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: harrygo1 » sob lis 04, 2006 22:42

Najprościej zamieniasz w orginalnej kostce Radio-ISO kable czerwony-żółty , żółty-czerwony i wtedy trzyma pamięć ale gra tylko z kluczykiem w stacyjce. Jeśli chcesz żeby zawsze grało nawet przy wyłączonym kluczyku to tak jak wspomiałeś łączysz czerwony z żółtym do pina w kostce który posiada zawsze stały plus.

Awatar użytkownika
malpastaryrower
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: malpastaryrower » sob lis 04, 2006 22:46

też sie nad tym głowiłem czerwony musi być spięty z żółtym od radia między kostkami to chyba ich błąd że zamienili kolory i żeby pamięć trzymało to musi tak być spięte a czerwony od radia to z tego co pamietam jest od opcji kluczyka-(a powinien być żółty) podepnij go pod żółty od iso i na kluczyku będzie grać, napisałem to co pamiętam mogło mi sie pomylić ale napewno kolory w kablach sa pomieszane mam nadzieje że zrozumiesz coś z tego...

[ Dodano: 04 Lis 2006 21:48 ]
o kolega powyżej to troche jaśniej wyjaśnił

VWVWVWVWVWVWVWVWVWVWVW

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: janek822 » ndz lis 05, 2006 00:37

Ok wszystko kapuje, też tak wcześniej zrobiłem, ale myślałem że ma bć tak jak jest fabrycznie bez żadnych zmian w kablach, tylko dziwi mnie dlaczego w starszym radiu było wszystko Ok a tu zonk.No ale przynajmniej chodzi Dzięki :bigok:

chip+216(made in mirass) = około 130PS/290NM narazie :)

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » ndz lis 05, 2006 11:31

Nie trzyma pamięci, bo masz doprowadzone +12v z kluczyka na kabel w radiu do którego powinno iść stałe +12v z akumulatora. A żeby grało bez kluczyka, to tak jak koledzy wyżej opisali, połączyć.

ex BvLin3K
Obrazek

Awatar użytkownika
malpastaryrower
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: malpastaryrower » ndz lis 05, 2006 22:17

janek822 pisze:myślałem że ma bć tak jak jest fabrycznie bez żadnych zmian w kablach,
widocznie ci co je wymyślali byli na bani albo se chcieli jaja porobić

[ Dodano: 05 Lis 2006 21:18 ]
janek822 pisze:myślałem że ma bć tak jak jest fabrycznie bez żadnych zmian w kablach,
widocznie ci co je wymyślali byli na bani albo se chcieli jaja porobić i chyba wszystkie nowsze pionki tak mają

VWVWVWVWVWVWVWVWVWVWVW

Awatar użytkownika
Pioter_
Mały gagatek
Mały gagatek

Re:

Post autor: Pioter_ » pn cze 03, 2013 22:29

harrygo1 pisze:Najprościej zamieniasz w orginalnej kostce Radio-ISO kable czerwony-żółty , żółty-czerwony i wtedy trzyma pamięć ale gra tylko z kluczykiem w stacyjce. Jeśli chcesz żeby zawsze grało nawet przy wyłączonym kluczyku to tak jak wspomiałeś łączysz czerwony z żółtym do pina w kostce który posiada zawsze stały plus.
no i zepsułem :-(
zamieniłem kabelek żółty z czerwonym i... pyk - iskra gdzieś posród kabli i ... nie ma zasilania na radiu :-(
bezpiecznik w radiu jest cały, więc strzeliło coś innego. Jakieś pomysły? Proszę :-)

dla pełnego obrazu - operację przeprowadzałem w golfie 4 (2000r), radio to pioneer mvh-150UI

Pozdrawiam

MK4 Blue Brzydal :-)
1.9 TDI ALH
90KM -> 120 KM

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt cze 04, 2013 20:49

Mamy przyjechać i sprawdzić miernikiem gdzie zniknął prąd? Stary masz do sprawdzenie 3 kabelki !

Awatar użytkownika
Pioter_
Mały gagatek
Mały gagatek

Odp: [radio] nie trzyma pamięci, co zrobić?

Post autor: Pioter_ » wt cze 04, 2013 20:59

Gdyby nie to, że temat już ogarnięty to bym przystał na propozycję z założeniem, przynosicie miernik napięcia a ja zapewniam napoje ;-)

MK4 Blue Brzydal :-)
1.9 TDI ALH
90KM -> 120 KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”