[glosniki] Nie graja wszystkie glosniki w Nokia DSP ?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
deSpool
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[glosniki] Nie graja wszystkie glosniki w Nokia DSP ?

Post autor: deSpool » wt paź 24, 2006 14:04

Witam,
posiadam Golfa 3 z fabrycznym naglosnieniem Nokia ...8 glosnikow + woofer / radio Gamma IV / DSP / zmieniarka VW.

Ostatnio przestaly grac glosniki w tylnych drzwiach (4 z przodu graja / woofer gra). Padly 2pary na raz... nie wiem czym to moze byc spowodowane (odpada raczej awaria kabla w drzwiach - na 2 strony sa 2 wiazki...).
Przykladajac ucho do glosnika slychac "zza grubej sciany" dzwiek. Co moglo sie spalic/urwac?

Czy moze ktos z Was dysponuje jakims schematem instalacji DSP, lub moze ma jakies pomysly? Bardzo prosze o pomoc lub wskazowki.

Pozdrawiam,
Karol

dawniej :: Golf mkI / Golf mkII / Golf mkIII "New Orlean" / Golf mkIII GT "Special" ...
VW Klub Polska #121

Awatar użytkownika
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sebal » wt paź 24, 2006 21:03

Proponuje wziąść jakiś głośniczek i sprawdzać tam gdzie nie gra podłanczając do niego kable w ten sposób bedziesz wiedział czy problem leży po stronie głośników czy instalacji sprawdz i napisz bedziemy dalej myśleć

[img]http://images44.fotosik.pl/147/1f6725c578e36297.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » wt paź 24, 2006 21:20

o ile dobrze pamiętam, to ten układ ma jakiś wzmacniacz czy zwrotnice. Więc skoro padł cały tył, to może coś sie wypieło?bo jakoś też nie chce mi sie wierzyć, że nagle by padły kable przy obu głośnikach, albo zjarały sie. Niestety nie wiem gdzie to całe ustrojstwo sie mieści (coś mi dzwoni, że chyba w okolicach tylnej kanapy, ale nie dam ręki sobie uciąć). Jest jeszcze opcja, że coś z radiem nie halo, albo ktoś przestawił coś :)

Awatar użytkownika
deSpool
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: deSpool » śr paź 25, 2006 10:18

Czesc, dzieki za odpowiedzi....
Tak wiec glosniki sa ok... a cale ustrojstwo ma wzmacniacz w bagarku. Niestety sam wzmacniacz nie ma ani bezpiecznikow, ani osobnych wyjsc na konkretne strony. Jest jedna listwa z kablami ktora sie nie wypiela (zreszta ja zdjalem i ponownie zalozylem) ...a tu bez schamtu nie wiem jak nawet sprawdzic czy sie cos przypalilo/padlo...

Nie chce na zywiol isc do jakiegos magika CarAudio ktory mi sypnie zaraz mega koszta :)

dawniej :: Golf mkI / Golf mkII / Golf mkIII "New Orlean" / Golf mkIII GT "Special" ...
VW Klub Polska #121

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » śr paź 25, 2006 10:40

to wyjmij głośniki i sprawdź kable na przejście
jeśli będzie ok, to sprawdź kable wzmacniacz-radio, albo czy do wzmacniacza dochodzi sygnał (napięcie) na głosniki
w tym przypadku jesteś w stanie zdiagnozować co padło

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”