[glosniki] Gdzie tweeter Phonocar i jak podlaczyc

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

[glosniki] Gdzie tweeter Phonocar i jak podlaczyc

Post autor: Goofi » ndz paź 22, 2006 17:28

Witam,

Zastanawiam sie powaznie nad takim zestawikiem http://www.allegro.pl/item134113501_pho ... edwab.html w ktorym tweetery Philipsa sa troche surowo obudowane. Gdzie i jak proponujecie je zamontowac, umieszczenie ich w kratkach w podszybiu, to dobry pomysl :?: chce, by wygladalo to dyskretnie i nie rzucaly sie w oczy :bajer:

Druga sprawa, to podlaczenie, w zestanie nie ma zwrotnicy (sa za doplata), ale tweetery posiadaja wbudowany filtr gornoprzepustowy. Duza bedzie roznica, jak podlacze jako przednie glosniki tweetery a jako tylne woofery :?:
Radyjko, jakie mam, to Pioneer 5730

Awatar użytkownika
harrygo1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: harrygo1 » ndz paź 22, 2006 18:11

Goofi pisze:Gdzie i jak proponujecie je zamontowac,
ze względu na rozmiary w miejsce głośników podszybia.
Goofi pisze:Duza bedzie roznica, jak podlacze jako przednie glosniki tweetery a jako tylne woofery :?:

To dobry pomysł w ten sposób regulujesz faderem poziom wysokie - niskie

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz paź 22, 2006 21:14

Goofi, nie lepiej dozbierać chciażby na Helixy :?:
Bo rten zestaw to jak dla mnie jakaś wydumka dziwna, Woofery Phonocar, Tweety Philipsa oryginały VW, a a dopłata zwrotnica Carpowera :panna:

Za Helixa chyba wołali 269zł, a masz komplet z dedykowanymi zwrotkami.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn paź 23, 2006 00:02

Kubus20 pisze:Goofi, nie lepiej dozbierać chciażby na Helixy :?:
Bo rten zestaw to jak dla mnie jakaś wydumka dziwna, Woofery Phonocar, Tweety Philipsa oryginały VW, a a dopłata zwrotnica Carpowera :panna:

Za Helixa chyba wołali 269zł, a masz komplet z dedykowanymi zwrotkami.
Helixy ... takie dobre sa :?: ... w ten zposob mozna mowic, ze dozbierasz jeszcze troche i jeszcze i kupisz wypasy za tysiaka :jezor: o ten zestaw Ci chodzi? http://www.allegro.pl/item135996432_hel ... _nowy.html moze i warto :hmm:

Awatar użytkownika
tomi1106
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomi1106 » pn paź 23, 2006 00:31

Tak właśnie o ten chodzi. Tylko musisz być zdecydowany na lżesze tony. Bo midbasy Helixa są łagodne. Zestawik zrównoważony.

[b][color=red][size=142]Kupię springi -40 mm pod silnik 1.3![/size][/color][/b]

[b]Forumowicze z Bytomia[/b] - pokażcie się !!! :pub:
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/effc0691d59bac9a.html][img]http://images2.fotosik.pl/268/effc0691d59bac9am.png[/img][/url]

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn paź 23, 2006 07:13

Goofi, ktoś na forum zakładał podobny zestaw ( midbasy żółte) i chwalił sobie. Zagrały bez zwrotnicy.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn paź 23, 2006 08:56

Goofi, a Ty w ogóle planujesz coś przyszłościowo- mam na myśli wzmak, sub, czy poprzestajesz na systemie przednim podłączonym pod radio :?:

Co do Helixów to właśnie te chyba są.

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn paź 23, 2006 10:03

Kubus20 pisze:Goofi, a Ty w ogóle planujesz coś przyszłościowo- mam na myśli wzmak, sub, czy poprzestajesz na systemie przednim podłączonym pod radio :?:

Co do Helixów to właśnie te chyba są.
Narazie nie wiem, zobacze co mi wyjdzie z przodem, planuje na poczatek paneliki, dystanse, pozniej wygluszenie drzwi, tak stopniowo ;)

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn paź 23, 2006 10:15

Więc ja jednak wziąłbym Helixy. Phonocary niby mają o 2dB większą skuteczność, ale nie wiem czy wierzyć w te parametry.
Wiem tyle, że Helixy zagrają jakościowo lepiej, a Phonocary mogą po prostu grac trochę mocniej(jeżeli ta skueczność jest prawdziwa)

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn paź 23, 2006 10:26

Kubus20 pisze:Więc ja jednak wziąłbym Helixy. Phonocary niby mają o 2dB większą skuteczność, ale nie wiem czy wierzyć w te parametry.
Wiem tyle, że Helixy zagrają jakościowo lepiej, a Phonocary mogą po prostu grac trochę mocniej(jeżeli ta skueczność jest prawdziwa)
OKa, wiec pewnie je kupie :pub:
Narazie czekam na nowsze boczki drzwiowe, do ktorych umocuje panel, moze okleje kieszen i jakos to ladnie wykoncze a potem dystansy do drzwi i polacze je z panelami :hmm:

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn paź 23, 2006 11:13

Goofi pisze:dystansy do drzwi i polacze je z panelami
Zrób jeszcze inaczej. Głośnik osadź na dystancie, a panela użyj tylko jako maskownicy.
Chyba wiesz o co kaman...

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Goofi » pn paź 23, 2006 11:34

Kubus20 pisze:
Goofi pisze:dystansy do drzwi i polacze je z panelami
Zrób jeszcze inaczej. Głośnik osadź na dystancie, a panela użyj tylko jako maskownicy.
Chyba wiesz o co kaman...
Tak na poczatku chcialem, ale miedzy blacha drzwi a boczkiem sa ze 2 cm i jak tam umieszcze glosnik, to bedzie on gleboko, potem na to panel (pewnie z powe.pl - nie mam warsztatu, by samemu rzebnic). A tak myslalem, by to skrecic dlugimi srubami po umieszczeniu boczka a glosnik umiescic w panelu.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn paź 23, 2006 11:52

Goofi pisze:A tak myslalem, by to skrecic dlugimi srubami po umieszczeniu boczka a glosnik umiescic w panelu.
Tylko, że w tym momencie bardzo utrudniasz sobie zdjęcie tapicerki, bo żeby ja zdjąć będziesz musiał rozkręcać panel itd.
Głosnik nie powinien być umieszczony w panelu, który trzym sie tylko na boczku tak naprawdę. Uwierz mi, ja popełniłem ten błąd i teraz będę musiał poprawkę robić. Jest bardzo trudno tak szczelnie to skręcić.
Goofi pisze:Tak na poczatku chcialem, ale miedzy blacha drzwi a boczkiem sa ze 2 cm i jak tam umieszcze glosnik, to bedzie on gleboko, potem na to panel (pewnie z powe.pl - nie mam warsztatu, by samemu rzebnic)
Więc musisz wyrzeźbić grubszy pierścień dla głosnika, taki, że jak przykryjesz go panelem to pierścien będzie bardzo blisko panelu z maskownicą. Chyba rozumiesz o co chodzi.
Jak bedziesz miał panel to poprzymierzaj i pokombinuj, napewno coś z tego wyjdzie.
Ja sam muszę się teraz zebrać, żeby zrobić nowe panele...

[ Dodano: Pon Paź 23, 2006 11:54 ]
przyponiało mi się, że Mortas miałna sprzedanie panele do dwójeczki. Jakbyś zagadał to może i dystanse gotowe pod ten panel Ci opchnie.

Tylko, że nie pamiętam ile za to wołał...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”