[DIY]Moja Zabudowa Bagaznika i Subwoofer

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
mlody18
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mlody18 » pt gru 01, 2006 13:53

Chłopak chciał sie wypowiedziec troche mu nie wyszło. Nie smiejcie sie z niego. Ten temat nie słuzy do smiania sie z pana Lejm'a tylko co sadzicie o mojej zabudowie :grin: Cinche juz zostały zmienione :jezor:

Pozdrawiam Wszystkich Miłośników VW

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pt gru 01, 2006 14:12

mlody18 pisze:Chłopak chciał sie wypowiedziec troche mu nie wyszło. Nie smiejcie sie z niego. Ten temat nie słuzy do smiania sie z pana Lejm'a tylko co sadzicie o mojej zabudowie :grin: Cinche juz zostały zmienione :jezor:
Dobry zamysł ale wykonanie ciut gorsze... ale... pierwsza Twoja zabudowa więc nich będzie.

Lejm - :rotfl: :rotfl: :rotfl: witaj guru dzwięku :crazy: :rotfl: :rotfl: :rotfl: ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
ben29
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ben29 » pt gru 01, 2006 14:47

[! najlepiej pioneera 2 druzne z dobrymi tweeterami ( jeszcze lepiej bedzie jak obetniesz im samemu niskie tony bo beda ci one juz nie potrzebne magnaty sie tym zajma bardzo dobrze )

moze się nie znam, ale po kiego grzyba kupować i wywalac kasę na 2 drożne głośniki i to jeszcze pioneera a potem obcinać im niskie tony???
już pomijam fakt że głośniki w półkę to "lekko" kontrowersyjny temat :panna:

ale sam pomysł Pana Lejma mnie zaintrygował. :kac:

Kupię listwy boczne na tylne błotniki z napisem GT
wersja 3d.

Melepeta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Melepeta » wt gru 05, 2006 22:01

he he he he ... sam mam głośniki w półce :)... już tak kupiłem i jak podgłośnie muze to osoby siedzące z tyłu nie odczuwają przyjemnosci związanej z muzyką a ból głowy .. ale narazie jest jak jest ;)

:D

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » wt gru 05, 2006 23:20

mlody18, no co tu dużo mówić nie specjalnie sie przyłożyłeś do swojego projektu. Pomysł miałeś, ale gorzej z wykonaniem tu masz przykład ładnego zabudowania bocznych wnęk: http://www.showyoursound.nl/Public/Show ... 33&Page=22 tez pomału zaczynam się przymierzać do zrobienia jakiegoś średniego CA bo na porządne, o Hi-End to juz nawet nie mówie szkoda mi kasy, której i tak mam nie zawiele.

A do pozostałych wiem ze pewnie mnie teraz połowa forumowiczów pojedzie, ale muszę wyrazić swoje zdanie. Uważam, że głośniki powinny być usytuowane tak, aby właściciel miał jak najmilsze wrażenie z odsłuchu. Czyli tak jak dla mnie z tyłu musi coś grać i nie tylko bas. Normalne głośniki JAK DLA MNIE też muszą z tyłu być. W drzwiach też musi coś brzdąkać, podszybie jak najbardziej wskazane. Osobiście lubie mieć wrażenie bycia "wewnątrz" dźwięku, tym samym nie wyobrażam sobie zeby w samochodzie nie grały zarówno głośniki przednie jak i tylne. Nie są to słowa nie poparte doświadczeniami własnymi. Wszystkie samochody jakie mieli rodzice miały głośniki zarówno z przodu jaki i z tyłu, a teraz i mój samochód tak ma. Mam kolesia, który jest pasjonatem CA u niego oczywiście nie ma mowy o głośnikach z tyłu no poza skrzynią. Zainwestował w zrobienie CA coś ponad 3tys i ni cholery mi sie nie podoba dźwięk w jego samochodzie, no poza na prawde czyściutki i nie męczącym basem, który pewnie w dużej mierze zawdzięcza temu ze wygłuszył dosłownie cały samochód łącznie z dachem i podłogą. Sama przednia scena, choćby była nie wiadomo jak dobra nie jest w stanie zastąpić dźwięku no powiedzmy przestrzennego. To jest moje zdanie i pewnie go nie zmienie, bo siedziałem już w kilku samochodach tak zrobionych i zupełnie nie rozumiem dla czego ludzie robią taki układ, a wszyscy co robią innaczej od razu są jechani.

[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr gru 06, 2006 00:04

kotem pisze:Sama przednia scena, choćby była nie wiadomo jak dobra nie jest w stanie zastąpić dźwięku no powiedzmy przestrzennego. To jest moje zdanie i pewnie go nie zmienie, bo siedziałem już w kilku samochodach tak zrobionych i zupełnie nie rozumiem dla czego ludzie robią taki układ, a wszyscy co robią innaczej od razu są jechani.
Dlatego wszyscy tak robią, że nie mają w autach systemu dźwięku przestrzennego.
Większość instalacji oparta na zwykłych jednostkach sterujących jest realizowana w systemie stereo.
System stereo polega na dwóch kanałach lewym i prawym. A głośniki w takim systemie są umieszczone przed słuchaczem.
W samochodzie nie ma za bardzo gdzie umieścić głośnika odpowiadającego za bass(brak miejsca), więc drogą kompromisu umieszcza się go w bagazniku.
Dopiero przy systemach dźwięku przestrzennego głośniki sa umieszczone dookoła słuchacza. Niestety taka instalacja w samochodzie kosztuje grube pieniądze.

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » śr gru 06, 2006 00:57

zeby ten system dzwieku przestrzennego dzialal tak jak powininen , potrzebna jest jednostka glowna obsugujaca cos takiego ( najczesciej jest to dvd bo on ma dekodery itp) no i jeszcze trza dobrze zgrac ,opznienia czasowe i sam wogoe kąt montazu kazdego głosnika. taka zabudowa ,zeby spelniala swoje wlasciowsci ( a nie tylko ze to gra i juz)wymaga niestety duzej wiedzy osoby to montującej i niestety gotowki. aha i z reguly ludzie wolą miec dopasownay system dwudrozny niz jakies kiepską przestrzenna instalke.

Awatar użytkownika
kotem
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kotem » śr gru 06, 2006 18:50

Panowie nie chcę syfić na forum więc tu zapytam. Zwalił mi sie wzmacniacz właściwie nie wiem co mu się stało po prostu wczoraj sie wyłączył w i juz sie nie obudził. Bezpiecznik nie jest przepalony jeszcze go nie rozkręcałem i nie patrzyłem czy oś w środku sie nie posypało. I tu jest pytanko czy moge podłączyć suba bezpośrednio pod radio(po filtrze) biorąc +z jednego kanału a -z drugiego kanału?? Nie sfajcze czegoś w radiu? Tylko nie krzyczcie jak powiedziałem coś masakrycznie głupiego.

[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr gru 06, 2006 21:17

kotem, sprawdź kable przy wzmaku dokładnie. Może remote się wypiął przypadkiem. Do radia suba lepiej nie podłączaj bo możesz pożegnać się również z radiem.

Koniec OT

Awatar użytkownika
mlody18
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mlody18 » pt gru 08, 2006 11:31

kotem ten link z ta zabudowa. Bardzo mi sie podoba ale ten pan co robił musi miec do tego sprzet i materiały. Ja niestety nie jestem stolarzem :D ale jak beda fundusze to bede myslał cos wiecej. Pozdrawiam

Pozdrawiam Wszystkich Miłośników VW

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”