[głośniki] Czy mój PHD zagra jakoś w BR
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
[głośniki] Czy mój PHD zagra jakoś w BR
No właśnie. Powiedzcie czy warto i jaką obudowę dobrać.
Parametry, które mam:
re 4 ohm
fs - 34,47
qms 5,06
qes - 0,57
qts 0,51
vas 78,43 l
skuteczność(jak to się oznaczało ) 92,49 dB
Czy warto się pakować w BR
Sebal powiedz jak dobierać te porty BR w Bassbox'ie, bo ja do tej pory symulowałem tylko zamknięte skrzynki. No i pokaz mi jakiś wykresik...
[ Dodano: Pon Paź 09, 2006 11:46 ]
Spróbowałem policzyć skrzynię 35L, port 7/10,5cm i wyszło coś takiego:
Wychodzi podpicie o 3dB przy 70Hz. To chyba nie dobrze. Da sie coś z tym zrobić
Ide kanapę materiałem obkładać. Może do czasu jak skończę ktoś odpowie...
Parametry, które mam:
re 4 ohm
fs - 34,47
qms 5,06
qes - 0,57
qts 0,51
vas 78,43 l
skuteczność(jak to się oznaczało ) 92,49 dB
Czy warto się pakować w BR
Sebal powiedz jak dobierać te porty BR w Bassbox'ie, bo ja do tej pory symulowałem tylko zamknięte skrzynki. No i pokaz mi jakiś wykresik...
[ Dodano: Pon Paź 09, 2006 11:46 ]
Spróbowałem policzyć skrzynię 35L, port 7/10,5cm i wyszło coś takiego:
Wychodzi podpicie o 3dB przy 70Hz. To chyba nie dobrze. Da sie coś z tym zrobić
Ide kanapę materiałem obkładać. Może do czasu jak skończę ktoś odpowie...
Hmm BR niepodoba mi sie co prawda winisd sugeruje że nadaje sie do ob. otwartej jednak program proponuje 170L po zmiejszeniu do 50L charakterystyka częstotliwościowa jest bardzo brzydka no i strasznie wygląda imluls w takiej obudowie najlepszym wyborem według mnie bedzie ob. zamknięta 50-70L
[img]http://images44.fotosik.pl/147/1f6725c578e36297.jpg[/img]
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
sebal, co najlepsze producent sugeruje zamkniętą 21L i w takiej gra u mnie ten głośnik. Musz powiedzieć, że jest dobrze, ale chciałem spróbować z Bass Reflex.
Możesz pokazać ten wykres i mi porządnie wytłumaczyć dlaczego jest źle itd.
Mi WinIsd wywalał jakiś błąd i wogóle nie mogłem sprawdzić tego głośnika, a bass box przy obudowie 35L strojonej na 40Hz z portem 7 na 11cm pokazuje taki wykresik:
Mógłbyś skomentować jakoś ten wykres
I jaki jest idealny wykres do obudowy Bass Reflex
Dużo pytań, ale postaraj się mi odpowiedzieć...
Możesz pokazać ten wykres i mi porządnie wytłumaczyć dlaczego jest źle itd.
Mi WinIsd wywalał jakiś błąd i wogóle nie mogłem sprawdzić tego głośnika, a bass box przy obudowie 35L strojonej na 40Hz z portem 7 na 11cm pokazuje taki wykresik:
Mógłbyś skomentować jakoś ten wykres
I jaki jest idealny wykres do obudowy Bass Reflex
Dużo pytań, ale postaraj się mi odpowiedzieć...
czyli już nie musze wstawiac wykresów skoro robisz symulacje w winisd przejdz na (ostatnią zakładke na górze bo sama charakterystyka częstotliwościowa mało mówiKubus20 pisze:Spoko, nie spieszy mi się. Udało mi się juz zasymulowac w WinIsd i wykres wychodzi podobny, ale rurki bass refles inne mi doradza .
mależy tak dobierać obudowe żeby ten wykres mył jak najbardziej płaski na próbe zrób sobie symulacje w zamkniętej i popatrz na ten wyktes w otwartej i zamkniętej
[img]http://images44.fotosik.pl/147/1f6725c578e36297.jpg[/img]
- Dj Darecki
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Witam
Wykresy wykresami (to tylko obliczenia )ale to nie wszystko , w praktyce może być że ładny wykres biednie gra.
POzdro
Wykresy wykresami (to tylko obliczenia )ale to nie wszystko , w praktyce może być że ładny wykres biednie gra.
POzdro
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Dj Darecki, dokładnie takie same opinie słyszałem.
Czyli nalezałoby zrobić kilka skrzynek i na słuch sprawdzać, bo innego wyjścia nie widze.
Z wykresu wynika, że dając PHD 35L w zamniętej powinno być dużo lepiej. Podbicia się o wiele zmniejszą. Tyle, że te podbicia były w okolicach 70-80Hz czyli w tych częstotliwościach, których jest taki krótki, kopliwy bass(stopka perkusji mi się kojarzy), wiec można powiedzieć, że to podbicie wcale nie było złe.
Jak dam mu 35L w zamkniętej to obawiam się, że strasznie się zamuli ten głosnik.
Czyli nalezałoby zrobić kilka skrzynek i na słuch sprawdzać, bo innego wyjścia nie widze.
Z wykresu wynika, że dając PHD 35L w zamniętej powinno być dużo lepiej. Podbicia się o wiele zmniejszą. Tyle, że te podbicia były w okolicach 70-80Hz czyli w tych częstotliwościach, których jest taki krótki, kopliwy bass(stopka perkusji mi się kojarzy), wiec można powiedzieć, że to podbicie wcale nie było złe.
Jak dam mu 35L w zamkniętej to obawiam się, że strasznie się zamuli ten głosnik.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Pomyliłem się. Jeszcze raz po kolei.
Zasymulowałem sobie głośnik Cervin Vega 10D4, który jest uznawany za przetwornik wysokiej klasy i podobno charakteryzuje się świetnym basem(niskie zejście, świetna kontrola). Uznałem go za taki swój ideał.
Wszyscy, którzy się nim zachwycali wsadzali go do zamkniętej, więc i ja tak zrobiłem.
WinIsd zaproponował obudowę 22,4L. W tej obudowie głośnik przy -6dB schodzi do około 35Hz, więc zacnie.
Wykresiki:
Więc tak jak pisałem uznałem te wykresy jakoideał, do którego będę dążył z moim PHD
W obudowie 60L wykresy PHD tylko nieznacznie różnią się od "idealnych wykresów.
Tutaj porównanie:
Na żółto PHD
Na zielono "ideał"
Jak widać wykresy bardzo podobne. Tylko jest jeden szkopuł.
Bartosz Nazar w swoim FaQ Car Audio napisał:
"Im większa pojemność, tym głośnik ma większe wychyły, mniejszą kontrolę i mniejszą ochronę na uszkodenie. polepsza się zejście i odpowiedź częstotliwościowa wraz z impulsową. Przy dalszym zwiększaniu pojemności bas stanie się mniej sprężysty i bardziej pociągły z dużą domeną najniższych częstotliwości- brzmienie nie będzie przyjemne. Trzeba znaleźć złoty środek, np. za pomocą wyliczeń."
I ja temu panu wierzę, bo dla mnie i dla wielu jest gościem znającym się na rzeczy.
Reasumując chodzi mi o to czy tak duża obudowa nie wpłynie negatywnie na bas, tak jak to opisał Nazar, bo wszyscy, którzy mieli ten głośnik i specjaliści, u których go kupiłem polecali obudowę tylko 21 L.
Wogóle to wykresy "ideału" z wykresami mojego PHD pokrywają się dokładnie przy obudowie ponad 90 L
Ale się napisałem
Zasymulowałem sobie głośnik Cervin Vega 10D4, który jest uznawany za przetwornik wysokiej klasy i podobno charakteryzuje się świetnym basem(niskie zejście, świetna kontrola). Uznałem go za taki swój ideał.
Wszyscy, którzy się nim zachwycali wsadzali go do zamkniętej, więc i ja tak zrobiłem.
WinIsd zaproponował obudowę 22,4L. W tej obudowie głośnik przy -6dB schodzi do około 35Hz, więc zacnie.
Wykresiki:
Więc tak jak pisałem uznałem te wykresy jakoideał, do którego będę dążył z moim PHD
W obudowie 60L wykresy PHD tylko nieznacznie różnią się od "idealnych wykresów.
Tutaj porównanie:
Na żółto PHD
Na zielono "ideał"
Jak widać wykresy bardzo podobne. Tylko jest jeden szkopuł.
Bartosz Nazar w swoim FaQ Car Audio napisał:
"Im większa pojemność, tym głośnik ma większe wychyły, mniejszą kontrolę i mniejszą ochronę na uszkodenie. polepsza się zejście i odpowiedź częstotliwościowa wraz z impulsową. Przy dalszym zwiększaniu pojemności bas stanie się mniej sprężysty i bardziej pociągły z dużą domeną najniższych częstotliwości- brzmienie nie będzie przyjemne. Trzeba znaleźć złoty środek, np. za pomocą wyliczeń."
I ja temu panu wierzę, bo dla mnie i dla wielu jest gościem znającym się na rzeczy.
Reasumując chodzi mi o to czy tak duża obudowa nie wpłynie negatywnie na bas, tak jak to opisał Nazar, bo wszyscy, którzy mieli ten głośnik i specjaliści, u których go kupiłem polecali obudowę tylko 21 L.
Wogóle to wykresy "ideału" z wykresami mojego PHD pokrywają się dokładnie przy obudowie ponad 90 L
Ale się napisałem