[DIY]Projekt Kilera

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

[DIY]Projekt Kilera

Post autor: Kiler » pt wrz 22, 2006 12:39

Jako iż nagłaśnianie mojego autka ciągnie się w nieskończoność, postanowiłem założyć taki oto temacik, może skłoni mnie to aktywniejszej pracy i szybszego łącznia kabelków :bigok: .

Ogólnie to nie planuję żadnych cudów - ot, prosta, poprawna zabudowa z średniej jakości elementów. Na razie w aucie grzeją tyłki:
- radyjko: Clarion DB358RMP
- głośniki: odseparowany zestaw PowerBass'a BK6 (fotka BK5(130mm), BK już nie ma w sprzedaży)

Jeśli chodzi o prace... to z przednich drzwi ściągnięta folia, boczki pomalowane od środka blachogumem. Przykręcony pierścień dystansowy na blachowkrętach i podkładkach sprężynowych. Zakupiłem już 2 rolki taśmy dekarskiej, kupie jeszcze kilka mat APP. Matami okleję miejsce kolo zamka bo podobno taśmę dekarską ciężko ściągać a jeśli przyszłoby mi coś robić z centralnym bądź samym zamkiem, muszę zapewnić sobie możliwość dostępu do tych części. Kable idące do głośników wymienione na grubsze.

Co do planów to po zakończeniu przodu, zacznę zabudowę bagażnika. W skrzynce własnej konstrukcji miał zagrać słynny już tutaj STX, zasilany 4 kanałowym CarPower’em (2 w mostku dla suba i 2 na przód)... ale obecnie skłaniam się ku Alpince V12 i... nie wiem jeszcze na jaki głośnik do suba się zdecydować(~250pln ma na niego). Słupki miały być robione piknie i porządnie ale na razie skończyło się na przykręceniu tweeterów w fabrycznych "kubełkach" PB. Estetyka średnia, wrażenia takie jak przy normalnym montażu w słupek. Kable DIETZ'a, oczywiście ciągnięte z aku, również zagoszczą w mojej karecie.

Poniżej kilka fotek, w miarę postępów będę dawał kolejne. Może pomogą komuś zdecydować się na porządny montaż. Oczekuje od Was szanowni koledze zachwytu :rotfl:, dobrych rad, ewentualnie konstruktywnej krytyki :bajer: .

Pozdr :pub: .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
ben29
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: ben29 » pt wrz 22, 2006 13:33

Czesc,
Widze ze jestesmy na podobnym etapie zabudowy :pub:
mam nadzieje ze bede mogl od Ciebie conieco podpatrzec :hmm: ??
a jeszcze pytanko,
czemu nie sklaniasz sie ku Carpower?
ja slyszalem, a raczej czytalem ze on lubi palic glosniki,
prawda to czy mit?
pozdrowionka i zycze zapalu do pracy.

:okej:

Kupię listwy boczne na tylne błotniki z napisem GT
wersja 3d.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pt wrz 22, 2006 13:49

No to Kiler witaj w klubie :D :D
Moje audio również wiecznie nieskończone.
W tej chwili prawie nie ma mnie na forum z powodu problemów z kompem, ale jak się z tym uporam napewno będę śledził temat.

Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
rerekumkum
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rerekumkum » pt wrz 22, 2006 14:19

Kiler napisz jaki wrazenia przed i po wytlumieniu.... :pub:

bardzo przydatne byloby jakbys napisal ile tego wszystkiego Ci zejdzie na pare drzwi...

powodzenia... :bigok:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=112108&postdays=0&postorder=asc&start=105

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt wrz 22, 2006 16:16

Czy mi się zdawało ,czy ty chciałeś go sprzedać?

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pt wrz 22, 2006 18:49

ben29 pisze:a jeszcze pytanko,
czemu nie sklaniasz sie ku Carpower?
Tzn nie uważam go za zły :chytry: ... Ale w tej cenie fajna Alpina w używce też by ładnie zagrała...
Kubus20 pisze:Moje audio również wiecznie nieskończone.
W tej chwili prawie nie ma mnie na forum z powodu problemów z kompem, ale jak się z tym uporam napewno będę śledził temat.
No mam nadzieje, że kompa zrobisz i będzie śmigał :food: . Ja myślę teraz na głośnikiem do sub'a... jakieś sugestie?
rerekumkum pisze:Kiler napisz jaki wrazenia przed i po wytlumieniu.... :pub:

bardzo przydatne byloby jakbys napisal ile tego wszystkiego Ci zejdzie na pare drzwi...

powodzenia... :bigok:
Spoko, słuchałem już kilku aut przed i po... i naprawdę warto :grin: . Ale z pewnością opiszę wrażenia z mojego furacza. Jak narazie zeszło 1,5 puszki blachoguma na posmarowanie boczków od środka.
powalla pisze:Czy mi się zdawało ,czy ty chciałeś go sprzedać?
Akcja na szczęście odwołana... Nie chciałem sprzedać ale myśleliśmy z Moniką na dołożeniem kasy z mk3 do Beetla... ale obejdzie się bez tego i Golfik zostaje ze mną :okej: .

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » pt wrz 22, 2006 19:03

No i dobrze ,bo szkoda by go było puścić za małą kasę ,a teraz tyle tego na rynku ,że dobrze(za większą kasę) sprzedać autko to jak wygrać w loto.Co do głośnika do suba polecam BSW im większy tym radocha większa,ale koszty i buda większa . Myślę jednak ,że do mk3 104 lub 124 wystarczy(ja mam 104 w VWT4 i nie narzekam)ale największa zaleta BSW to małe zapotrzebowanie na moc (104-180w RMS).Co do wzmaków Monacora i "palenia" głośników to tylko jeden człowiek się "chwalił", ze spalił 3 głośniki ,a reszta nawet tu na forum jest zadowolona ,więc plotki o Monacorze i paleniu głośników można między bajki włożyć.Jak chciałbyś posłuchać BSW104 na GTA470(200w RMSpodobno)to daj znać .

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pt wrz 22, 2006 19:56

Kiler pisze:No mam nadzieje, że kompa zrobisz i będzie śmigał . Ja myślę teraz na głośnikiem do sub'a... jakieś sugestie?
Kompa własnie postawiłem na nogi (ponad 600 zeta poszło się j....)

Co do suba to napisz jaka kasa i oczekiwania :?:

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » sob wrz 23, 2006 13:08

Kubus20 pisze:
Kiler pisze:No mam nadzieje, że kompa zrobisz i będzie śmigał . Ja myślę teraz na głośnikiem do sub'a... jakieś sugestie?
Kompa własnie postawiłem na nogi (ponad 600 zeta poszło się j....)

Co do suba to napisz jaka kasa i oczekiwania :?:
Nieźle :panna: , za 600 to ładne zabawki do autka by były :hmm: ...
…oczekiwania – szybki, dynamiczny bas… Niepotrzebne głębokie zejścia. Z resztą, oceń sam - masz tu taki mix , posłuchaj... 250, max 300 na głośnik. Początkowo myślałem na STX'em żeby to po taniu machnąć... Ale myślę, że warto coś $$$ dorzucić. Do tego zrobię skrzynkę + V12/CarPower i DIETZ'e...

Awatar użytkownika
PIOTREK 86
Grupa Tomaszowska
Grupa Tomaszowska
Kontakt:

Post autor: PIOTREK 86 » sob wrz 23, 2006 16:30

siema tez jestem na etapie przodu tylko wszyscy na forum maja PB niewiem jak to gra nigdy nie slyszalem ja mam odseparowany zestaw cantona i powiem ze jestem zadowolony, zczy te panele to sam robiles? co myslicie o takich
http://www.powe.com.pl/product_info.php ... cts_id/204
kubus ty jestes z tomaszowa mialbym pare pytan odnosnie wygluszenia i mat dokladnie gdzie to mozna dostac w tomaszowie...

pozdro

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=477830

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz wrz 24, 2006 23:08

PIOTREK 86 pisze:kubus ty jestes z tomaszowa
W sumie to nie z Tomaszowa...
Zdziwiłbyś się jak blisko Twojego garażu mieszkam hehe :D

[ Dodano: Nie Wrz 24, 2006 23:20 ]
Kiler pisze:Nieźle , za 600 to ładne zabawki do autka by były ...
Niestety. Do tego mandacik i masz baardzo porzade radyjko, którego u mnie brak, albo wzmak o jakieś 2 klasy wyzej.
Kiler pisze:czekiwania – szybki, dynamiczny bas… Niepotrzebne głębokie zejścia. Z resztą, oceń sam - masz tu taki mix , posłuchaj... 250, max 300 na głośnik.
Masz 2 opcje:

1. PB 1054 w zamkniętej
2. Opcja Light - Intertechnik MDS 08 w Bass Reflex (basu mniej, ale za to jakość bez porównania)

Więc jak wolisz.
Do tej muzyki, która dałś to STX chyba odpadnie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”